Tekst grootte

Handleiding voor de navigatie-app Komoot

Digiwijs
Geleidehonden
Nieuws
Geplaatst op: 4 februari 2021

Al deze wandelingen maakt Iris (volledig blind) zelfstandig met behulp van de navigatie-app Komoot. Iris is volledig blind en afhankelijk van spraak, maar komt toch overal dankzij haar hond en Komoot. In elk bos en vanaf ieder punt weet ze waar ze naartoe wil. In dit artikel beschrijft Iris de app Komoot op zo’n manier dat het voor gebruikers van VoiceOver duidelijk is hoe de app werkt. Heb je nog wat restvisus? Dan zullen sommige onderdelen je makkelijker af gaan dan voor de VoiceOver gebruikers, maar ook voor als je nog wat restvisus hebt en je telefoon nog visueel bedient, geeft deze handleiding een heldere uitleg van de app.

Handig

Voor ons, geleidehondengebruikers, is het heerlijk om (zelfstandig) een boswandeling te kunnen maken. Echter werken apps als Google Maps en Apple Maps alleen op verharde wegen en die tref je in het bos maar weinig. Daarom zijn er apps ontwikkeld die speciaal gericht zijn op buitensportactiviteiten en zodoende navigatie bieden die ook alle onverharde paden meeneemt. Komoot is zo’n app. In dit artikel leggen we je uit wat Komoot allemaal kan en hoe deze app werkt. Je vindt Komoot in de app store van Apple en in de Google Play store. Ook is er een website, www.komoot.com, voor gebruik van de app op de computer.

Komoot is een navigatie-app die zowel te gebruiken is voor wandel- als voor fietsroutes. Doordat Komoot aanwijzingen geeft door middel van spraak, is deze app ook zonder zicht goed te gebruiken. Sommige dingen werken daardoor wel wat lastiger en soms is het wat gedoe om iets voor elkaar te krijgen, maar over het algemeen werkt de app heel behoorlijk: naar mijn mening de beste app die op de markt is.

1. Hoe werkt Komoot?

Dit hoofdstuk legt uit hoe de app globaal werkt en wat de mogelijkheden zijn

1.1 Algemeen
Je kunt in Komoot zelf een route plannen zoals ook met Google Maps, echter kan je ook routes uit de Komoot-database gebruiken en bestaande routes in GPX-formaat die overal op het internet te vinden zijn.

Eerst moet je de app natuurlijk downloaden en een account aanmaken. Om routes offline te kunnen gebruiken, moet je regio’s kopen. Allereerst krijg je een regio cadeau.

De hele wereld heb je al voor 30 euro, dan kun je dus overal ter wereld gebruik maken van de gesproken navigatie van Komoot, dus ook op je vakantieadres. Verderop lees je hoe dit moet.

1.2 Hoe ziet de app eruit
Als je de app opent, kom je op een algemene pagina terecht met een kaart. Helaas is dit in de huidige versie een beetje ontoegankelijk gemaakt zonder spraak, dus dat is wel jammer.

Onderin het scherm staat een balkje met vier opties: plannen, opnemen, profiel en meer.

  • Inspiratie: Dit is de eerste pagina waarop je terechtkomt. Hier kun je routes van andere Komoot-gebruikers bekijken en voor eigen gebruik opslaan.
  • Plannen: Dit is de pagina die niet zo toegankelijk is. Hier kun je een route zelf plannen, hoe dit moet zonder zicht wordt later besproken.
  • Opnemen: Hier kun je zelf een route opnemen. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan maar ik kan me voorstellen dat het handig is om bijvoorbeeld een route met een vriend/vriendin te lopen en deze op te nemen zodat je hem later zelf kunt lopen met de app.
  • Profiel: Hier zie je al je persoonlijke gegevens. Allereerst krijg je te zien of je meldingen hebt en vervolgens je statistieken. Je kunt de instellingen veranderen.

Daarnaast kun je zien hoeveel mensen je op het moment volgen op Komoot en hoeveel mensen jijzelf volgt.

