De Oogvereniging is er voor alle mensen met een oogaandoening. De vereniging brengt kennis, informatie en ervaringsdeskundigheid bij elkaar. Om te laten zien wat dat in de praktijk betekent, hebben we onze recente successen op een rijtje gezet.
Hier zijn we trots op:
- Wachttijden oogzorg
Oogpatiënt zijn zorgt voor onzekerheden: kan mijn oogaandoening genezen, ga ik slechter zien of word ik blind, kan ik blijven werken? De behoefte aan informatie is groot en wachttijden zijn vaak lang. Samen met de beroepsvereniging van oogartsen (NOG) en de beroepsvereniging van optometristen (OVN) zet de Oogvereniging zich in voor het terugdringen van wachttijden in de oogzorg. Gezamenlijk stelden we een aanpak op die taken in de oogzorg anders organiseert. Zodoende kunnen mensen met klachten sneller terecht. Lees meer over wat u kunt doen bij lange wachttijden in de oogzorg.
- Perronwijzer-app
De Oogvereniging is partner van NS. Medewerkers en vrijwilligers van de Oogvereniging adviseerden NS over de Perronwijzer. Deze app is inmiddels beschikbaar voor IOS en Android. De Perronwijzer-app vertelt wat er op de borden boven perrons staat. Zo kan iemand die deze niet kan lezen toch zelfstandig reizen.
- Herkenning oversteekgebaar witte stok
Tijdens de Dag van de Witte Stok (15 oktober) werd in 2020 aandacht gevraagd voor het oversteekgebaar dat mensen met een witte stok maken als ze aangeven te willen oversteken. Uit onderzoek van de Oogvereniging bleek dat ruim eenderde van de fietsende verkeersdeelnemers dit gebaar niet kent. We pleiten er nu voor dat leerlingen die het verkeersexamen doen en mensen die hun rijexamen willen behalen in de lesstof leren over het oversteekgebaar.
- Geldautomaten met spraak
Sinds 2019 zijn de nieuwe, sprekende geldautomaten van Geldmaat in bedrijf. Ze staan inmiddels op veel plaatsen in Nederland en zorgen dat je zelfstandig geld kunt halen, ook als je weinig of niets ziet. Bij de ontwikkeling van de Geldmaat is de Oogvereniging nauw betrokken geweest.
- Betere toegang tot werk
Mede door de inzet van de Oogvereniging heeft het UWV sinds 2019 een centraal team dat zich inzet voor de aanvragen van mensen met een visuele beperking. Vergrotingssoftware of een brailleleesregel zijn bijvoorbeeld voorzieningen die het mensen met een visuele beperking mogelijk maken om te werken.
- Betere digitale toegankelijkheid
De Oogvereniging werkt nauw samen met Logius. Dit bedrijf ontwikkelt apps voor de Rijksoverheid. Zo zijn we onder meer betrokken bij de website MijnOverheid.nl en de app DigID. Apps en websites bieden geweldige mogelijkheden voor blinden en slechtzienden of mensen met een visuele beperking, mits ze op de juiste manier ontwikkeld worden.
- 4300 keer een goed gesprek via de Ooglijn
In 2020 belden en mailden ruim 4300 mensen de Ooglijn. Onze Ooglijn is iedere werkdag telefonisch, via de mail en social media bereikbaar voor ALLE mensen met vragen over hun ogen. In toenemende mate bellen mensen met medische vragen die ze gezien de tijd niet aan de oogarts konden stellen. Afgelopen jaren bellen er veel mensen die zich zorgen maken over de oogklachten van hun ouders. Maar ook bellen leden en niet-leden voor een goed gesprek over leven met oogaandoeningen. De Ooglijn bemensen wij met financiële steun van het Oogfonds en Stichting Blindenhulp. De Ooglijn is elke werkdag bereikbaar via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.
- Nieuwe wetenschappelijke inzichten
Op het vijfde (digitale) Nationale Oogcongres op 14 november 2020 presenteerden vooraanstaande deskundigen baanbrekend onderzoek. Het Oogcongres organiseren we als Oogvereniging samen met het Oogfonds. Beluister en bekijk het digitale Oogcongres terug en beluister de podcasts.
- Zelfstandig stemmen
Ook mensen met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet. En het kán via een mal en audio-ondersteuning.
- Lotgenotencontact
Om te zorgen dat mensen met een oogaandoening elkaar op kleine schaal en dichtbij kunnen ontmoeten, organiseert de Oogvereniging oogcafés in elke provincie. Op deze laagdrempelige ontmoetingsplekken wisselen jaarlijks honderden mensen met een visuele beperking informatie en ervaringen uit. Er komen nog steeds nieuwe oogcafés bij.
- Partners
Samen bereik je meer. De Oogvereniging werkt graag en vaak samen met partners in het oogveld. Maar ook met organisaties zoals NS, de Nederlandsche Bank en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Zo kunnen we echt het verschil maken voor mensen met een oogaandoening.
- Bewustwording politiek
Met onze samenwerkingspartners werken we momenteel aan twee projecten op het gebied van de toegankelijke openbare ruimte. Deze projecten dragen bij aan betere mobiliteit en veiligheid onderweg. Wanneer je een treinreis hebt gemaakt, is het vinden van de juiste weg naar je uiteindelijke bestemming een hele uitdaging. Met het project ‘Alle stationspleinen toegankelijk’ vergemakkelijkt het vinden van je uiteindelijke bestemming. Met de campagne ‘Houd de lijn vrij’ willen we bereiken dat er geen obstakels meer op de geleidelijnen staan.
- Aansluiten op de actualiteit
De Oogvereniging sluit met haar acties nauw aan op de actualiteit. Zo hebben we in de covid19-periode extra aandacht gevraagd voor de uitdagingen voor veranderingen in de positie van mensen met een visuele beperking in de anderhalvemetersamenleving. Dat doen we op beleidsniveau, maar ook heel praktisch door hesjes te maken met de tekst: ‘Ik zie je niet. Houd jij afstand?’
De Oogvereniging in cijfers
- 6.301 leden (op 30-11-2020. Helaas overleden er afgelopen jaar meer leden dan voorgaande jaren)
- 500 vrijwilligers
- 69 oogcafés door heel Nederland
- Zo’n 4.300 vragen en antwoorden via de Ooglijn in 2020
- 500.000 bezoekers aan onze website oogvereniging.nl afgelopen jaar
Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief, of word lid van de Oogvereniging!