Ouders van kinderen met een visuele beperking bloggen over hun gezinsleven en over de opvoeding van hun blinde of slechtziende zoon of dochter. Dit keer een blog van Laura. Zij schrijft over het toegankelijk maken van voorleesboekjes voor haar zoon Enzo.

Zingen en lezen
Tsja, hoe konden we voorlezen leuk maken voor Enzo? De prentenboeken die we al op de boekenplank hadden staan wekten duidelijk niet zijn interesse. De zachte boekjes die we bij de bieb voor blinde en slechtziende kinderen hadden geleend waren ook geen succes. Enzo werd 1 en zei zijn eerste woord “Hoera!” in verjaardagsliedjes. Ook vulde hij af en toe woorden in wanneer we slaapliedjes voor hem zongen: dat is dikke, dikke, dikke, tante “Kee!”. Gelukkig kwamen zijn grootouders toen met het boek ‘Daar buiten loopt een schaap’ van Lemniscaat. De ingang naar samen lezen voor het slapengaan was gevonden. Iedere avond lazen/zongen we enkele liedjes uit ‘Daar buiten loopt een schaap’. Enzo ging steeds meer woorden invullen en ging de tactiele illustraties ook steeds meer ontdekken.
Zelf knutselen
Iedere avond hetzelfde lezen was niet echt mijn droom. Dus, de zoektocht naar andere boekjes met korte verhaaltjes op rijm die ook nog eens aansluiten bij de leefwereld van Enzo begon. Helaas, zoveel tactiele/braille kinderboeken in het Nederlands zijn er niet. De vier boeken van Lemniscaat zijn hartstikke mooi maar niet allemaal geschikt voor onze tweejarige. De drie boeken over Nijntje/Sesamstraat/Winnie de Pooh wekken zijn interesse niet want het zijn geen echte verhaaltjes. In het Engels voorlezen is ook een optie en via beulahreimerlegacy.com hebben we vier superleuke boekjes aangeschaft die hij ook alweer uit zijn hoofd kent. Maar goed, uiteindelijk kon ik het toch niet laten en ben ik aan het knutselen geslagen.
Voor zijn verjaardag had hij het flapjesboekje ‘Dikkie Dik in het bos’ gekregen. Het verhaal vond hij heel leuk want Dikkie Dik ‘hoorde’ iedere keer iets en Enzo vond het geweldig om die geluiden na te doen. Met de brailletang hebben we allerlei woorden en zinnen in braille aan het boek toegevoegd. Stap 1, voelbare tekst: check.
Voelbare afbeeldingen in voorleesboekjes
Dan nog de tactiele illustraties. Mijn man en ik gingen los. Een egel herken je aan zijn stekels; een rijtje spijkers vastgeplakt met ducttape werd een egel. Een specht maakt gaten in een boom; een takje werd vastgeknoopt in het boekje. Van de SEI begeleidster (Zwitserse Visio/Bartiméus) kregen we een lapje konijnenvacht wat als poezenvacht door moest gaan. Nog altijd zijn de stekels van de egel Enzo’s grote favoriet. Stap 2, voelbare afbeeldingen: check.
Het boekje werd een hit. Ik heb er vervolgens nog één gemaakt: ‘Dikkie Dik op de boerderij’. We hadden een braille-verjaardagskaart ontvangen die me op een idee bracht. En jawel, het bedrijf Multitekst kon de tekst van het boekje in braille op zelfklevende transparante vellen printen. Dat scheelde heel wat werk met de brailletang en het bleef ook nog eens beter zitten.
Wederom kende Enzo het verhaal al snel uit zijn hoofd maar wat nog mooier is, is dat hij de verhaaltjes nu ook begint na te spelen met zijn speelgoedboerderij. Dus ook stap 3, fantasiespel: check!
Over deze blog
Ik ben Laura Steinbusch en woon samen met Merlijn en Enzo in Lausanne, Zwitserland. Enzo is in augustus 2014 geboren en is blind omdat hij Leber’s Congenital Amaurosis (LCA) heeft. Hij gaat naar een reguliere kinderopvang en een oppasmoeder. Om de week hebben wij begeleiding van een medewerker van de Zwitserse versie van Visio/Bartiméus.
Erik Megens zegt
Prachtig Laura, there is always a way, you just havo to try to find it.
Keep up the good work for Enzo
Laura zegt
Hoi Erik, leuk om van je te horen. We gaan gewoon door. Groetjes, Laura
Marian zegt
Ja Laura, jij bent lekker op weg! Niet alleen Enzo zal blij zijn met zo’n stel ouders, de lezers van deze blog help je net zo geweldig met jouw mooie tips en ervaringen!
Laura zegt
Hoi Marian, dankjewel! Ik hoop dat anderen er iets aan hebben (en dat Dennis dan lekker veel werk heeft :-))(en dat we allemaal twee versies maken en ze naar voeljeboekje sturen zodat meer mensen ervan kunnen genieten :-)). Groet, Laura
Anne-Marie zegt
Mooi om te lezen, zulke creatieve oplossingen!
Laura zegt
Merci! Hopelijk kun je er iets mee.
Erna zegt
Hoi Laura,
Vergeet de prentenboekenplus collectie niet.
Prachtige voorleesboeken van Collette Pelt.
Laura zegt
Ze zien er erg mooi uit ja. Ik dacht dat ze voor oudere kinderen zijn. Vanaf welke leeftijd vind jij ze geschikt? Ik ga ze anders maar eens bij voeljeboekje lenen. Bedankt voor de tip.