Wat heeft de Oogvereniging bereikt in 2015? Hieronder vindt u ons eindejaarsoverzicht, samengesteld door vrijwilligers in het land en medewerkers van het verenigingsbureau. Laat u inspireren!

Hieronder vindt u een overzicht van de resultaten, hoogtepunten en mijlpalen van de Oogvereniging in 2015. Vele vrijwilligers in heel Nederland, medewerkers en samenwerkingspartners hebben hieraan bijgedragen.
Het overzicht is nog slechts een greep uit alle activiteiten die dit jaar hebben plaatsgevonden, maar het geeft wat ons betreft een mooie indruk van de energie, het enthousiasme en ambities die u bij de Oogvereniging tegenkomt.
Oogaandoeningen & oogzorg
- De Oogvereniging werkt steeds meer en beter samen met de beroepsverenigingen van oogartsen, optometristen, optiek etcetera.
- De Oogvereniging heeft de vernieuwde NHG standaard (huisartsenstandaard) Visusklachten mee vormgegeven.
- De vergelijkingssite voor staarbehandeling is (bijna) in de lucht.
- Via een enquête hebben we problemen rond oogdruppels in beeld gebracht.
- Een aantal patiëntentools staat in de steigers: deze tools zijn erop gericht de diagnose beter te begrijpen en een weloverwogen keuze te maken voor een behandeling.
- We hebben de Onderzoeksagenda Oog gepresenteerd met de 18 onderwerpen die mensen met een oogaandoening het belangrijkst vinden voor wetenschappelijk onderzoek.
- We hadden een waardevolle uitwisseling met jonge onderzoekers in de oogheelkunde over het belang van patiëntperspectief bij wetenschappelijk onderzoek.
- In het LUMC is voor diabetespatiënten een succesvolle informatiebijeenkomst gehouden over het oog.
- In september is de vernieuwde Glaucoomspecial gepresenteerd. Leden met glaucoom hebben deze gratis thuisgestuurd gekregen.
- Het Glaucoombulletin is vier keer verschenen en is uitgegroeid tot een volwaardig en gewaardeerd (digitaal) ledeninformatieblad.
- Glaucoompatiënten hebben meegepraat over de kwaliteit van de oogzorg. Met name de verstrekking van oogdruppels is onder de loep genomen.
- In Nijmegen (CWZ), Amsterdam (VUmc) en Tilburg (Elizabeth Ziekenhuis) zijn succesvolle informatiebijeenkomsten over het ouder wordende oog gehouden. De bijeenkomsten zijn bezocht door honderden deelnemers. In 2016 worden ze verder in Nederland uitgerold.
- Op 14 november is in het UMCG in Groningen een Oogdag met lezingen en workshops georganiseerd over leven met een oogaandoening of visuele beperking met zo’n 150 à 200 bezoekers.
- Tijdens de 50PlusBeurs hebben we samen met andere oogorganisaties, TOA’s en optometristen oogmetingen uitgevoerd en honderden bezoekers geïnformeerd over de (preventie van) oogaandoeningen.*
- In het voorjaar is een grote hulpmiddelenenquête gehouden. Meer eigen regie, zelf kunnen kiezen en minder bureaucratie bij de aanvraag en vergoeding van hulpmiddelen: dat bleek de grootste wens van veel mensen met een oogaandoening.*
- Met de resultaten van de hulpmiddelenenquête in de hand zijn de oogpatiëntenorganisaties om tafel gaan zitten met zorgverzekeraars. Zij spraken waarderend over ons initiatief en willen ons betrekken bij de verbetering van de hulpmiddelenverstrekking vanaf 2016.*
- Oogvereniging patiëntengroep Uveïtis is gesprekspartner bij het tot stand komen van de nieuwe richtlijn voor de behandeling van uveïtis en voor een nieuwe vorm van informatievoorziening voor uveïtispatiënten.
- In augustus was er een succesvolle themabijeenkomst over erfelijke gevolgen voor mensen die LOA/LHON hebben of drager zijn, en die kinderen of een kinderwens hebben. Er waren 90 mensen aanwezig, het maximum aantal deelnemers.
