Voortdurend wordt er aan de openbare ruimte gewerkt; of het nu gaat om de vernieuwing van een kruispunt of een voorplein van een station, toegankelijkheid moet altijd voor iedereen gewaarborgd worden. Regionale vrijwilligers mobiliteit timmeren hard aan de weg om voor onze belangen op te komen. Kunnen we veilig oversteken? Is de bus makkelijk te vinden?
Rotterdam
Samen zetten Jan Poot en Alex Sauer zich in voor de toegankelijkheid binnen de Rotterdamse regio. NS-station Rotterdam Alexander is volledig gerenoveerd en werd op 10 juli geopend. Hieraan voorafgaand zijn Jan Poot en Alex Sauer diverse keren op locatie geweest om te adviseren bij de aanleg van aanpassingen voor onze doelgroep, binnen het nieuw te realiseren station, maar ook buiten tijdens de verbouwing om toch veilig langs de werkzaamheden je (geleidelijnen)weg te kunnen vervolgen. Naast dit gecombineerde trein/metro station, gaat ook nog het bijbehorende stationsplein ‘op de schop’. Hier stoppen veel regionale- en stadsbussen, maar de uitvoering van geplande werkzaamheden is vertraagd. Jan Poot vertelt: “voor het nieuw te realiseren station Delft Campus werd de Oogvereniging ook gevraagd te adviseren. Hier betreft het meer de toegankelijkheid/bereikbaarheid tijdens de (jarenlange) werkzaamheden. Voorafgaand aan de oplevering, medio 2021/22, wordt over de aansluitende OV- verbindingen, lees geleidelijnen, nog geadviseerd. Voor NS-station Schiedam Centrum zullen we nog even moeten wachten op meer uitgewerkte plannen voor een grootscheepse renovatie van station en omgeving. Omdat realisering hiervan nog wel 10 jaar kan duren, zetten we nu in op aanleg van een geleidelijn tussen uit-/ingang stationshal en aansluitende tramhaltes. Inmiddels hebben wij een afspraak met verantwoordelijke wethouder Schiedam, waarin wij de urgentie zullen bepleiten.”
Leiden
“Bij alle stations in Leiden is het aanpassen van het voorplein actueel” vertelt Peter Waalboer. “Via het Gehandicapten Platform Leiden is de Oogvereniging in alle gevallen betrokken. Bij Station De Vink is het plein aan de Leidse zijde in maart 2019 met spoed opnieuw ingericht in verband met de komst van elektrische bussen. Dit nieuwe dynamische busstation is nog steeds niet goed toegankelijk, terwijl we al sinds oktober 2018 in contact zijn met de gemeente en provincie. De routegeleiding is wel al in orde. Bij station Leiden Lammenschans wordt binnen twee jaar het voorplein volledig opnieuw ingericht. Al in een heel vroeg stadium zijn we betrokken geraakt bij het ontwerpproces om de toegankelijkheid meteen goed te regelen. Het hele stationsgebied rond Leiden Centraal wordt opnieuw ingericht. De eerste informatie is op een speciale site gepubliceerd. Dit project is zo groot dat het nog jaren zal duren.”
Gouda
Michel van Lookeren is al geruime tijd betrokken bij de heraanleg van het stationsgebied in Gouda. De aannemer is momenteel bezig met de heraanleg van het busstation. Op dit busstation komen ook audiozuilen zodat reizigers met een visuele beperking kunnen horen wanneer de bus arriveert.
Project voorpleinen
De Oogvereniging zet zich naast de toegankelijkheid van stations- in voor de toegankelijkheid van stationspleinen. Dit gebeurt binnen het project ‘Alle stationspleinen toegankelijk’ waarbinnen de Oogvereniging zich inzet om met gemeenten en andere partijen alle Nederlandse stationspleinen zo toegankelijk mogelijk te maken. Het streven is om eind 2021 samen te werken met 20-25 gemeenten.
De Oogvereniging beschikt over een groot netwerk met:
- Gemeenten die aan de slag zijn of willen met het toegankelijk maken van het stationsplein voor iedereen
- Ervaringsdeskundigen met een visuele beperking
- Belangenverenigingen voor mensen met een beperking
- Experts gespecialiseerd in toegankelijkheid
- Landelijke partners, zoals VNG, ProRail, NS, ministerie van I&W en CROW