Tsja, wat doe je als je de komende tijd thuis werkt en als je normale activiteiten en clubactiviteiten niet doorgaan? De Oogvereniging geeft u graag een aantal tips van leuke dingen om thuis te doen. Hebt u zelf nog tips? Wij horen ze graag!
Audiodescriptie
- Zet u in deze tijd toch wat vaker de televisie of een film aan? Wist u dat u via audiodescriptie nét nog iets meer informatie kunt krijgen over wat er op het scherm gebeurt? Meer informatie kunt u vinden op allesoveraudiodescriptie.nl
Kunst en cultuur
- Altijd al eens naar het Noordbrabants Museum gewild? U kunt nu een uitgebreide rondleiding krijgen door het museum, allemaal vanuit uw luie stoel!
- Het Rijksmuseum biedt een serie prachtige podcasts over al het moois wat er in het Rijksmuseum te vinden is. Ook kunt werken uit het museum van héél dichtbij beleven. Stap bijvoorbeeld samen met Joan Kuhlman (zelf ervaringsdeskundige) het belangrijkste meesterwerk van Rembrandt van Rijn in: De Nachtwacht.
- Ook het Expertisecentrum Kunsttheorie biedt een uitgebreid overzicht aan online te bekijken rondleidingen en online te beluisteren concerten.
- Een theatertje pakken? Ook in coronatijd? Dat kan!
- Houdt u van de muziek van Bach? De Nederlandse Bachvereniging biedt op hun website een uitgebreide keuze uit prachtige muziekstukken die u kunt beluisteren.
- Ook heb Concertgebouworkest biedt een overzicht met video’s van mooie concerten.
- Vindt u het lastig om een keuze te maken uit al het moois wat er is? De redactie van het NRC maakt het u iets gemakkelijker door een selectie van de mooiste cultuurpodcasts voor u op een rijtje te zetten.
- Het Mauritshuis heeft een aantal speciale minicolleges ontwikkeld onder de noemer ‘Mauritshuis At Home’ waarbij verschillende schilderijen uit de tijd van Rembrandt en Vermeer worden besproken. Zeer de moeite waard!
Lezen/Luisteren
- Kende u de app Luisterbieb van de Online Bibliotheek al? In verband met de situatie rondom het coronavirus stelt de Online Bibliotheek de app Luisterbieb gratis ter beschikking voor iedereen, ook als u geen lid bent van de bibliotheek.
- Luistert u wel eens naar een podcast? Zeker eens doen! Audiocollectief Schik is bijvoorbeeld een échte aanrader. Weten hoe het werkt? Lees hier meer over in het artikel ‘De wondere wereld van podcasts’ Hebt u onze podcast ‘Een en al oog’ al gehoord? Deze kunt u verkrijgen via ITunes, Sporify of andere podcast-apps.
- Genieten van boeken en hoorspelen? Horizon Magazine besteedt er aandacht aan.
- De uitzending van Horizon Magazine over Godfried Bomans nog niet gehoord? Hier is uw kans!
- Leuk voor de kleintjes, maar stiekem ook voor ”grote mensen”: Pluk van de Petteflet – deel 1, voorgelezen vanuit het brailleschrift door Klarinne Labooy (vrijwilliger van de Oogvereniging). Op haar eigen Youtube-kanaal leest zij meer verhaaltjes van Annie MG Schmidt .
Terugkijktip
- Nieuwsgierig naar de 2doc documentaire ‘Op de tast’ over de blinde Marianne en Ronald die van Amsterdam verhuizen naar wooncentrum Het Schild voor blinde en slechtziende ouderen in Wolfheze? Kijk/luister ‘m dan gauw terug via NPO Start en lees de recensie in de Volkskrant
Leren voor de lol
- Leergierig? Er zijn prachtige en interessante hoorcollgereeksen van Home Academy over uiteenlopende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld filosofie, geschiedenis of natuurwetenschappen. De collegereeksen van Home Academy zijn verkrijgbaar via Bibliotheekservice Passend Lezen.
- Via Youtube zijn leuke online cursussen en workshops te doen. Als je toch binnen moet blijven…
Bewegen/Work-out
- Toch lekker in beweging blijven? Er zijn verschillende platforms waar oefeningen te vinden zijn die u gemakkelijk thuis of in uw tuin kunt doen. Probeer bijvoorbeeld eens de oefeningen van fitness-oefeningen.com of Fit.nl.
- Een work-out via Youtube die goed te volgen is, is bijvoorbeeld deze van Fysio Sport & Training in Zeist.
- Bent u een vroege vogel? Doe dan gezellig mee met Nederland in beweging op NPO 1!
- Bent u aangesloten bij een sportschool? Sommige sportscholen lenen apparatuur uit. Wie weet kunt u daar gebruik van maken.
Tuinieren
- Nu er wat minder verkeer op straat is, worden mensen zich ineens meer bewust van de geluiden van bijvoorbeeld vogels. Lijkt het u leek om te leren welke vogels er bij u in de tuin tjilpen? Doe dan de online cursus Tuinvogels in Nederland van de Vogelbescherming.
