Aan de lintjesregen 2020 zouden we normaal gesproken geen aandacht hebben besteed, ware het niet dat ons ter ore is gekomen dat een goede bekende van ons in de regio koninklijk onderscheiden is. De bekendmaking ging anders dan in andere jaren. Hierom belde ik met de gedecoreerde om hem te feliciteren, maar ook om te horen hoe dat deze keer was verlopen.
De gelukkige is Frans Geurts uit Houten, die al vele jaren voor ons (samen met Jan Buyl) de tandemtochten uitzet.
Op 24 april had hij van zijn dochter de opdracht gekregen om thuis te blijven. Hij dacht dat ze een gezellige lunch in gedachten had en dat hij, voordat ze kwam, nog wel even wat kon klussen in zijn dagelijkse kloffie. Maar ze kwam langs en maande hem en zijn vrouw Anny om zich netjes aan te kleden. Hij dacht op dat moment: ‘ach, als zij dat graag wil, dan doen we dat toch even.’ Toen ze echter eenmaal toonbaar op de bank zaten, ontving zijn dochter een videocall. Het was de burgermeester, die Frans het heuglijke feit meedeelde dat hij koninklijk was onderscheiden. Verrast was hij en dankbaar maar toen hij dacht dat het gesprek afgelopen was, wilde de burgermeester ineens ook zijn vrouw nog spreken. Ook zij was koninklijk onderscheiden! Verrassing en feest in huize Geurts.
Omdat de partners vaak in het complot zitten, bij koninklijke onderscheidingen, en ruim een jaar met list en bedrog het geheim moeten bewaren, vroeg ik hem of ze elkaar nu al die tijd voor de gek hadden moeten houden. Hij zei dat dat niet hoefde, omdat ze er geen van beiden vanaf wisten.
Frans vertelde me ook nog dat hij een boekwerkje had ontvangen met daarin de zaken die tot zijn onderscheiding hadden geleid. Daarin stond ook een brief van Jan Buyl, waarin deze op typerende wijze zijn lof en dankbaarheid uitte jegens zijn goede vriend Frans.
De onderscheidingen zullen op een later tijdstip worden opgespeld. Frans Geurts en Anny Geurts-van Rooijen krijgen beiden de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Frans omdat hij zich heeft ingezet als coördinator bij taxigroep Stichting Reinaerde, waar hij wekelijks zijn hoogbejaarde blinde buurtgenoot bij uitstapjes met tandem, auto of trein begeleidde. Sinds 2010 is hij tevens coördinator van de jaarlijkse tandemtocht voor slechtzienden i.s.m. de Oogvereniging, afdeling Utrecht.
Anny Geurts-van Rooijen was, tot haar pensionering in 2012, werkzaam als leerkracht op de Heilige Familieschool te Houten. Tevens zette zij zich in als vrijwilliger bij verpleeghuis Het Houtens Erf te Houten en als bestuurslid/voorzitter en vrijwilliger van het kerkkoor Sint Caecilia.
Wij feliciteren beide van harte.