Bij de keuze van het land
- Bij de keuze voor een land of een universiteit is het belangrijk om te kijken naar de taalbarrière, de toegankelijkheid van de universiteit en de toegankelijkheid van de omgeving (qua navigatie).
- Neem contact op met organisaties voor blinden en slechtzienden in het land van je keuze om te kijken wat ze voor je kunnen doen. In veel gevallen is dit beter geregeld dan in Nederland.
- Vraag of een organisatie in je eigen land contact heeft met buitenlandse organisaties, zodat ze je kunnen adviseren bij het zoeken van contact.
- Zoek contact met andere blinde en slechtziende studenten uit het land van je keuze, bijvoorbeeld via facebookgroepen. Zij kunnen je vaak praktische informatie geven en het zorgt ervoor dat je wat contacten hebt in je nieuwe omgeving.
Integratie
- Kijk of er organisaties voor internationale studenten zijn, zodat je wat contacten opdoet. De eerste weken zijn het belangrijkst om een netwerk op te bouwen, maar blijf ook daarna actief.
- Kijk naar ism en buddy system.
- Sommige universiteiten bieden taalcursussen of andere activiteiten aan voordat het semester begint. Ga hier naartoe om mensen te ontmoeten.
- Denk ook na wat je graag zou willen doen in je vrije tijd. Als je bijvoorbeeld graag naar andere steden in het land wilt reizen, probeer dan om mensen te vinden die dit ook willen doen.
Huisvesting en vervoer
- Kijk of de universiteit een disability office heeft. Daar kunnen ze je vaak helpen met toegankelijk studiemateriaal of met assistentie tijdens je studie.
- Kijk ook of de campus op één plaats is, zodat het reizen naar de universiteit makkelijker gaat.
- Leer de omgeving kennen voordat het semester begint. Probeer huisvesting te krijgen dichtbij de universiteit en zorg dat dit goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De universiteit kan je helpen om huisvesting te vinden en om mobiliteitstraining te krijgen.
- Zorg dat je weet hoe het zit met het openbaar vervoer en met reisassistentie.
- Apps die je kunnen helpen om je omgeving te leren kennen zijn Lasarillo en Blindsquare.
Financiering
- Als je binnen Europa gaat studeren, dus via Erasmus, financieren zij je verblijf in het buitenland. Ze hebben extra financiële middelen voor mensen met een beperking waar weinig mensen gebruik van maken, dus de kans is groot dat je hiervoor financiering kunt krijgen. Hiermee kun je bijvoorbeeld mobiliteitstraining of assistentie financieren.
- Universiteiten hebben verschillende financiële middelen. Hierover kun je vragen stellen bij het international office of het disability office van de universiteit. Zij kunnen bijvoorbeeld betalen voor huisvesting.
- Universiteiten in het buitenland bieden soms zelfs aan om te betalen voor ondersteuning vanwege je beperking. Of het makkelijk is om dit geld te krijgen, verschilt sterk per land/u Ook kan het soms lang duren voordat je het geld krijgt, dus het is belangrijk om dit zo vroeg mogelijk aan te vragen, anders mis je deadlines.
Belangrijke documenten
- Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om een id-kaart of pasport te hebben dat lang genoeg geldig is.
- Als je buiten Europa gaat studeren, heb je een student visum nodig.
- Andere belangrijke documenten kunnen zijn: je studentenkaart van je universiteit, een taalcertificaat, een medische verklaring van je visuele beperking, de kaart van je zorgverzekering en het contract dat jouw universiteit en de buitenlandse universiteit hebben gesloten.
- Het kan moeilijk zijn om vakken te vinden die geaccepteerd worden door je eigen universiteit, dus begin op tijd met zoeken en praat met je erasmuscoördinator, anders heb je het studiemateriaal niet op tijd.