Door: Yvonne Wiersma
Fietsen met je geleidehond kan met een goede voorbereiding voor beide partijen een leuke gezamenlijke activiteit zijn!
Let op: elke geleidehondenschool heeft zijn eigen regels, dus overleg even wat hun richtlijnen zijn voordat je aan de slag gaat!
Wil je je hond leren om naast de tandem mee te lopen?
Lees dan de onderstaande tips.
- Er zijn rasverschillen, maar over het algemeen is een hondenlijf met 24 maanden pas echt volgroeid en volledig belastbaar. Mocht je hond iets jonger zijn, dan kun je het fietsen wel aanleren, maar het opbouwen van de afstand moet wachten. Hierover later meer.
- Vooraf appèl oefeningen:
Voordat je echt op pad gaat is het fijn om even wat basisvaardigheden met je hond op te frissen zodat je straks niet door je hond van de fiets wordt getrokken. Door het werken in de beugel komt het misschien onvoldoende aan bod om je hond netjes naast je te laten volgen en om niet aan de lijn te trekken. Wat appèl oefeningen dus om gevaarlijke situaties in het verkeer te voorkomen. - Aanleren:
Als puppy zijn sommige honden misschien mee geweest in de fietskar, maar ook later op de meeste scholen is leren lopen naast de fiets geen activiteit. De jonge honden hebben wel geleerd de fiets niet na te jagen en leren in het verkeer juist om te stoppen voor een passerende fiets.Laat je hond dus heel rustig aan de fiets wennen. Soms vinden ze de fiets echt eng om er vlak naast te lopen. Het is even een gedoe met een tandem en je hebt je fietsmaatje er even bij nodig, maar deze opbouw kan goed helpen:*Ga samen een stukje wandelen met de fiets aan de hand. Jij loopt in het midden tussen de fiets en je hond in.
*Gaat dat goed verwissel je van plek en loop je met de fiets tussen jou en de hond in.
*Is de hond ontspannen, dan volgt de volgende stap; een klein stukje fietsen.
- Hoe neem je de hond mee naast de fiets?
Zeker omdat je als blinde of slechtziende bijrijder onvoldoende kunt anticiperen op afleidingen voor de hond in de omgeving is het volgende van belang:*Gebruik bij voorkeur een tuig en geen halsband om blessures te voorkomen als de hond aan de lijn rukt.*Gebruik een springer. Dit is een stang die je aan je fiets bevestigt. Hier bevestig je vervolgens het uiteinde van de riem aan. Op deze manier kun je beide handen gewoon aan het stuur houden, niet onverwachts uit evenwicht getrokken worden of je hand blesseren bij een ruk aan de riem en blijft je hond op gepaste afstand van de fiets. Hij/zij kan dan bijvoorbeeld niet per ongeluk tussen de spaken terecht komen. Wel zo veilig dus!
*Sommige mensen vinden een heupgordel fijn. Let er wel op dat de riem niet te lang is zodat de hond te ver van de fiets loopt (onveilig in het verkeer) en/of voor het voorwiel kan komen.
*Laat je hond rechts van de fiets lopen in het verkeer. Bijkomend voordeel voor de meestal linkswerkende honden; hun lijf heeft een andere houding en belasting dan werkend in de beugel, wat goed is voor hun gestel.
- Vooraf uitlaten:
Laat je hond vooraf even uit. Een hond die tijdens het fietsen ineens de berm induikt of stilstaat om zijn behoefte te doen is voor niemand fijn en daar kun je je misschien iets bij voorstellen, blessures bij hond, valpartij… Bovendien is rennen met een volle blaas ook voor de hond niet fijn, net als bij ons. - Racen!!!
Even lekker vrij rennen is super voor je hond, maar langere tijd aan de fiets lopen vraagt wel wat meer aandacht. Vooral op een harde ondergrond worden bij rennen de gewrichten, spieren en pezen van de honden flink belast.Conditie en uithoudingsvermogen moet je langzaam opbouwen, dan bouwt de hond door het lopen in een rechte lijn ook spierkracht van vooral de achterhand op.Lopen in draf is beter (minder belastend) voor de hond dan in galop; pas je fietstempo dus aan aan de hond; als je te snel gaat kan de hond alleen nog maar in galop je bijhouden. Begin in een sukkeldrafje en na training kun je je tempo wat opschroeven. Begin met 1 minuut en na 6 weken trainen, met voldoende rustdagen zit je dan op ongeveer 20 minuten.