- Wel thuis blijven, maar toch naar buiten? Het voorjaar staat voor de deur en er staan zelfs al een aantal planten in bloei. Een mooie tijd om lekker de tuin in te gaan. Heeft u handige tips of hulpmiddelen voor het tuinieren? Laat het ons weten!
Puzzelen en spelletjes
Niets zo gezellig als samen een spelletje spelen, maar lekker op de bank of aan tafel met een puzzelboekje is ook heerlijk.
- Er zijn verschillende mogelijkheden om een leuk spel te spelen of lekker te puzzelen. Snuffel bijvoorbeeld eens rond op Slechtziend.nl of op de website van World Wide Vision.
- Maakt u graag legpuzzels? Denk dan eens aan een Buzzel, een tactiele legpuzzel in allerlei leuke varianten. Deze buzzels zijn verkrijgbaar bij Iris Huys.
- Ook voor de online gamers biedt bijvoorbeeld Sudio Steenhuis leuke online puzzels.
Handwerken
Houdt u van handwerken? Wist u dat er hele handige praktische oplossingen zijn wanneer u bijvoorbeeld het oog van de naald niet meer kunt zien?
- Op Slechtziend.nl kunt u terecht voor verschillende draadstekers zodat u uw hobby kunt blijven voortzetten.
- De Hulpmiddelenwijzer van Vilans biedt aanvullende hulpmiddelen zoals borduurringen.
- Voor naalden met een gespleten oog kunt u terecht bij Naaimachine Superstore
Tekenen en schilderen
Laat de Picasso of van Gogh in u naar boven komen en maak een mooi kunstwerk.
- Voor handige hulpmiddeltjes kunt u bijvoorbeeld terecht bij World Wide Vision.
Activiteiten voor geleidehonden en hun baasjes
Hebt u nog meer leuke tips van dingen die mensen met een oogaandoening goed thuis kunnen doen? Deel ze hieronder!
Debby Buis zegt
Dit toegankelijk online yoga-programma kan je heerlijk thuis doen. Link naar het programma: https://www.onbeperktbeperkt.nl/
nettie beukema zegt
het is heel erg leuk om een spelletje scrabble in je uppie te spelen, ik ben met braille bezig en een scrabblespel is een leuk hulpmiddel
Ineke zegt
In ?moet je horen? kun je een interview lezen waarin niet alleen Ronald en Marianne Polderman aan het woord komen, maar ook de regisseur, de cameraman en de geluidsman.
En watje nog meer kunt doen als je toch thuis bent? Opruimen. laden en kastjes uitsoppen 6(stof is voelbaar vuil tenslotte) en an die rommeltjes weggooien die zich in hoekjes en blaadjes hebben verzameld.
elza zegt
Ga lekker naar een park, heemtuin of het strand,of ergens anders wandelen. Buiten zijn doet je goed!
Loes Vaessen zegt
Ik zag op facebook dat vele universiteiten gratis online cursussen aanbieden. Ik weet niet of alle cursussen engelstalig zijn, de informatie op de volgende pagina is dat wel. Zie
https://www.classcentral.com/report/new-courses-october-2018/?fbclid=IwAR1DNXND5onCyRi81m9FNQrNcBmuxL2DF-GQPcF8dfm4j_WZ-VcQbRn3OQE
Debby Buis zegt
De streamingdiensten Disney+ en Netflix hebben veel films en series met audiodescriptie. Zowel bij Nederlands- als bij Engelstalige producties. Denk o.a. aan de bekende films van Marvel, zoals Iron Man of Spider-man, maar ook Disneyfilms als Frozen.
Ook Apple heeft in de iTunes Store veel films met audiodescriptie. In de beschrijving van de film staat of er audiodescriptie bij zit. Denk bijvoorbeeld aan de Harry Potter films.
Let op: De audiodescriptie is in de taal van de films/series. Dus Engelstalige films hebben Engelse audiodescriptie.
Els Loorbach zegt
Er zijn vast meerdere mogelijkheden, maar ik ‘ken’ alleen de “dictafoon-app” die ik nu gebruik om een verhaaltje te vertellen via mijn i-phone. Lekker beginnen met : hallo Tijn, Oma Els gaat je weer een verhaaltje vertellen, dat kun je met mamma of pappa op hun mobiele telefoon luisteren. Mijn kleinzoon is drie jaar en geniet van voorlezen en verhaaltjes. Het blijkt bij hem een groot succes: een nieuw verhaaltje van zijn oma die hij al ruim drie weken niet heeft gezien. Hij geniet!
Ineke zegt
Omdat mijn sportschool trainingsmaterialen begon uit te lenen leende ik een spinning fiets. Op youtube vond ik een bruikbare les en nu zit ik dus elke paar dagen wel een keer op de spinning fiets. Onze sportschool heeft intussen ook een eigen les online gezet.
Wim van Dorp zegt
Ben nog intensiever dan voorheen met twee hobby’s bezig: muziekinstrumenten bouwen en die bespelen. Beide bezigheden heb ik, ruim tien jaar geleden, dankzij Visio Het Loo Erf weer kunnen oppakken. Mijn tip: pak die oude hobby weer op. Ook met een visuele beperking kun je vaak meer dan je denkt……