Aangepaste studieprogramma’s, tentamenaanpassingen, studiemateriaal op maat… Er komt best veel kijken bij studeren met een visuele beperking. Welke voorzieningen en ondersteuning is er en waar kun je hiervoor terecht? Hieronder tref je een overzicht van de meest voorkomende uitdagingen die je kunt tegenkomen en waar je terecht kunt voor ondersteuning.
Start van je studie
Voordat je aan een studie begint is het verstandig om goed na te gaan welke studie het beste bij jou past en welke studie voor jou haalbaar is. Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen:
- Via Internet zijn er verschillende studie- en beroepskeuzetesten beschikbaar die je gratis online kunt afleggen,
- De meeste onderwijsinstellingen hebben een studieloopbaancentrum waar je terecht kunt voor advies,
- Ga in gesprek met de studieadviseur of studentendecaan van de opleiding die je graag zou willen doen. Hij/Zij kan je vertellen wat de opleiding inhoudt en wat dit voor jou betekent,
- Stel een vraag op de Facebookpagina van Blinde en Slechtziende Jongeren en studenten. Wie weet volgt iemand de door jou gewenste opleiding en kunnen zij jou van advies voorzien.
Studieprogramma en voorzieningen
Het is belangrijk dat je voordat je studieprogramma begint in gesprek gaat over het studieprogramma en eventuele voorzieningen die je nodig hebt.
- Bij wie kun je terecht? Start je een studie aan de universiteit, dan kun je terecht bij je studieadviseur. Ga je een hbo- of mbo opleiding volgen? Dan heeft de groep waarin je wordt ingedeeld een mentor die ondersteunt biedt bij studieloopbaanbegeleiding.
- Studieprogramma Ga samen na of het haalbaar is om het reguliere studieprogramma te volgen of dat je een keuze maakt voor een selectie van vakken. Neem daarbij in overweging dat er bij verschillende onderwijsinstellingen mogelijkheden zijn voor onderwijsaanpassingen, bijvoorbeeld mogelijkheden om inleverdeadlines te verlengen of aangepaste aanwezigheidsplicht voor lessen/colleges.
- Tentamenaanpassingen Stel in dit gesprek ook de aanpassingen bij het afleggen van toetsen en tentamens aan de orde. Bij veel onderwijsinstellingen is het mogelijk om toetsingsmomenten aan te passen aan jouw behoeften: uitvergrote, papieren tentamens; gebruik van een laptop; het afleggen van een mondelinge toets en tentamenduurverlenging behoren tot de mogelijkheden.
- Platformen en centra Sommige onderwijsinstellingen hebben platformen voor studenten met een beperking en hebben binnen de onderwijsinstellingen centra opgericht om studenten met een beperking te ondersteunen.
- Extra voorzieningen Sommige onderwijsinstellingen hebben aanvullende voorzieningen als gebruik van rustruimtes, gebruik van aparte liften, studentenpsycholoog, etc. Geef aan bij welke voorziening jij baat zou hebben en bespreek samen de mogelijkheden.
Studievertraging en Bindend Studieadvies
Het is erg belangrijk om goede afspraken te maken over het studieprogramma en studietempo wat je volgt. Dit heeft alles te maken met het zogenaamde Bindend Studieadvies. Aan het einde van het tweede studiejaar moet je een minimum aantal studiepunten hebben behaald om verder te mogen met je studie. Heb je dit minimum niet behaald? Dan volgt helaas een negatief Bindend Studieadvies. Heb je bij de start van je opleiding goede afspraken gemaakt over je studieprogramma en eventuele studievertraging? Dan is het mogelijk om een aanvraag te doen voor vrijstelling van het Bindend Studieadvies. Per onderwijsinstelling kan het verschillen hoe je dit moet regelen, dus infomeer hiernaar bij de aanvang van je opleiding.
Studiemateriaal
Voor het toegankelijk maken van jouw studiemateriaal zijn verschillende mogelijkheden. Er zijn handige apps waarmee je snel studiemateriaal toegankelijk kunt maken. Ook bestaan er verschillende apparaten en is er een organisatie die studiemateriaal omzet naar de door jou gewenste leesvorm. Lees hierover meer op de pagina Studieboeken toegankelijk maken: do it yourself!
Mentoren/buddy’s/Studiemaatjes
Zou je het fijn vinden als er iemand over je schouder meekijkt? Een ouderejaarsstudent die de fijne kneepjes van de studie al kent? Bij verschillende onderwijsinstellingen zijn programma’s aanwezig waarbij je als student begeleiding kunt krijgen van een studentmentor, een buddy of een studiemaatje. Lijkt jou dit wel wat? Informeer ernaar bij jouw onderwijsinstelling.
Regelingen financiële ondersteuning
Als student met een beperking kun je in aanmerking komen voor financiële ondersteuning bij je studie:
- Individuele Studietoeslag In sommige gemeenten komen studenten met een beperking in aanmerking voor een Individuele Studietoeslag. Deze toeslag vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Deze toeslag vraag je aan als je als gevolg van je beperking studievertraging hebt opgelopen of een hulpmiddel wilt aanvragen,
- Extra jaar studiefinanciering Loop je studievertraging op? Vraag je onderwijsinstelling of zij een aanvraag willen doen voor een extra jaar studiefinanciering
- