De geleidehond meenemen in een taxi kan soms een probleem zijn. In dit verhaal daarom een overzicht van rechten en plichten met diverse taxisoorten.

Bij geleidehond en taxi kunnen we meerdere soorten taxivervoer onderscheiden. Belangrijkste twee zijn vervoer op afroep (regiotaxi, Valys, ziekenhuisvervoer, leerlingenvervoer, aanvullend openbaar vervoer etc.) en de straattaxi. Deze laatste staat op een vaste standplaats, bijvoorbeeld een station. U kunt zonder eerst een afspraak te maken instappen.
Geleidehond mee in vervoer op afroep
In de eerste vorm van taxivervoer moet u van te voren aangeven of u hulpmiddelen en of een begeleider meeneemt. Hier geeft u dan aan of u een geleidehond meeneemt tijdens de taxirit.
Bij de regiotaxi en Valys is in het zogenaamde programma van eisen de verplichting opgenomen dat geleidehonden niet geweigerd mogen worden. In sommige systemen, bijvoorbeeld bij Valys staat standaard in het systeem dat u met een hond reist. Bij het afroep taxivervoer mag het dus niet mis gaan. Mocht dit toch mis gaan en de taxichauffeur wil u niet meenemen is het advies de taxichauffeur te vragen te wachten terwijl u ondertussen de klantenservice belt.
Sommige taxichauffeurs zullen dan zeggen dat ze zelf de centrale zullen oproepen en dan zal als het goed is worden aangegeven dat de taxichauffeur u toch moet meenemen. Mocht dit niet het geval zijn moet de centrale ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk een nieuwe taxi bij u is. Mocht dit laatste het geval zijn en de chauffeur u echt niet willen meenemen, geef hier dan sowieso een klacht over door aan het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer.
Geleidehond mee in straattaxi
In de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte zal worden vastgelegd dat taxichauffeurs klanten met een geleidehond niet mogen weigeren. Dit geldt dus ook voor chauffeurs van straattaxi’s. Er zijn heel veel taxicentrales in Nederland, maar ook verschillende “eigen rijders”. Als de taxi voor een centrale rijdt dan heeft de centrale speciale regels voor de taxichauffeur opgesteld. Zo heeft bijvoorbeeld de Taxi Centrale Amsterdam een regel dat chauffeurs geen geleidehond en/of hulphond mogen weigeren. Uitzondering hierop is als een arts een verklaring heeft ondertekend dat de chauffeur zwaar allergisch is.
Mocht de chauffeur toch een klant met geleidehond weigeren dan zal deze een boete krijgen of geheel geroyeerd worden. Alle centrales in Nederland hebben hun eigen reglement. Verder bestaat er een zogenaamd TX-keur. Dit is een keurmerk dat taxibedrijven krijgen als ze aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Een taxibedrijf met het TX-keur is ook verplicht geleide en hulphonden te accepteren. Een taxi met een TX-keur herkent u aan de blauwe sticker rechts op de voorruit. Op de achterruit en de zijkanten van de taxi kunnen zich ook TX-stickers bevinden, dit is echter niet verplicht. Natuurlijk kan het goed zijn dat u deze sticker niet goed of helemaal niet kunt zien. In dat geval kunt u eventueel bij telefonisch bestellen van een taxi vragen of zij een TX-keur hebben of dit aan de chauffeur vragen.
Echter, wat te doen als u ook wel eens plotseling op straat een taxi wilt nemen of als u aankomt op een station in een onbekende plaats. Probeer dan bij weigering altijd eerst op een vriendelijke manier uit te leggen dat de geleidehond essentieel voor u is. Het is altijd belangrijk dat er begrip is voor uw situatie en dat kan vaak helpen. Blijft de taxichauffeur weigeren, probeer dan altijd het chauffeursnummer of taxinummer te achterhalen. Dit kunt u eventueel ook gewoon op een vriendelijke manier aan de chauffeur vragen. Natuurlijk kunt u ook proberen een foto te maken van het kenteken van de taxi. Met deze informatie kan een klacht worden ingediend via Taxiklacht.nl.
