Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen over de coronavaccinatie in combinatie met een oogaandoening.
Wel of niet vaccineren?
Het algemene advies is: laat u vaccineren. Het risico van een besmetting met het coronavirus is vele malen groter dan het risico op eventuele bijwerkingen, welke oogaandoening u ook hebt.
Ik gebruik afweeronderdrukkende medicijnen vanwege uveïtis. Wat dan?
Er zijn twee aandachtspunten:
- Mogelijk lokken de coronavaccins bij u een iets minder krachtige immuunrespons uit dan bij gezonde mensen. Hier wordt in Nederland onderzoek naar opgezet. Uit voorzorg zal het dus ook na vaccinatie nodig zijn om bijvoorbeeld een mondkapje te blijven dragen en afstand te houden.
- Het is nog onduidelijk of de timing van het coronavaccin afgestemd moet worden op de timing van een immuuntherapiebehandeling. We adviseren dit na te vragen bij uw eigen oogarts.
Op donderdag 4 februari organiseert de Oogvereniging een webinar over de coronavaccinatie bij uveïtis.
Wanneer ben ik aan de beurt?
In de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid leest u wanneer u in aanmerking komt voor een coronavaccin. Hebt u een medische indicatie, bijvoorbeeld omdat u afweerremmende medicatie gebruikt, dan kunt u eerder een vaccinatie krijgen.
Meld u bij de huisarts
Sommige mensen met een medische indicatie zijn nog niet in beeld bij de huisarts. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u vanwege uw oogaandoening afweerremmende medicatie krijgt, wat niet via de huisarts loopt. Hebt u een medische indicatie en wilt u tijdig een vaccinatie? Meld u dan bij de huisarts.
Wat doet de Oogvereniging?
Samen met de Patiëntenfederatie en andere patiëntenorganisaties heeft de Oogvereniging in een gezamenlijk manifest opgeroepen om mensen met een kwetsbare gezondheid met voorrang te vaccineren. Dat manifest is goed ontvangen. Mensen met een kwetsbare gezondheid zijn als een van de eersten aan de beurt.
Hoe kom ik bij de priklocatie?
Waar u het coronavaccin krijgt, hangt onder andere af van uw leeftijd en of u een medische indicatie hebt. Is de locatie voor u moeilijk te bereiken? Dit kunt u doen:
- Zoek iemand in uw omgeving die u met de auto kan brengen.
- Neem contact op met de GGD of met uw huisarts. Zij kunnen samen met u naar een oplossing zoeken.