U probeert iets op te zoeken op de website van uw woongemeente, maar dit lukt niet omdat de site vol staat met plaatjes, bewegende beelden en nieuwsberichten...herkent u dit?
In het Tijdelijk Besluit digitale toegankelijkheid spreken de lidstaten van de Eu richtlijnen met elkaar af voor de toegankelijkheid van overheidswebsites. De Nederlandse overheid vindt het erg belangrijk dat overheidswebsites toegankelijk zijn voor iedereen en sluit zich daarom aan bij deze richtlijn en stelt gemeenten verplicht om hun websites in september 2020 optimaal toegankelijk te maken. Om websites, Word- en PDF-bestanden toegankelijk te maken zijn richtlijnen opgesteld.
Kennis- en inspiratiemiddag
In de aanloop naar de invoering van deze richtlijnen worden er bijeenkomsten georganiseerd voor onder andere gemeenten en belangenbehartigers. Op dinsdag 11 februari 2020 organiseert Ieder(in) in samenwerking met Voorall in Den Haag een bijeenkomst voor gemeenten en belangenbehartigers uit de metropoolregio Den Haag – Rotterdam. Tijdens deze middag zal ingegaan worden op de wijze waarop belangenbehartigers digitale toegankelijkheid op de agenda kunnen zetten bij hun gemeente en vinden er workshops plaats waarbij ingegaan wordt op het testen van de toegankelijkheid van websites.
Wat doet de Oogvereniging?
De Oogvereniging vindt het erg belangrijk dat overheidswebsites toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking en zet zich hier actief voor in door toegankelijkheid onder de aandacht te brengen bij verschillende organisaties en bij te dragen aan stappenplannen en informatievoorziening om websites toegankelijk te maken.
Daarnaast zet de Oogvereniging zich in voor de toegankelijkheid van digitale middelen door de leden, zoals bijvoorbeeld het optimaal inzetten van telefoon, computer en tablet. Wanneer er vragen zijn over het gebruik van telefoon, computer en tablet worden er vanuit de Oogvereniging digiwijsgroepen georganiseerd waar mensen terecht kunnen met vragen en elkaar op de hoogte kunnen houden van nieuwe ontwikkelingen en tips uitwisselen. In de regio Zuid-Holland worden er in Den Haag en Schiedam digiwijsgroepen georganiseerd. Lees meer>>>
Revalidatiemogelijkheden
Zou u graag alles uit uw smartphone/Iphone, computer of tablet willen halen? Heeft u een vergrotings- en/of spraakprogramma aangeschaft en hebt u vragen over het gebruik ervan? U kunt ook altijd terecht bij uw lokale revalidatie-instelling (Bartiméus, Koninklijke Visio) voor een ICT-onderzoek en/of -lessen. Zij ondersteunen u onder andere ook bij het maken van de keuze van het juiste hulpmiddel.