- Studenten van de Erasmus Universiteit hebben in samenwerking met de Oogvereniging de kosten in beeld gebracht die mensen met LOA/LHON maken.
- Er zijn geslaagde ledencontactdagen gehouden door patiëntengroepen, onder andere van LOA/LHON en uveïtis.
Leven & werken
- 50 mensen met een visuele beperking hebben dit jaar via de Oogvereniging werk gevonden.
- Van de deelnemers aan het coachingstraject voor werkzoekenden is 80% inmiddels aan het werk of bijna rond met een nieuwe baan.
- Werkgevers, reïntegratiebureaus en arbo-artsen hebben gezien dat werken met een visuele beperking mogelijk is.
- Tijdens een werkbezoek van Minister Plasterk aan Bartiméus in Zeist hebben we laten zien hoe belangrijk de toegankelijkheid van apps is voor mensen met een visuele beperking.*
- Mensen uit onze achterban hebben via een voorbeeldbrief 10% van de Nederlandse gemeenten aangeschreven om het belang van goed toegankelijke websites van lokale overheden onder de aandacht te brengen.*
- De Oogvereniging heeft samengewerkt met het grootste pensioenfonds van Nederland om te zorgen voor een goed toegankelijke ‘Mijn pensioen’-omgeving op de website van pensioenfonds ABP.
- In diverse regio’s is gesignaleerd dat er behoefte is aan uitwisseling van informatie en tips tussen gebruikers met een visuele beperking van telefoon, computer en tablet (TCT). Er ontstonden specifieke groepen voor deze uitwisseling. Dit wordt in 2016 uitgebreid.
- Rabobank houdt op ons verzoek de oude Rabo Bankieren App beschikbaar totdat de nieuwe app goed toegankelijk is.
- Op het gebied van betalingsverkeer werken we steeds meer samen met andere ‘Oogverenigingen’ in Europa en de European Blind Union (EBU).
- Vanaf eind 2015 biedt de Oogvereniging Wmo-ondersteuning aan mensen met een visuele beperking. De Ooglijn regelt de contacten tussen de aanvrager en de ondersteuner en begeleidt waar nodig de Wmo-ondersteuners.
- Steeds meer gemeentes weten de Oogvereniging te vinden. Zo staat de informatie over de Wmo-ondersteuning van de Oogvereniging op de website van de gemeente Alkmaar dankzij persoonlijk contact tussen de Oogvereniging en de beleidsmedewerker van de gemeente.
- NS start op ons verzoek een onderzoek naar de mogelijkheid om de uitstapzijde in de trein om te roepen.*
- We hebben onze ideale trein geschetst als input voor het ontwerp van een aantal nieuwe treinen van NS.*
- ProRail heeft in nauwe samenwerking met ons op een groot aantal stations nieuwe routegeleiding aangelegd op basis van de nieuwe richtlijnen.*
- De gemeente Rotterdam gaat de rateltikkers (geluidssignalen bij oversteekplaatsen) vervangen. Hierbij heeft de gemeente het advies van de Oogvereniging overgenomen.
- Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET gaat een nieuwe metrolijn aanleggen. In een vroeg stadium hebben leden van de Oogvereniging hun mening mogen geven over de wijze van belettering en kleurstelling van informatieborden en displays.
- Oogvereniging regiogroep Groningen ijverde in 2015 actief voor het behoud van de bushaltes in het centrum van Groningen. Voor de gemeente is de Oogvereniging nu de gesprekspartner, als het om mensen met een visuele beperking gaat. Begin 2016 beslist de gemeenteraad over de afschaffing van de bushaltes.
- Op het busstation in Leeuwarden zijn de borden met vertrekpunten van de bus weer teruggeplaatst dankzij communicatie van de Oogvereniging regiogroep Friesland met de gemeente en Arriva.
- Tijdens de Dag van de Witte Stok zijn in het hele land succesvolle acties gehouden. Zo was er in Alkmaar en Hoorn een ervaringsparcours. In Leeuwarden zijn na een actie op deze dag lokale horecagelegenheden beter gaan letten op de toegankelijkheid voor mensen met een (visuele) beperking.
- De Oogvereniging is intensief gaan samenwerken met de Vereniging Onbeperkt Lezen en met de Lezersraad van Passend Lezen. We streven naar een gezamenlijk gebruikersplatform.