Een snelheidsmeter en kilometerteller op de fiets of op je mobiel zijn handig bij de training. Er wordt voor de liefhebber een trainingsschema bijgevoegd.
- Controle van je hond:
Voor langere afstanden op ruwe ondergronden zijn de kussentjes onder de poten van de hond niet geschikt. Witte of roze voetzooltjes zijn gevoeliger dan zwarte en beschadigen sneller. Controleer na afloop dus goed en laat goed herstellen. Vooral Poedels en Doodles (álle kruisingen met Poedels) hebben snel te lange nagels die blessures kunnen geven als je ze te lang laat (ingescheurde nagels, verkeerde stand belasting voetje).Laat je voorrijder ook goed op de hond letten: in draf kun je goed opmerken of de hond kreupel is/onregelmatig loopt wat op een blessure kan wijzen. Voorkom oververmoeidheid en blessures door maat te houden en goed op het gedrag van je hond te letten.Ga je fietsen met je hond, omdat hij te veel energie heeft? Bedenk dan dat te veel activiteit je hond ook onrustig kan maken en snuffel- activiteiten ook ontspannend werken én moe maken.
- Keuzevrijheid: Vindt je hond fietsen wel leuk?
Bij het fietsen bepaal jij veel voor de hond (vergelijkbaar met werken): het tempo, de route en de afstand. Kies dus regelmatig een routedeel waar de hond even los kan, kan snuffelen en zijn eigen tempo kan bepalen of las een pauze in om aan de lijn even rond te snuffelen.Niet alle honden houden van deze vorm van rennen. ”Kijk” daarom goed en zo eerlijk mogelijk naar je hond of hij/zij er wel plezier in heeft. Als je de tips uit het artikel hebt gevolgd moet de conclusie dan misschien zijn dat dit geen leuke activiteit is voor jullie samen.Vindt je hond het voor een korte afstand wel prima, gebruik je de fiets om van A naar B te komen en/of wil je grotere afstanden afleggen en je hond toch meenemen? Dan kan een hondenfietskar een uitkomst zijn. Wil je deze gaan gebruiken? Vraag dan advies hoe je de hond hier op een ontspannen wijze aan kunt laten wennen met een rustige en veilige opbouw voordat je op pad gaat.
Voelt de hond zich op zijn gemak in de kar? Wissel het fietsen ook dan regelmatig af met pauzes, losloop- en snuffelwandelingen. Een zeer goed getrainde hond kan uiteindelijk wel met een snelheid van 10 km per uur maximaal 30 minuten draven. Let wel: pas na lange trainingsperiode en afhankelijk van bouw, grootte van je hond en onder gunstige weersomstandigheden.
Bedenk wel dat een vermoeide hond voldoende rusttijd krijgt voordat hij weer aan het werk moet voor je, dit voor beider veiligheid.
Trainingsschema:
Week 1:
Dag 1, 5 min
Dag 2, rustdag
Dag 3, 5 min
Dag 4, rustdag
Dag 5, 5 min
Dag 6, rustdag
Dag 7, rustdag
Week 2
Dag 1, 5 min
Dag 2, 5 min
Dag 3, rustdag
Dag 4, 5 min
Dag 5, 5 min
Dag 6, rustdag
Dag 7, rustdag
Week 3
Dag 1, 10 min
Dag 2, 10 min
Dag 3, 10 min
Dag 4, rustdag
Dag 5, 10 min
Dag 6, 10 min
Dag 7, rustdag
Week 4
Dag 1, 15 min
Dag 2, 10 min
Dag 3, rustdag
Dag 4, 15 min
Dag 5, 10 min
Dag 6, 5 min
Dag 7, rustdag
Week 5
Dag 1, 15 min
Dag 2, 10 min
Dag 3, 10 min
Dag 4, rustdag
Dag 5, 15 min
Dag 6, 10 min
Dag 7, rustdag
Week 6
Dag 1, 15 min
Dag 2, 10 min
Dag 3, 10 min
Dag 4, rustdag
Dag 5, 20 min
Dag 6, 10 min
Dag 7, rustdag
Veel nieuwe avonturen gewenst!
N.B. Dit artikel is gecontroleerd op inhoud door een geleidehondentrainer en dierfysiotherapeut.