Spelen, nieuwe dingen leren en zelfstandig leren eten zijn best lastig voor een blind of slechtziend kind.
Zelf eten met handen en lepel
Voor een kind is het een hele klus om zelfstandig te leren eten. Voor een kind met een visuele beperking is het al helemaal een uitdaging! Wonderbaby geeft tips voor zelfstandig leren eten: begin met aanleren van zelf eten met de handjes. Als een kind dit goed kan, ga dan over op de lepel. Geef je kind een eigen lepel en bied je kind drie keer per maaltijd een lepel aan met eten dat goed op de lepel blijft liggen, bijvoorbeeld aardappelpuree of appelmoes. Geef je kind eten met een lepel die je zelf in je hand houdt en maak een schrapend geluid over het bord zodat het duidelijk is waar het eten vandaan komt. Laat je kind het eten dat op de lepel ligt ruiken en opeten. Laat horen waar je de lepel neerlegt (op de rand van het bord). Neem steeds meer pauze tussen de hapjes. Doe desnoods of je ergens anders mee bezig bent. Je kind zal nu zelf op zoek gaan naar de lepel en deze proberen naar de mond te brengen. Als zelfstandig eten met een lepel goed lukt, kun je overgaan op eten met een vork en later op eten met vork en mes.
Speciaal speelgoed?
Er bestaat speelgoed dat speciaal is ontwikkeld voor blinde en slechtziende kinderen. Dit is te verkrijgen in een aantal lowvisionwebshops. Jammer genoeg is dit speciale speelgoed erg duur. In reguliere speelgoedwinkels is speelgoed te vinden dat leuk is voor blinde of slechtziende kinderen. Waar moet dit speelgoed aan voldoen? Op de site Wonderbaby is het artikel 10 questions to ask when purchasing a oy for a child who is blind te vinden. Let vooral op de volgende aspecten bij het kiezen van speelgoed voor een blind of slechtziend kind.
- Denk aan de ontwikkeling van het kind dan in de (maximum) leeftijd op de verpakking.
- Is het speelgoed solide en veilig en kan het goed schoongemaakt worden?
- Is het speelgoed ‘multisensorisch’? Hebben de kleuren een goed contrast, heft het speelgoed geluid of verschillende texturen?
- Is het speelgoed aan te passen in grootte, hoogte etc.?
- Stelt het speelgoed een realistisch iets voor? Leg dan de verschillen uit, Een knuffelkonijn lijkt bijvoorbeeld vaak niet echt op een echt konijn.
- Kun je ermee spelen in verschillende posities (liggend, zittend, staand)?
- Stimuleert het speelgoed beide handen/de fijne motoriek of juist de balns van het kind?
- Kun je met het speelgoed niets verkeerd of fout doen?
- Is het speelgoed populair? Het is fijn om niet steeds een uitzondering te zijn.
- Kan er samen mee gespeeld worden?
Hulp bij spelen en leren
De ontwikkelingsbegeleiders van Bartiméus en Koninklijke Visio helpen kinderen en hun ouders hierbij. Ze geven tips over geschikt speelgoed. Ze leggen uit hoe een kind praktische vaardigheden kan aanleren.
Meer informatie kunt u vinden bij:
- Bartiméus: Ondersteuning bij de opvoeding
- Koninklijke Visio: Kennis & Expertise
Kinderen die zowel slechtziend of blind en daarbij slechthorend of doof zijn kunnen terecht bij Koninklijke Kentalis.
Slapen
Voor veel kleine kinderen is het lastig de hele nacht door te slapen. Blinde kinderen hebben vaak extra moeite met (door)slapen omdat ze niet altijd doorhebben wanneer het nacht is. Het artikel Help mijn baby slaapt niet geeft uitleg en tips.