Hebt u emotionele en/of (psycho)sociale klachten als gevolg van uw oogaandoening, dan bent u niet de enige. Leven met een ernstige oogaandoening of oogprobleem is vaak leven met onzekerheid. Het kan een enorme zoektocht zijn waar u hulp kunt krijgen en wat u zelf kunt doen.
Onzekerheid
In januari 2019 organiseerde de Oogvereniging drie focusgroepen ‘Emotionele en (psycho)sociale gevolgen van oogaandoening’. De deelnemers deelden hun ervaringen. Duidelijk werd dat niet iedereen hetzelfde reageert. Maar wat mensen met een oogaandoening wél delen is de onzekerheid over hoe het proces verloopt.
Het is ook niet niks om steeds slechter te gaan zien. De frustratie als je iets niet meer kunt, niet meer te kunnen autorijden, te fietsen of je werk te verliezen. Regelmatig is er ook nog sprake van ‘dubbel’ verlies: een ernstige oogaandoening in combinatie met bijvoorbeeld een scheiding of verlies van werk.
Toch blijkt dat de meeste mensen er psychisch weer bovenop komen. De deelnemers aan de focusgroepen vertelden wat ze zelf hebben gedaan om hun leven weer op de rit te krijgen. Daarin zijn twee zaken belangrijk: de nieuwe situatie zoveel mogelijk proberen te aanvaarden en je leven daarop aanpassen. Dat kan best heel lastig zijn.
Tips
Hebt u ook te maken met onzekerheid, angst of frustratie over verlies? Misschien helpen de volgende tips u op weg:
- Schaam u niet voor alles wat u voelt en denkt. Het is heel normaal om heftige emoties of gedachten te hebben door uw oogaandoening of oogprobleem. Dat hoort bij het verwerkingsproces.
- Gun uzelf de tijd. Veel emoties verdwijnen vanzelf of worden minder heftig na een aantal weken of maanden.
- Probeer zoveel mogelijk weer de dingen te doen waar u plezier aan beleeft.
- Kom voor uzelf op. Durf hulp te vragen.
- Probeer fit en in beweging te blijven. Ga bijvoorbeeld samen met anderen wandelen.
Meer informatie
De Oogvereniging werkt momenteel aan heldere informatie over emotionele en (psycho)sociale problemen. De focusgroepen in januari zijn georganiseerd ter voorbereiding hierop.
Door deze informatie weten mensen beter wat voor gevolgen een (ernstige) oogaandoening of slechtziendheid kan hebben. We hopen dat met deze informatie (toekomstige) oogpatiënten ook makkelijker de zorg en zorgverlener vinden die bij hen past. Deze informatie komt medio 2019 op de sites van de Oogvereniging, MaculaVereniging en vereniging OOG in OOG.
Voor persoonlijk advies kunt u ook contact opnemen met de Ooglijn.