Als we verder scrollen krijgen we het knopje ‘een tour importeren’ te zien. Hier kun je een route in GPX-formaat importeren. Deze moet dan eerst wel al op je telefoon staan. Echter kan het ook met de computer als je die synchroniseert met Komoot via hun website. Dit heb ik nog niet gedaan. Hoe je een al bestaande GPS-route moet importeren, komt in een later hoofdstuk aan de orde.

Als we weer verder scrollen, kun je zien hoeveel routes je al gepland en voltooid hebt.

  • Meer: Op deze pagina kun je regio’s vinden en downloaden. Het wereldpakket kost 30 euro en een enkele regio 8,99 euro. Als je deze regio’s ontgrendeld (gekocht) hebt, kun je ze downloaden op je telefoon zodat je geen internet meer nodig hebt. Sowieso gebruikt deze app heel weinig data, dus dat is handig!

2. Routes plannen met Komoot

Komoot heeft drie opties met betrekking tot het plannen van routes:
1. Zelf een route plannen
2. Een bestaande route importeren in GPX-formaat
3. Routes van de app zelf downloaden

2.1 Zelf een route plannen
Om zelf een route te plannen, ga je in het onderste balkje naar het knopje ‘plannen’. Als het goed is krijg je nu een kaart te ‘zien’; er moet ergens een knop ‘route plannen’ zijn, maar die is non-visueel bijna niet te vinden. Een manier om dit op te lossen, is: linksboven het zoekveld te openen. Dan krijg je een schermpje. Vul het adres in waar je vanuit wilt beginnen, of druk op ‘huidige locatie’ onder het vakje. Je keert nu terug naar de vervelende kaart, maar, helemaal onderaan, dus als je op het balkje onderin gaat staan en dan naar links veegt, zie je staan: ‘als bestemming instellen’ en ‘hier starten’. Druk op ‘hier starten’ en dan opent een heel mooi venster waar je je begin- en eindpunt in kunt stellen (respectievelijk heten ze ‘a’ en ‘b’). Als je op het tekstveld drukt, staat er ongeacht of het je begin- of eindpunt moet zijn ‘waar naartoe’. Trek je daar maar niks van aan want dit is een foutje in de app.

De app berekent nu zelf een route. Als je naar beneden scrolt, kun je alle kenmerken van de route zien; zoals afstand, tijdsduur, moeilijkheidsgraad, hoogteprofiel, wegtypes (deze is best handig zodat je al van te voren een beetje kunt inschatten of je veel op de weg moet lopen of dat het leuke paadjes zijn) en tot slot de ondergrond. Helemaal onderaan kun je de route opslaan om later te lopen of gelijk op ‘Navigatie starten’ drukken om te beginnen.

2.2 Een route importeren in GPX-formaat
Om een route te importeren in Komoot, moet je deze al op je telefoon hebben staan. Let er op dat deze in GPX-formaat is. Deze routes zijn overal te vinden op internet, zelf gebruik ik veel www.wandelzoekpagina.nl (sinds 2021 wel deels betaald, maar voor 11 euro per jaar is het geld het zeker waard, want je vindt er ruim 6000 wandelroutes in Nederland, met GPX bestand en goed beschreven zodat je van tevoren ongeveer weet wat je tegen gaat komen (ook handig voor eventuele hekjes om overheen te klimmen, wat met hond niet altijd kan). Een recente ontdekking is www.longdistancepaths.eu, echt een goede site waarbij je onder andere ook campings en bushaltes kunt aangeven en waarbij je zelf een traject van een langere route kunt selecteren en het bijbehorende GPX-bestand kunt downloaden.

Er zijn drie opties om de route in GPX-formaat op je telefoon te krijgen:

1) Je downloadt op je laptop de route en gaat naar de website van Komoot. Op de website log je in, je klikt vervolgens op de importeer knop, daarna op ‘importeer GPX bestand’ en je volgt de stappen. Bij de laatste stap geef je de route een voor jouw praktische naam en sla je hem op. Hij staat dan in je account en dus ook op je telefoon.