Waar kan ik als geleidehondengebruiker wettelijk gezien op terugvallen?
Er is geen nationale verplichting dat taxichauffeurs geleidehonden in taxi’s moeten toelaten. In de Algemene Voorwaarden voor Taxivervoer uit 2006 is opgenomen dat honden mogen worden vervoerd, tenzij dit hinderlijk of lastig is voor reiziger of chauffeur. Deze voorwaarden zijn destijds opgesteld door ondernemersvereniging KNV Taxi en de Consumentenbond.
Volgens KNV Taxi betekent dit dat taxiondernemers geen geleidehonden mogen weigeren. De bepaling wordt intussen breed toegepast, maar zijn niet algemeen verplichtend.
Wel is op 1 oktober 2011 de Wet personenvervoer 2000 aangepast (ook wel taxiwet genoemd). De kwaliteit van de straattaxi moet hiermee verbeterd worden. Volgens die bepaling mogen gemeenten aanvullende eisen stellen in hun verordeningen. Zo mag een gemeente op bepaalde (stand)plaatsen een vervoerplicht instellen, zoals de eis dat geleidehonden toegelaten moeten worden in straattaxi’s.
Amsterdam heeft dit inmiddels in (concept)verordeningen vastgelegd. Ook in Den Haag is dit het geval. Zo is de verplichting opgenomen om consumenten op hun verzoek te vervoeren. Het weigeren van een geleidehond wordt beschouwd als het weigeren van een rit, waarna zware sancties kunnen volgen.
In de concept Taxiverordening van de gemeente Den Haag, die eind december 2012 werd gepubliceerd, is opgenomen dat een taxichauffeur geen ritten mag weigeren, met inachtneming van de algemene vervoersvoorwaarden taxi.
Waar kan ik een klacht indienen over geleidehond en taxi?
U heeft altijd de mogelijkheid een klacht in te dienen als u geweigerd wordt omdat u uw geleidehond wilt meenemen in de taxi. Eerst dient u hiervoor een klacht in te dienen bij het taxibedrijf waarover u de klacht heeft. Als u het lastig vindt om het taxibedrijf te bereiken of het taxibedrijf niet zelf wilt benaderen kunt u ook een klacht indienen via Stichting Landelijk Klachtenmeldpunt. Dit kunt u ook telefonisch doen bij het klachtenmeldpunt van Stichting Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer via 0900 – 202 1881 (de kosten voor dit gesprek zijn € 0,13 per minuut).
Het klachtenmeldpunt oordeelt niet zelf over uw klacht. Dat doet de ondernemer of een klachtencommissie waarbij de ondernemer zijn klachtenregeling geregeld heeft. Als u het niet eens bent met de afhandeling van uw klacht, dan kunt u naar de geschillencommissie.
Als u uw klacht wilt voorleggen aan een geschillencommissie dan moet het taxibedrijf waarover u de klacht hebt zijn aangesloten bij het registratiebureau geschillencommissie taxivervoer. De geschillencommissie taxivervoer behandelt ook klachten over het meenemen van bagage of hulpmiddelen. Een geleidehond is een hulpmiddel dus kunt u hiermee terecht bij deze geschillencommissie.
Dien uw klacht op tijd in!
Let op dat u de termijnen in de gaten houdt voor het indienen van een klacht. U moet uw klacht bij de ondernemer binnen de termijn indienen die genoemd staat in zijn vervoersvoorwaarden. Als de afhandeling van uw klacht niet naar wens is verlopen, kunt u binnen drie maanden uw klacht voorleggen aan de geschillencommissie. Dit kost u € 25,42. U hoeft u verder niet te laten bijstaan door een advocaat.
De uitspraak van de geschillencommissie is bindend. Dit betekent dat zowel u als het taxibedrijf zich moeten houden aan de uitspraak. U kunt er overigens ook voor kiezen naar de Burgerlijke rechter te stappen. Maar als u al bij de geschillencommissie bent geweest zal de rechter die uitspraak zwaar laten wegen in zijn oordeel.
Wilt u meer weten, kijk dan op de site van de Geschillencommissie.