Als reizigers in het OV komen wij op veel plekken waar wij de weg niet weten of nog niet weten. Hier zouden nieuwe systemen ons gaan helpen.
Jos Sprenkels kent zeker een aantal projecten en heeft in 35 jaar tijd de nodige systemen zien ontstaan. Er wordt niet vaak een keus gemaakt om systemen in te voeren en men wil alleen maar onderzoeken en met pilots werken. Dat is op dit moment nog steeds zo.
Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe oplossing voor digitale routegeleiding en oriëntatie in de buitenruimte. Tijdens de online bijeenkomst op 16 februari jl. zijn de mobiliteitsdeskundigen hierover geïnformeerd en is de volgende informatie gedeeld.
Er heeft dus een bijeenkomst plaatsgevonden waarbij werd verteld welke systemen er nu zijn voor onze digitale navigatie in de buitenwereld. Ook het lopen op stations en busstations werd hierbij meegenomen. Systemen zoals lopen met QR-codes onderweg gemaakt door NAVI Lens, Bartimeus apps zoals EASY Walker en baken detectie werd besproken. Ook het werken met computer visie waar via een camera de omgeving wordt omgezet in bruikbare informatie wordt als kansrijk gezien.
Het landelijk bureau van de Oogvereniging vertelde dat er een ProRail traject start met QR-codes op stations en je dan via de blindengeleidelijn en de QR codes de route naar een ander vervoersmiddel of uitgang kunt volgen. De basis blijft wel de blindengeleidelijn.
Er wordt op station Den Haag Centraal een inrichting gedaan van diverse systemen om te onderzoeken welke optie bruikbaar is en kan worden ingezet voor onze digitale reiservaring in routebegeleiding op stations. Mensen die al wat langer mee lopen zullen zich het onderzoek van 30 jaar geleden nog wel herinneren en wellicht liggen de bluetooth bakens bij de tramhaltes nog steeds in de grond.
Er is zeer positief over het NAVI Lens systeem gesproken dat in Roermond actief is, maar misschien is het wel goed regio Limburg zelf te bevragen hoe hun reizigers dit systeem zelf toepassen.
De contactpersoon op het landelijk bureau is Petra Kortenhoeven. Zij kan benaderd worden voor veel interne informatie voor de leden van de Oogvereniging. Heb je vragen? Stuur dan een mail naar petra.kortenhoeven@oogvereniging.nl. Bellen kan natuurlijk ook. Petra is bereikbaar via telefoonnummer 030-2006305.
Steven Dekker van Accessibility heeft tijdens de bijeenkomst enkele vragen beantwoord. Er volgt nog een overzicht van alle vragen met de antwoorden.
Over de bijeenkomst
Doel van de bijeenkomst was informatie geven over wat er op de markt is en waarom systemen als Google Maps niet werken in een stationsomgeving. Andere termen voor digitale navigatie zijn digitale routegeleiding of wayfinding. Deze systemen helpen je in combinatie met een app op je telefoon bij het vinden van je route.
Sprekers waren Steven Dekker van Accessibility (onderdeel van Bartiméus) en Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging. Zij vertelde wat we nu weten over digitale navigatie in een stationsomgeving en wat nog beter moet worden onderzocht. In 2021 zijn twee systemen op locatie getest. Het plan is in 2022 enkele systemen op meer plekken in Nederland in een proefopstelling aan te leggen. De uitkomsten van de ervaringen zijn helaas niet beschikbaar. Hoe de proeven zijn verlopen is dus niet gedeeld of bekend.
Er zal binnenkort een meedenkgroep digitale navigatie worden gevormd. Deze groep bestaat uit 2 vertegenwoordigers van de Oogvereniging en 6 ervaringsdeskundigen die zullen meekijken naar wat de voor- en nadelen zijn van verschillende soorten systemen en de technologische uitdagingen die daarbij komen kijken. Spreekt dit je aan? Lees dan alle informatie via deze link>>
Hier staat ook hoe je jezelf kunt aanmelden.
De informatie die gegeven is, lijkt zich nu alleen te richten op de fysieke omgeving. Je loopt via de geleidelijn naar de diverse uitgangen en kunt onderweg informatie ontvangen over op welk perron je bent, waar andere perrons of de kaartautomaat zijn. Dat je de telefoon in de hand moet houden naast stok, hond en tas is net als vele jaren geleden een drempel waar iedereen tegenaan kan lopen. De niet digitale reiziger zou later ook zonder fysieke markeringen kunnen gaan lopen. Het lijkt een beetje het doel om in de toekomst ook fysieke voelbare bordjes en geleide structuren af te schaffen. Of dit ons reiscomfort ten goede komt zal in pilots de komende jaren worden getest.