2) Je downloadt op je laptop de route en mailt deze vervolgens naar jezelf. Op je telefoon open je de e-mail en je klikt op de bijlage. Vervolgens klik je linksboven op deel. Dan krijg je echt een enorme hoeveelheid opties. Kijk eerst of ‘kopieer naar Komoot’ er tussen staat. Zo ja, klik daar op. Zo nee, klik op de optie ‘meer’ die sowieso in het rijtje staat. Nu even verder scrollen totdat je wel de optie ‘kopieer naar Komoot’ ziet. Als je hierop hebt geklikt, opent als het goed is de app zich. Soms doet hij het ook niet en moet je het gewoon nog een keertje proberen. Dan doet hij het wel. Komoot vraagt je nu of je de route als geplande of voltooide tour wilt importeren. Druk op ‘geplande tour’. Vervolgens moet je de sport aanklikken, dit is meestal wandelen. Nu kun je de melding krijgen dat er routeproblemen zijn. Dit betekent dat er stukjes op de kaart zijn die niet over een pad gaan dat Komoot kent.

3) Er zijn nu twee opties: – Je klikt op originele route’ volgen. Als je nog zicht hebt zou ik dit gewoon doen. Als je bij zo’n stuk komt, moet je namelijk de kaart op het scherm volgen. Zonder zicht lukt dit niet met Komoot. – Je klikt op ‘Route over bekende wegen volgen’. ‘Komoot berekent een nieuwe route die zoveel mogelijk op de oude route lijkt, maar dan over wegen die Komoot zelf ook kent. Dit is veiliger maar meestal wel wat saaier 😉 Gelukkig zijn de stukken die Komoot niet kent maar kort en komt het niet in elke route voor. Je route is nu klaar. Onderaan kun je hem opslaan en dan staat hij bij je ‘geplande routes’ in je profiel. Om deze nu te gaan lopen, klik je erop en dan op ‘navigatie ‘starten’.

4) Je kunt de route ook rechtstreeks op je telefoon zetten. Als je naar bijvoorbeeld Wandelnet gaat, kun je op een leuke route klikken en vervolgens het GPX-bestand downloaden. Vervolgens ga je naar Komoot, je profiel, route importeren en dan moet je de bovenste optie hebben; importeer GPX. Nu krijg je een hele lijst te zien maar de route die je net gedownload hebt staat gewoon bovenaan. Hier moet je op drukken en dan moet je hetzelfde proces volgens als hierboven beschreven staat beschreven.

2.3 Routes van de app gebruiken
Deze functie vind je in het tabblad ‘inspiratie’. In het tabblad inspiratie kun je scrollen en vind je diverse routes die aansluiten op jouw locaties waar je zelf routes hebt gepland, je huidige locatie en routes van vrienden. Wil je graag een route zoeken in een bepaald gebied? Ga dan bovenaan de pagina naar de sport die je wil doen (bijvoorbeeld wandelen, via de knop ‘button sport hike’). Wanneer je deze aanklikt kun je via het zoekveld een locatie invoeren waar in de buurt je wandelingen wil zoeken. Ook kun je nog andere criteria selecteren, zoals de lengte van de wandeling. Dan verschijnt in het scherm een lijst met wandelingen die aan de criteria voldoen. Je kunt de gewenste wandeling aanklikken en dan in de wandeling op de knop ‘meer’ drukken en vervolgens op ‘vergelijkbare tour plannen’ of je klikt op opslaan. Het effect is hetzelfde: je slaat de tour op zodat je deze later zelf kunt lopen.

3. En nu lopen maar!

Als je een route wilt lopen, kun je deze zelf plannen of in je profiel een reeds geplande route aanklikken. Je drukt vervolgens op ‘navigatie starten’ en het feest kan beginnen!

