Tekst: Martijn Vet
Lekker ontspannen luisteren naar alles wat je maar kunt bedenken? Dat kan met podcasts. Je kunt je abonneren op een podcast om zo nooit meer een aflevering van je favoriete hoorspel, documentaireserie, talkshow of muziekprogramma te missen.
Hoe werkt het en wat is er zoal te beluisteren?
Tijdens een lange treinrit horen hoe een moordzaak wordt opgelost. Thuis op de bank een interviewprogramma of een show van je favoriete Dj terugluisteren. Het kan allemaal dankzij podcasts.
Een podcast is een audio-uitzending die je op je smartphone, tablet of computer kunt beluisteren wanneer het jou uitkomt. Je luistert via het web of via een speciale app waarmee je je op een programma kunt abonneren, zodat je nooit een aflevering hoeft te missen.
Automatisch downloaden
Het fenomeen podcast bestaat al meer dan tien jaar, maar sinds een paar jaar is er meer belangstelling voor dan ooit. Dat komt vooral doordat tegenwoordig bijna overal een snelle internetverbinding te vinden is en iedereen bijna altijd een smartphone bij zich heeft. Het is nu makkelijker dan ooit om programma’s te downloaden en ernaar te luisteren wanneer je wilt.
Podcasts zijn meestal programma’s die niet op de reguliere radio te horen zijn. Ze worden dus speciaal gemaakt om online te beluisteren of te downloaden. Daarnaast worden ook de meeste radioprogramma’s van de publieke omroep als podcast aangeboden. Als een soort Uitzending Gemist, maar dan voor radio.
Natuurlijk is het al lang mogelijk om radioprogramma’s via internet terug te luisteren.
Het verschil met een podcast is dat je je daarop kunt abonneren. Op die manier wordt iedere aflevering zodra die is verschenen automatisch gedownload naar je smartphone of je computer.
Handig, want zo kun je altijd naar het meest actuele programma luisteren zonder dat je er moeite voor hoeft te doen om het binnen te halen.
Groot aanbod
Het aanbod aan podcasts is bijna duizelingwekkend en heel divers. Zo zijn er series die je kunt vergelijken met tv-series: ze bestaan uit een aantal afgeronde seizoenen die uit een aantal afleveringen bestaan. Vooral bij hoorspelen kom je deze opzet veel tegen. Binnen en buiten Nederland is ook een groot aanbod aan documentaires en interviewprogramma’s, waarvan vaak eens per week of eens in de maand een nieuwe aflevering verschijnt. Natuurlijk zijn er ook podcasts met muziek, inspirerende speeches en zelfs series waarmee je een taal kunt leren. Bijna alle podcasts kun je gratis downloaden en beluisteren.
Het enige wat je nodig hebt, is een app op je smartphone of tablet of een programma op je computer. Ook met de Orion Webbox kun je podcasts beluisteren, waaronder een groot aantal NPO-radioprogramma’s.
Ontdekken en abonneren
Heb je een smartphone, dan heb je de keuze uit verschillende apps om je op podcasts te abonneren en ernaar te luisteren. Op de iPhone is standaard de app Podcasts geïnstalleerd. Deze app werkt goed samen met VoiceOver, zodat je gemakkelijk podcasts vindt, je abonneert en snel hoort welke afleveringen je nog niet hebt beluisterd.
Voor Android is de gratis app Stitcher een goede optie. Hij is te vinden in de Android Play Store.
Wil je op een computer podcasts luisteren, dan is het programma iTunes (voor Windows en Mac) handig. Overigens hebben veel podcasts ook gewoon een website met informatie en een link naar de meest recente afleveringen.
Hoe vind je nu een podcast die bij je interesse of je stemming past? Als je de naam weet, kun je de zoekoptie van de app gebruiken. Ben je benieuwd hoe het klinkt, dan is het een idee om eerst een losse aflevering te downloaden. Abonneren gaat met één tik op de knop. Je abonnement opzeggen, gaat net zo makkelijk.
In je podcast-app vind je ook lijsten met podcasts, vaak geordend op onderwerp. De Appleapp Podcasts heeft bovendien een tabblad Gerelateerd, waarop je podcasts vindt die vergelijkbaar zijn met de podcast die je hebt geselecteerd.
Podcast Oogvereniging
Onze eigen podcast Een en al oog is te vinden in iTunes en Spotify (onder zoekterm: Een en al oog of Oogvereniging) en op Soundcloud.
Over dit artikel
Dit artikel is eerder verschenen in OOG, het magazine van de Oogvereniging. Wilt u OOG ook ontvangen? Meld u aan als lid van de Oogvereniging.