Als ouder van een blinde baby of peuter is het soms lastig om te merken dat de motorische ontwikkeling anders of trager verloopt dan die van leeftijdsgenootjes die goed kunnen zien. Hoe stimuleer je je blinde of slechtziende baby of dreumes om te gaan kruipen en lopen en nieuwe dingen te ontdekken?
Eigen tempo
Sommige blinde of slechtziende kinderen moeten erg wennen aan nieuwe dingen die hen aangeboden worden. Elke nieuwe stap moet ‘veroverd’ worden. Dingen die andere kinderen fantastisch vinden, zoals spelen met water of zitten op het gras zijn eng en gaan gepaard met huilen en tegenstribbelen. Je kind begeleiden, stimuleren en veiligheid bieden is in dit soort situaties het beste dat je kunt doen. Soms is het nodig om iets 100 keer te proberen en opeens herhaalt je zoon of dochter wat je voordoet. Ester, moeder van een blinde zoon, beschreef dit heel mooi in haar blog op de site van de Oogvereniging. Wat soms kan helpen als je kindje iets niet wil: ervaar de omgeving met een blinddoek om. Realiseer je hoe anders het is als je geen of weinig beeld hebt bij de dingen die je doet. Zijn er voorwerpen die minder fijn aanvoelen, zijn er enge geluiden?
Het belang van klimmen en kruipen
Er zijn kinderen met een visuele beperking die het kruipen overslaan, maar het komt ook vaak voor dat een kind pas leert kruipen na een periode van intensief oefenen en aanmoedigen. Kruipen wordt gezien als een belangrijke periode voor kinderen die blind of slechtziend zijn: kruipen vergroot de kracht van het bovenlichaam en de stabiliteit van de schouders en het helpt kinderen om verschillende structuren en oppervlakten met hun handen te ontdekken waardoor ze deze makkelijker zullen onderscheiden. Verder verhoogt kruipen de kracht in de handpalm wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de fijne handmotoriek. Lees het hele artikel over kruipen en klimmen op de website Wonderbaby.
Sommige kinderen met een visuele beperking vinden het fijn om langere tijd steun te hebben aan een loopkar of looprek. Een aantal ouders en begeleiders zijn voor handgebruik tijdens het lopen: het aanraken van muren, kasten en meubels wanneer heen kind zelfstandig of aan de hand loopt. Dit aanraken zal het kind helpen om makkelijker zelf specifieke plekken te vinden zoals de toiletdeur.
Meer weten?
Hebt u vragen over de visuele beperking van uw kind of wilt u contact met een ouder van een kind met een oogaandoening of in dezelfde leeftijdsfase? Neem dan contact op met de Ooglijn. In het belteam van de Ooglijn zijn een aantal ouders van kinderen met een visuele beperking actief.