3.1 Hoe ziet het scherm eruit wanneer je een route aan het lopen bent?
Komoot zal je door middel van spraak vertellen waar je heen moet. Helemaal links bovenin kun je zien hoeveel meter het nog is tot het volgende punt waarop je iets moet doen (linksaf, rechtsaf, et cetera). Soms zegt de app even niks maar dan check ik dat nummertje even en als deze omlaag gaat, ga je nog goed.

Naast dit getal staat een woord dat staat voor het type weg dat er zo aan komt, bijvoorbeeld wandelpad, weg of straat; best handig. Fietspaden worden vaak aangeduid met ‘pad’. Een wandelpad is vaak een bospaadje en als deze nogal vol ligt met boomwortels vindt Komoot het een bergwandelpad.

Naast het type weg kun je zien wat je huidige wandelsnelheid is en daarnaast je gemiddelde snelheid. Daarnaast staat de afgelegde afstand tot nu toe en daar weer naast hoeveel kilometer je nog moet wandelen tot het eindpunt.

Soms doet de app een beetje raar en zijn al deze nummers weg, wat ik persoonlijk best irritant vind. Als je de app afsluit en de route opnieuw start doet hij weer normaal en hij onthoudt ook waar je gebleven bent, maar het is wel een gedoetje.

Als je even wilt zitten dan kan je de navigatie ook op pauze zetten, dit kan onderaan in het schermpje. Deze knop doet soms ook vaag, je moet eventjes zoeken.

Vooral het teruggaan naar de route als je op pauze staat is vervelend. Er staat ‘navigatie hervatten’ maar dan opent hij op een of andere manier de kaart en dan kan de app opeens een melding geven dat de tour afgelopen is. Druk dan gewoon op ‘annuleren’ en voilà, de navigatie is hervat!

Tijdens het wandelen van de route is er ook een kaartje in het scherm te zien. Erg handig (maar niet noodzakelijk) als je nog iets kunt zien, maar het is ook handig om iemand de weg te vragen. De route die afgelegd moet worden is blauw en jijzelf bent het rode lijntje.

3.2 Aanwijzingen die Komoot geeft
Wanneer je aan het wandelen bent, geeft Komoot gesproken aanwijzingen, net als Google Maps (met iets minder info). Hieronder ee
lijstje met aanwijzingen en wat deze betekenen, de meeste spreken voor zich.

  • Ga bij de eerste mogelijkheid linksaf/rechtsaf. Wanneer Komoot dit zegt, duurt het vaak nog een meter of 40 totdat je daadwerkelijk naar links of rechts moet.
  • Sla nu linksaf. Wanneer Komoot dit zegt, duurt het vaak nog 10 tot 20 meter totdat je linksaf/rechts moet.
  • Scherp linksaf/rechtsaf. Wanneer Komoot dit zegt, is de hoek van de afslag meer dan 90 graden, je gaat als het ware een stukje terug.
  • Houd links/rechts aan. Wanneer Komoot dit zegt, is de hoek van de afslag meestal 45 graden of minder.
  • Maak een u-bocht. Wanneer Komoot dit zegt, maak je als het ware een haarspeldbocht. Dit komt niet veel voor.
  • Omkeren. Wanneer Komoot dit zegt, ben je verkeerd gelopen en moet je terug. Geef Komoot echter even de tijd, de app is niet altijd erg snel met reageren als je weer terug loopt naar het goede pad.

4. Tot slot

De app Komoot is één van de weinige apps die met VoiceOver bijna geheel toegankelijk is. Er zijn zoals hierboven beschreven een paar zaken die je van de app moet weten, maar als je dit eenmaal weet, werkt de app bijna perfect. Het is vooral een kwestie van oefenen. Het is ook erg leuk om samen met je geleidehond een wandeling dwars door een onbekend bos te maken met deze app. Wanneer de app aanwijzingen geeft, kun je je hond mee laten helpen zoeken naar de juiste afslag. Vinden ze vaak erg leuk!

Door: Iris van der Zaag