Enkele maanden geleden heb ik een stukje geschreven over visuele protheses waarvan een link is opgenomen aan het eind van dit stukje. Dit artikel behandelt een nieuw hulpmiddel dat ook in deze categorie valt: de Microsoft HoloLens. Dit is iets wat op termijn een visueel hulpmiddel zou kunnen zijn voor mensen met een restvisie en dus niet voor blinde personen.
Door: Jojan Jonker
De Microsoft HoloLens is een apparaat dat er uit ziet als een grote bril met camera’s en sensoren aan de voorkant en ingebouwde software. De HoloLens is van het soort Augmented Reality (AR, toegevoegde werkelijkheid) en behoort tot de klasse van Virtual Reality (VR, virtuele werkelijkheid) brillen en is een doorzichtige bril waarmee je de werkelijkheid ziet zoals die is, maar waar extra informatie (toegevoegde werkelijkheid) op het glas van die bril wordt geprojecteerd, middels lasers en spiegels, over dat waar je naar kijkt. Bijvoorbeeld, een arts kijkt naar een bed waar een patiënt in ligt. Hij ziet dus de patiënt ‘in het echt’ maar ook ziet hij data die met deze patiënt te maken hebben zoals hartslag, bloeddruk, temperatuur etc. Omdat hij ook door deze data heen kijkt, lijkt het alsof die data in de lucht zweven.
Zou zo’n ding ook anders toegepast kunnen worden waarbij iets geprojecteerd wordt op de glazen zodat het iets zou kunnen betekenen voor mensen met RP die slecht afstand en diepte kunnen inschatten? Of zoals wetenschappers dat meestal noemen: is verbetering van navigatie en objectherkenning mogelijk? De auteurs van het artikel dat hier beschreven wordt, denken van wel.
De auteurs beweren een nieuwe toepassing te hebben gemaakt voor verbeterde dieptewaarneming dat toegepast kan worden op bestaande AR-brillen. De auteurs claimen ook dat dit artikel het eerste is waarin aangetoond wordt dat mobiliteit significant verbetert van RP-proefpersonen die een AR-bril droegen.
Nu willen we natuurlijk weten wat er dan zoal aan extra informatie geprojecteerd wordt. Simpel gezegd krijgen de objecten die door de AR-bril worden gescand een kleur die een afstand representeert waarbij vier afstand/kleur combinaties zijn gebruikt. In de test is een onderscheid gemaakt tussen de mobiliteitstest waarbij een route in een ruimte moest worden afgelegd en een grijptest (zoals ik het vertaal) waarbij objecten moesten worden gepakt die op een tafel lagen. De gebruikte eenheden van feet en inch afgerond vertalend naar centimeters, werden in de mobiliteitstest de volgende afstand/kleur combinaties gebruikt: 0–90cm wit, 90–120cm groen, 120–150cm blauw, 150–180cm rood. Voor de grijptest werden kleinere afstanden gebruikt: 0–15cm wit, 15-30cm groen, 30–46cm blauw, 46–61cm rood.
Tien proefpersonen met een zicht < 20/80 en een gezichtsveld < 30° moesten beide tests doen. De resultaten laten zien dat proefpersonen met AR-bril op zo’n 50% tot 70% beter presteren in hun mobiliteit en in het pakken van voorwerpen. De benodigde tijd om de test uit te voeren, het traject in die ruimte af te leggen lijkt korter te zijn met AR-bril op maar kon statistisch niet (helemaal) onderbouwd worden.
Kunnen we nu naar de MediaMarkt rennen om zo’n HoloLens met die software aan te schaffen? Nou, rennen met RP is sowieso niet zo’n goed idee dus maar niet doen. Nee dus. Als het op de markt komt, zal Visio of een andere instanties dat wel bekend maken aan het grotere publiek. Ook komt het dan waarschijnlijk wel in een nieuwsbrief van de Oogvereniging. Ook is de HoloLens zonder extra toepassing nu nog aan de prijzige kant. In het experiment werd gebruikt gemaakt van de HoloLens 1, maar de nieuwe versie HoloLens 2 kost nu nog zo’n 3500 euro.
Bronnen
Het artikel:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6677879/
Meer over de HoloLens:
Een eerder stukje van mijn hand over digitale hulpmiddelen: https://www.oogvereniging.nl/2019/02/visuele-hulpmiddelen-voor-in-het-donker/?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Oogvereniging+Nieuws+21+februari+2019+-leden