Tekst grootte

Glaucoomweek 2024

Glaucoom

Tijdens de Internationale Glaucoomweek van 11-17 maart 2024 wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de oogaandoening glaucoom.

Locatie

Door heel Nederland

Glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende, chronische oogaandoening. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Veel mensen met glaucoom hebben ook een hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Wat precies de oorzaak is van glaucoom is nog onbekend. Bij aanhoudende te hoge oogdruk sterven de vezels van de oogzenuw geleidelijk af, waardoor delen van het gezichtsveld verdwijnen. Dat begint soms aan de randen (periferie). Voor meer informatie, bekijk de meest gestelde vragen over glaucoom.

Krijg geen spijt, check op tijd

Tijdige diagnose kan ernstige schade aan uw ogen en zelfs blindheid/slechtziendheid voorkomen. Wanneer er eenmaal schade aan het oog is opgetreden, kan deze niet meer hersteld worden.

De Oogvereniging vraagt daarom aandacht voor tijdige opsporing van glaucoom. De animatievideo met de boodschap ‘krijg geen spijt, check op tijd’ wordt tijdens de glaucoomweek 2024 afgespeeld op wachtkamerschermen in ziekenhuizen, bij apothekers én 670 huisartspraktijken.

Podcast

Tijdens de Internationale Glaucoomweek 2023 lanceerde de Oogvereniging een informatieve podcastserie over het leven met glaucoom. Want glaucoom is meer dan een diagnose, oogdruk meten, druppelen en controles. De diagnose doet iets met jou als mens.

Vijf afleveringen
‘In vijf afleveringen geven we handvatten en tips voor het leven met glaucoom in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van glaucoom.’ Inmiddels zijn alle 5 de afleveringen gelanceerd. Van de diagnose glaucoom en wat dit betekent, tot omgaan met verlies bij glaucoom.

Deze podcast is opgezet in samenwerking met farmaceutisch bedrijf Santen en het Maastricht UMC+.

Luister hier de vijf afleveringen!

Het lastige van glaucoom is dat het een sluipende aandoening is die je niet direct opmerkt. Als je boven de 40 jaar bent en je mist regelmatig een stoeprandje, denk je vermoedelijk dat je gewoon een nieuwe bril nodig hebt… terwijl tijdige behandeling (meestal met oogdruppels) gezichtsveld- en zichtverlies vaak kan voorkomen.

Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging

Blog: omgaan met verlies

Karin Westerink is expert op het gebied van verliesverwerking. Karin, auteur van de boeken ‘Verlies binnenstebuiten’ (2018) en ‘Een nieuwe draad spinnen’ (2022), schreef speciaal voor de glaucoomweek 2023 een blog over omgaan met verlies van gezichtsvermogen. Karin is ook te horen als expert in de tweede aflevering van de podcastserie over (het leven met) glaucoom.

Activiteiten

  • 29 februari: glaucoombijeenkomst in het Bravis ziekenhuis

Tijdens de glaucoombijeenkomst in het Bravis ziekenhuis worden verschillende lezingen gehouden. Hoe behandel je glaucoom? (door Glaucoomspecialist Dr. Paul Ernest), hoe onderzoek je glaucoom? (door Physician Assistant Remke Sep) en hoe dien je oogdruppels toe? (door ziekenhuisapothekers). Verder vertellen twee patiënten vanuit de Oogvereniging over het leven met glaucoom. Visio is aanwezig met een stand.
– Locatie: Bravis ziekenhuis, ruimte Aula (1e verdieping, route 101). Boerhaaveplein 1, 4624 VT Bergen op Zoom.
– Tijd: 19:00 tot 21:00 uur (inloop 18:30 uur)
– Inschrijven kan via deze link

  • 11 maart: webinar over glaucoom en voeding

Joëlle Vergroesen, postdoctoral researcher Opthalmology & Epidemiology, geeft uitleg over haar promotieonderzoek naar de rol van voeding bij glaucoom. Bij het ontstaan en het verloop van glaucoom speelt voeding mogelijk een belangrijke rol. Bekijk meer informatie en meld je direct aan!

  • 13 maart: Informatiebijeenkomst Albert Schweitzer Ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert tijdens de glaucoomweek een informatiebijeenkomst voor patiënten, hun naasten, mensen bij wie glaucoom in de familie voorkomt en andere belangstellenden. De oogartsen vertellen over glaucoom en bieden de aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook vertelt een patiënt van de Oogvereniging over het leven met glaucoom en wat de Oogvereniging kan betekenen voor glaucoompatiënten.
– Datum en tijd: 13 maart om 10:00 uur.
– Aanmelden kan via oogevenementen@asz.nl.

  • 13 maart: Glaucoom voorlichtingsdag Reinier de Graaf Gasthuis (RDGG)

Het Reinier de Graaf Gasthuis organiseert tijdens de glaucoomweek een voorlichtingsbijeenkomst voor haar eigen glaucoompatiënten en hun dierbaren. Met presentaties over het oog, diagnose en onderzoek (door René Correljé, technisch oogheelkundig assistent), behandelmogelijkheden (door Linde Lanting, oogarts). Ook zijn er stands van ERGRA en Visio.
– Locatie: Vermeer Lounge
– Tijd: woensdag 13 maart 2024 tussen 16:00 en 19:00 uur.

  • 12 en 14 maart: bijeenkomsten in het Oogziekenhuis Rotterdam

Ook dit jaar worden weer bijeenkomsten georganiseerd in het Oogziekenhuis Rotterdam. Oogartsen Lemeij en Bollenmeijer geven presentaties over glaucoom. John van der Zande geeft als ervaringsdeskundige uitleg over de Oogvereniging, glaucoom en het belang van oogdruppelen.
Meer informatie volgt binnenkort.

  • 15 maart: bijeenkomst bij Bartiméus, Amsterdam

Ook dit jaar worden weer bijeenkomsten georganiseerd door Bartiméus, in samenwerking met de Oogvereniging. O.a. een patiënt van de Oogvereniging vertelt over het leven met glaucoom.
Locatie: volgt
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Meer informatie volgt binnenkort.

  • 10-16 maart: voorlichtingsbijeenkomsten in het Maasstad ziekenhuis

Ook dit jaar wil het Maasstad ziekenhuis graag aandacht geven aan de World Glaucoma Week van 10 t/m 16 maart.
Meer informatie volgt binnenkort.

  • 10-16 maart: informatiestand glaucoom in het Elizabeth Tweesteden ziekenhuis

Ook dit jaar wil het ETZ aandacht geven aan de World Glaucoma Week van 10 t/m 16 maart.
Meer informatie volgt binnenkort.

Gratis lidmaatschap

Tijdens de glaucoomweek (11 t/m 17 maart) kan je gratis lid worden van de Oogvereniging.
Het gratis lidmaatschap is geldig van maart tot december 2024.

 

Alle voordelen van lid worden op een rijtje

  • Toegang tot nieuws over glaucoom, alleen geselecteerd voor leden
  • Gratis of met korting toegang tot webinars en evenementen
  • 4x per jaar ontvang je ons magazine OOG
  • Contact met mensen met een oogaandoening (bij jou in de buurt)
  • Meedoen aan testteam of ervaringsdeskundigenpool
Word gratis lid tussen 11 en 17 maart 2024