Kunt u vanwege uw oogaandoening niet zelfstandig fietsen? Fietsen op een tandem is dan een goed alternatief.

Foto van een tandem, Pixabay
Vergoeding
Soms wordt een tandem vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). U kunt de tandem aanvragen bij uw gemeente, maar de kans dat dit lukt is klein. Vaak beschouwt de gemeente een tandem namelijk als ‘algemeen gebruikelijk’ en niet als hulpmiddel voor een speciale doelgroep.
Tandems voor kinderen
Heeft uw kind een tandem nodig, bijvoorbeeld om van en naar school te fietsen of om naar de sportclub of naar muziekles te gaan? Tandems voor kinderen worden gemakkelijker verstrekt dan tandems voor volwassenen. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft waarom het zo belangrijk is dat uw kind er een krijgt. U kunt bijvoorbeeld uitleggen dat fietsen belangrijk is voor de sociale en de motorische ontwikkeling van uw kind. Een medewerker van Bartimeus of Koninklijke Visio kan uw aanvraag eventueel ondersteunen. Het lukt zeker niet altijd om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Sporttandems
Bent u een actieve sportfietser en wilt u via uw gemeente een sporttandem aanvragen? Vaak helpt het als u lid bent van een fietsclub en kunt aantonen dat u regelmatig wedstrijden wilt rijden of toertochten wilt maken. Een sporttandem is veel duurder dan een gewone tandem en is bovendien niet in iedere fietsenwinkel te koop. De gemeente zal de sporttandem dus eerder als een hulpmiddel beschouwen.
Eigen bijdrage
Krijgt u er een via uw gemeente, dan betaalt u een eigen bijdrage. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van uw inkomen. Bereken uw maximale eigen bijdrage op de website van het CAK.
Tweedehands
Er zijn veel tweedehands tandems op de markt. Sommige fietsenwinkels bieden ze aan, maar ook via internet worden ze volop verkocht. Op tweedehands websites en in tijdschriften voor mensen met een visuele beperking staan regelmatig tandems te koop. Kunt of wilt u de tandem niet via uw gemeente krijgen, dan is een tweedehands tandem dus een goede optie.