Vaarwel blauwe envelop? Alleen als de digitale post via MijnOverheid.nl volledig toegankelijk is voor gebruikers met een (visuele) beperking, vinden de Oogvereniging en de MaculaVereniging. En dat is op dit moment nog niet het geval.

Via Mijnoverheid.nl ontvangt u digitale post van de Belastingdienst. Over de toegankelijkheid van MijnOverheid.nl zijn bij de Ooglijn klachten binnengekomen. De instanties waarvan u in de toekomst alleen nog digitale post ontvangt, worden door schermleessoftware niet voorgelezen. Daarnaast ervaren mensen problemen met de Berichtenbox.
MijnOverheid.nl straks beter toegankelijk?
De klacht hebben we doorgegeven aan de beheerders van de website. De Belastingdienst heeft inmiddels toegezegd dit toegankelijkheidsprobleem, samen met tien andere tekortkomingen, mee te nemen in een nieuwe update van de website komend voorjaar.
Ondanks deze toezeggingen, vragen we aandacht voor dit probleem bij de politiek. De website Mijnoverheid.nl is een van de belangrijkste digitale overheidsportalen. Er loopt een campagne die mensen oproept digitaal met de overheid te communiceren, zonder dat er vooraf getest is of de online dienst voldoet aan de verplichte webrichtlijnen van de overheid en of de dienst goed toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een (visuele) beperking.
Onderzoek Nationale Ombudsman
De Oogvereniging en de MaculaVereniging delen hierbij de zorgen van de Nationale Ombudsman, die onderzoek doet naar het verdwijnen van de blauwe envelop. Ons standpunt is dat de blauwe envelop en andere papieren overheidscommunicatie in gebruik moeten blijven zolang MijnOverheid.nl nog niet volledig toegankelijk is voor mensen met een (visuele) beperking.
Heeft u net als wij zorgen over het verdwijnen van de blauwe envelop, dan kunt u deze melden door te bellen met de Ombudsman op T 0800 – 23 58 352 (gratis).
Deel uw ervaringen
Wilt u uw ervaringen delen met de toegankelijkheid van (overheids)websites? Of heeft u vragen? Neem dan contact op met de Ooglijn.
Over het project Digiwijs
In het project Digiwijs gaan ogpatiëntenorganisaties samen aan de slag om te zorgen dat mensen met een visuele beperking niet achterop raken in de digitale samenleving. Het speerpunt van het project ligt bij de digitale toegankelijkheid van publieke diensten, zoals websites van gemeenten, zorgaanbieders en pensioenfondsen. Steeds meer (overheids)instanties zijn zich inmiddels bewust van het belang van toegankelijke websites en apps, maar zijn in de praktijk nog niet volledig toegankelijk. Het doel is dat slechtziende en blinde mensen optimaal gebruik kunnen maken van digitale publieke diensten.
Digiwijs is een samenwerking van de Oogvereniging en de MaculaVereniging, twee belangenorganisaties die zich inzetten voor mensen met een visuele beperking.