- Er heeft een interessante paneldiscussie plaatsgevonden tussen medewerkers van Dedicon, Passend Lezen en twee jongeren van de Oogvereniging. Dedicon en Passend Lezen waren heel blij met de kritische inbreng van de jongeren.
- Tijdens de Week van de Sport hebben we samen met de Leiden Roadrunnersclub workshops gehouden voor sportief wandelen en Running blind. In Almere is een sportochtend georganiseerd met drie personal trainers. Daar hebben we laten zien dat sporten, in dit geval fitness, goed mogelijk is met een visuele beperking. In augustus was er een sportkennismakingskamp voor kinderen en jongeren met een visuele beperking. Ook hebben we in aanloop naar de Tour de France met vijftig mensen het tandemfietsen onder de aandacht gebracht.
- Voor ontmoeting en uitwisseling van ervaringen is in Gooi, Eemland en Flevoland met een groep besproken wat het tv-programma Blind naar de top met je doet. Deelnemers hebben samen de Watson app uitgeprobeerd. In regio Noordwest hebben leden een interessante en informatieve excursie naar Texel gemaakt.
- De themagroep Geleidehondgebruikers heeft met diverse activiteiten ruimte geboden voor uitwisseling van ervaringen met het leven en werken met een geleidehond.
- In Nijmegen zijn 10 Bachcantates uitgevoerd met speciale faciliteiten voor blinden en slechtzienden. In totaal namen ruim 100 slechtzienden en blinden met begeleiders hieraan deel.
- Themagroepen hebben inspirerende dagen of weekends georganiseerd. Zo heeft een groep enthousiaste mensen van de Open Oecumenische Gemeenschap tijdens een midweek in een Dominicanenklooster nieuwe inspiratie opgedaan voor het dagelijks leven met een visuele beperking.
- In Rotterdam en op de vrijwilligersdag is Het VN-verdrag personen met een handicap door deskundigen op een heldere manier inzichtelijk gemaakt voor leden.
Vereniging
- In 2015 zijn de openingstijden van de Oogvereniging en de Ooglijn verruimd. Mensen kunnen ons nu van maandag tot en met vrijdag bereiken.
- De Ooglijn heeft veel vragen op medisch en sociaal-maatschappelijk gebiedbeantwoord die veel complexer waren dan voorheen. Door middel van onderzoek en doorvragen konden we mensen verder helpen.
- In maart verscheen het eerste nummer van Oog, het nieuwe magazine van de Oogvereniging.
- In de zomer is de nieuwe website van de Oogvereniging gelanceerd met een nieuw uiterlijk, nieuwe indeling en betere zoekfunctie.
- Steeds meer leden en ledengroepen zijn actief geworden op social media, waaronder regio Noord-Brabant en Zeeland. Ook LOA/LHON is een succesvolle facebookgroep actief. Dankzij deze groep heeft de patiëntengroep 25% nieuwe leden gekregen.
- Steeds meer leden ontvangen informatie en nieuwsbrieven per e-mail en streaming audio (Webbox).
- De themagroep jongeren en studenten heeft zichzelf in 2015 omgevormd tot een nieuwe loot aan de stam van de Oogvereniging. Het is nu een werkgroep jongeren, met een link naar de facebookgroep Blinde en slechtziende jongeren. De werkgroep pakt belangenbehartiging op en wordt hierbij gevoed vanuit de facebookgroep.
- Eind juli hebben drie jongeren door bemiddeling van de Oogvereniging deelgenomen aan een internationale workshop in Italië, voor jongeren met een visuele beperking, over solliciteren en werk zoeken.
- In de tweede helft van 2015 is gezocht naar nieuwe wegen om de themagroep Ouders van kinderen met een visuele beperking vorm te geven op een manier die past bij de huidige tijd. Tot nu toe heeft dit opgeleverd dat we in januari 2016 starten met een blog van ouders op de website.
*Deze resultaten zijn bereikt in samenwerking met andere oogpatiëntenorganisaties.
Wilt u meer weten over één van bovenstaande onderwerpen? Neem dan contact op met het verenigingsbureau.