Wilt u een geleidehond aanvragen, maar hebt u geen idee hoe u te werk moet gaan en wat daarbij komt kijken? In onderstaand artikel informeren wij u over de vragen die u zichzelf moet stellen voordat u een aanvraag indient, over de instantie waarbij u een aanvraag dient in te dienen, hoe u dat moet doen, hoe de zorgverzekeraar tot zijn eindoordeel komt, welke geleidehondenscholen er zijn en wat u kunt doen op het moment dat uw aanvraag wordt afgewezen.
Hoe vraag ik een geleidehond aan: zorgverzekering
Het vergoeden van een blindengeleidehond is mogelijk op basis van het basispakket van uw zorgverzekering. U kunt dus een blindengeleidehond aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar beoordeelt op basis van de Regeling Zorgverzekering, artikel 2.13 onder 5, de polisvoorwaarden, uw schriftelijke aanvraag en twee indicaties of u recht hebt op een hond.
Het gaat daarbij om een medische indicatie aan een instelling voor blinden en slechtzienden of aan een oogarts en een praktische indicatie aan een school voor blindengeleidehonden. Verzekeraars mogen in hun reglementen aanvullende voorwaarden stellen, bijvoorbeeld of een verklaring van Bartiméus of Koninklijke Visio is vereist.
De hondenschool geeft een oordeel over de volgende zaken:
- Kunt u de hond goed verzorgen?
- Kunt u goed lopen?
- Kunt u zich (op straat) goed oriënteren?
- Wat is het werkaanbod voor uw toekomstige geleidehond?
- Geeft de hond u meer vrijheid om zelf naar buiten te gaan?
- Houdt u van honden en kunt u goed leiding geven aan de hond?
- Bent u gezond genoeg om de hond iedere dag voldoende beweging te geven?
Goedkeuring
Geeft uw zorgverzekeraar goedkeuring, dan kunt u een hond aanvragen bij een school voor blindengeleidehonden. Vraag aan uw zorgverzekeraar met welke hondenscholen hij een contract heeft gesloten. U mag ook zelf een keuze maken, maar dan krijgt u waarschijnlijk niet alle kosten vergoed. U dient rekening te houden met een wachttijd.
Erkende blindengeleidehondenscholen zijn:
- KNGF Geleidehonden
- Geleidehondenopleiding Ans L’abee
- Martin Gaus Geleide- & Hulphondenschool
- Geleidehondenschool Herman Jansen
Deze scholen zijn erkend door het ministerie van VWS en door de International Guide Dog Federation. Herman Jansen is niet aangesloten bij de Brancheorganisatie Blindengeleidehondenscholen Nederland, de andere scholen die hierboven genoemd zijn, zijn dit wel.
Gebruikskostenvergoeding
De zorgverzekeraar betaalt op basis van de Regeling Zorgverzekering, artikel 2.13 onder 5 ook een vergoeding voor de dagelijkse kosten van de hond. Dat is het geld dat u uitgeeft voor de verzorging, het levensonderhoud en de ziektekostenverzekering voor de hond. Denk bij kosten voor levensonderhoud aan voer, de dierenarts enzovoorts. Die kosten moeten wel redelijk zijn. Wat redelijk is, is wettelijk bepaald en in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. In de polisvoorwaarden of op de website van uw zorgverzekeraar staat hoeveel de zorgverzekeraar vergoedt.
Van delindengeleidehondenschool krijgt u spullen voor uw geleidehond mee. Bijvoorbeeld een riem, een voerbak, een tuig, een borstel en een mand of stretcher.
Wachtlijst
Veel scholen voor blindengeleidehonden hebben, zoals vermeld, een wachtlijst. Het is niet goed te voorspellen hoe lang u moet wachten. Belangrijk is dat er een hond is die goed bij u past. Daarbij komt dat mensen die een vervangende geleidehond nodig hebben, voorrang krijgen.
In de wachttijd kunt u zich voorbereiden op de komst van uw hond. Daarvoor kunt u terecht bij een instelling voor mensen met een visuele beperking. U oefent dan bijvoorbeeld met een “dogsimulator (Dogsim)”. Dat is een karretje waarmee u loopt alsof het een geleidehond is. Wilt u voor die training in aanmerking komen, dan is het verstandig om uw zorgverzekeraar te vragen naar de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om voor vergoeding van de kosten in aanmerking te komen.
Aflevering van de hond
Zodra er een geschikte hond voor u is, leren de trainers van de geleidehondenschool u hoe u hem moet omgaan, hoe u met hem kunt samenwerken en hoe u hem het best kunt verzorgen. Gaat dit alles goed, dan krijgt u de hond mee naar huis. De hond wordt niet uw eigendom. U sluit een contract met de school af dat u de hond mag ‘lenen’. Dat heet een bruikleenovereenkomst.
Nazorg
Nadat de hond is afgeleverd, komt de instructeur van de school regelmatig bij u langs om te zien hoe het met u en uw hond gaat en of alles naar wens verloopt. Mocht u tussentijds vragen of problemen hebben, dan kunt u daarover contact opnemen met de geleidehondenschool.
Wat moet u doen als uw verzoek wordt afgewezen?
Er kan verschil van mening bestaan over de vraag of u geschikt bent om met een geleidehond te lopen. Als u een schriftelijke afwijzing krijgt, kunt u in overleg gaan met uw zorgverzekeraar, of u kunt een verzoek tot herziening van uw aanvraag doen.
Misschien kan uw zorgverzekeraar een oordeel vragen van een andere geleidehondenschool. Mocht ook uw herzieningsverzoek worden afgewezen, dan kunt u zich wenden tot de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).
Meer informatie
Hebt u na het lezen van dit artikel nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de Ooglijn of de Themagroep Geleidehondgebruikers van de Oogvereniging.