Betalen in winkels met de pinpas kan lastig zijn voor wie een visuele beperking heeft. De Oogvereniging werkt daarom toe naar een betere wet- en regelgeving in Europa voor betaalautomaten.

Drempels bij betaalautomaten
Betaalautomaten verschillen vaak van elkaar. Daardoor is het telkens weer zoeken waar je de pinpas erin moet steken. Bij contactloos betalen is het de vraag waar je hem tegenaan moet houden.
Daarbij is het voor veel mensen met een visuele beperking niet of nauwelijks mogelijk om te controleren of het bedrag goed vermeld staat. En hoe weet je nu of de betaling gelukt is als de piepjes onhoorbaar zijn door de achtergrondgeluiden? Kortom: er is ruimte voor verbetering.
Europa
Niet alleen in Nederland zijn betaalautomaten beperkt toegankelijk. De fabrikanten van betaalautomaten zijn internationale partijen.
Daarom richt de Oogvereniging haar pijlen op Europa. In nauwe samenwerking met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) werken we er aan dat betaalautomaten in Europa beter toegankelijk worden en meer op elkaar gaan lijken.
Nieuwe ontwikkelingen
De ontwikkelingen in betalen staan niet stil. Sinds 2014 kun je op steeds meer plekken contactloos betalen. Binnenkort komt daar de mogelijkheid bij om met de mobiele telefoon te betalen. We zetten ons ervoor in dat ook bij dit soort innovaties voldoende rekening wordt gehouden met mensen met een visuele beperking.
Meer weten?
Neem contact op met de Ooglijn via 030-2945444 of per e-mail: ooglijn@oogvereniging.nl.