Als ouder van een kind met een visuele beperking komt u voor allerlei vragen te staan, bijvoorbeeld over opvoeding en onderwijs. Binnen de Oogvereniging is er voor ouders de groep Ouders van kinderen met een visuele beperking. Wat heeft de groep Ouders van kinderen met een visuele beperking te bieden?
Ervaringen uitwisselen
Veel ouders van een blind of slechtziend kind hebben het gevoel dat ze steeds zelf het wiel moeten uitvinden. De Oogvereniging brengt ouders met elkaar in contact en biedt mogelijkheden tot het uitwisselen van ervaringen. Door de jaren heen waren er vele bijeenkomsten door het hele land. De laatste jaren is de aandacht en behoefte van de leden verschoven naar individuele voorlichting en contacten via social media en in kleine groepen.
Informatie
In blogs van ouders van kinderen met een visuele beperking schrijven ouders over het leven van en met hun blinde of slechtziende kind. Elke twee maanden verschijnt er een oudernieuwsbrief met interessant nieuws voor u als ouder. Schrijf u in voor de oudernieuwsbrief via ouders@oogvereniging.nl. Ook is het mogelijk uw vragen te stellen aan de Ooglijn.
Wat heeft mijn kind?
Soms is het lastig te bepalen wat een kind wel of niet ziet en van welke oogaandoening er sprake is. Het diagnostisch centrum van Bartiméus in Zeist is gespecialiseerd in het diagnosticeren van zeldzame oogaandoeningen bij kinderen.
Kind en ziekenhuis
In 2016 leverde de ledengroep van ouders van de Oogvereniging onder meer een bijdrage aan de toegankelijkheid van de zorg voor kinderen met een visuele beperking. Zorginstellingen zijn vaak onvoldoende ingericht op deze specifieke groep kinderen. De Oogvereniging is gevraagd input te leveren voor een lijst van aandachtspunten voor toegankelijkheid van de zorg voor kinderen. De lijst met aandachtspunten is bedoeld om zorginstellingen handvatten te bieden om hun toegankelijkheid voor kinderen met een visuele beperking te verbeteren. Dit kan gaan om een ziekenhuis maar ook om een huisartsenpraktijk, schoolarts of het consultatiebureau. De Oogvereniging werkt samen met de Stichting Kind en Ziekenhuis, Bartiméus en het Oogziekehhuis Rotterdam aan dit project. Ouders die mee willen denken kunnen zich melden bij Ingeborg van der Pijl via info@oogvereniging.nl
Passend onderwijs
Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Voor de meeste kinderen is het reguliere onderwijs de beste plek, want dat biedt de beste voorbereiding op een vervolgopleiding, meedoen in de samenleving en zelfredzaamheid. Als het echt nodig is, kunnen kinderen naar het speciaal onderwijs. Veel kinderen met een visuele beperking gaan tegenwoordig op een school bij hun in de buurt. Koninklijke Visio en Bartiméus bieden kinderen, leerkrachten en ouders ambulante onderwijskundige begeleiding. Voor sommige kinderen is het nodig om naar een speciale school voor blinde en slechtziende kinderen te gaan. Dit kan op verschillende locaties van Koninklijke Visio en Bartiméus.
PGB
Hebt u vragen over een persoonsgebonden budget (pgb) of overweegt u te gaan werken met een pgb? Dan kunt u bij Per Saldo terecht, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget.
Lid worden?
Als u ouder/grootouder/verzorger bent van een kind met een visuele beperking kunt u lid worden van de Oogvereniging themagroep Ouders (word lid). Ook als u op andere wijze betrokken bent bij de ondersteuning van kinderen met een visuele beperking (bijvoorbeeld leerkracht, arts, sociaal werker) kunt u lid worden van de oudergroep. Het is voor iedereen die betrokken is bij de opvoeding van een kind met een visuele beperking zinvol een indruk te hebben welke actuele onderwerpen er op dit gebied spelen.
Contact
E-mail: ouders@oogvereniging.nl
Telefoon: (030) 299 28 78