Op 15 oktober, de Internationale Dag van de Witte Stok, vragen blinden en slechtzienden wereldwijd aandacht voor hun positie in het verkeer.

Vanuit de Oogvereniging staat dit jaar onder het motto ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’ de fietsende weggebruiker centraal. Door middel van verschillende filmpjes vragen we aandacht voor verkeerd geparkeerde fietsen, fietsen op de geleidelijn, onhoorbare elektrische fietsen en nog veel meer. Het doel is op een positieve manier bewustwording en begrip te bevorderen voor mensen met een visuele beperking bij fietsers. In verband met het coronavirus vermeden we dit jaar fysieke flyer- of oversteekacties. Ook de Fietsersbond besteedde via hun website en sociale media extra aandacht aan dit thema. In opdracht van de Oogvereniging is er onderzoek uitgevoerd naar de bekendheid van de witte stok. De resultaten van dit onderzoek leest u in het naar de media verstuurde persbericht.
Filmpje ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’
De witte stok is het hulpmiddel van mensen met een visuele beperking om hun weg te kunnen vinden en veilig te kunnen oversteken. Weten mensen in Nederland wat de witte stok betekent en waar blinden en slechtzienden deze stok allemaal voor gebruiken? Emiel Cornelisse ging de straat op en vroeg het aan voorbijgangers. Bekijk het filmpje op YouTube. De onderzoeksresultaten van het hierboven genoemd onderzoek, waaronder de bekendheid van het oversteekgebaar, komen ook aan de orde in Audiomagazine Horizon aflevering 1472.
Filmpjes uit de regio
In verband met de huidige coronamaatregelen waren er dit jaar geen fysieke flyer- en oversteekacties. Publiciteit kent echter vele vormen. Op allerlei manieren werd er door de verschillende regio’s aandacht besteed aan de Dag van de Witte Stok.
De regio Noord-Holland laat in een filmpje op geestige wijze zien wat de invloed kan zijn van de witte stok bij het oversteken. Beluister ook het interview met de voorzitter en secretaris van de lokale Fietsersbond, regio Noordkop. RTV Zaanstreek plaatste een artikel over de Dag van de Witte Stok op hun website.
De regio Zuid-Holland laat in 2 filmpjes zien hoe blinden en slechtzienden zich door het fietsende verkeer bewegen. In Leiden laat voorzitter Rik Wouters zien hoe hij zich met zijn taststok een weg door de stad baant. Hincka Rosdorf, Kirsten Veldhoen en Rik Wouters leggen u aan de hand van voorbeelden in Den Haag uit waar zij tegenaan lopen rondom verkeerd geparkeerde fietsen, fietsen op de geleidelijn en onhoorbare elektrische fietsen.
De regio Noord-Brabant brengt in gesprek met wethouder Mario Jacobs het thema ”veilig oversteken” naar voren in samenwerking met TOG (Tilburgs Overleg Gehandicapten) en KBO (Katholieke Bond van Ouderen).
In de media
In verschillende regionale media is aandacht besteed aan de Dag van de Witte Stok, maar ook via landelijke organisaties zoals op de website kennisnetwerk Verkeerskunde en in het vakblad Rij-Instructie. Hieronder een selectie:
Bekijk het mooie filmpje dat RTV Utrecht maakte over de witte stok in het verkeer met Liesbeth Blankhart en Jos Sprenkels.
Lees de ervaringen van Rachel Kuipers en Marjolein. NH Nieuws stelt de lezer de vraag of zij weten wanneer ze iemand met een witte stok voorrang moeten geven.
Zorgradio Delft en Sleutelstad (Leiden) interviewt voorzitter kernteam Zuid-Holland Rik Wouters over het belang van de Dag van de Witte Stok. Omroep West interviewde voorzitter Rik Wouters en kernteamlid Hincka Rosforf over de onbekendheid van de witte stok bij het algemeen publiek, ook het TV West Nieuws besteedde hier aandacht aan. Ook verkeersorganisatie ROV Zuid-Holland besteedt hier aandacht aan op hun website.
RTV Noord besteedde in het televisieprogramma Noordzaken en op hun website aandacht aan de Dag van de Witte Stok. De Groningse stadsomroep Oog TV plaatste een artikel over het bewustzijn van het algemene publiek ten opzichte van de witte stok. Radio Noord interviewde voorzitter groep Groningen, Geert de Breucer.
Op de hoek van de Potgietersingel en de Luttekestraat in Zwolle werd op de Dag van de Witte Stok een ‘Houd de lijn vrij’-stoeptegel geplaatst. Op 15 oktober 2020 werd tevens een ‘Boud de lijn vrij’-stoeptegel geplaatst in Zwolle in het kader van de gelijknamige campagne. RTV Focus Zwolle en onze actieve leden Marga Zwanenburg en Jan Pijnacker waren erbij. Op RTV Sternet wordt uitgelegd hoe het is om erachter te komen dat je minder ziet en hoe de witte stok wordt ingezet. Wanneer de herkenningsstok of de taststok wordt gebruikt, wordt uitgelegd in Haaksbergen in Beeld.
Op 15 oktober 2020 plaatst wethouder Bart Velthuis de eerste Nijmeegse ‘Houd de lijn vrij’-stoeptegel, bij de ingang van museum MuZIEm. Nieuws uit Nijmegen was er bij, bekijk ook een videoverslag en beluister een radioreportage van deze mooie gebeurtenis..
Leo van Rijt uit Deurnen werd geïnterviewd door het Eindhovens Dagblad (zie ook de video) en verscheen in het Algemeen Dagblad.
Wethouder Jan Broekema van Assen ervoer hoe het is om als blinde of slechtziende deel te nemen aan het verkeer. Hier is verslag van gedaan op Radio Drenthe (reportage op 4u10min), op de website van RTV Drenthe en in het Dagblad van het Noorden.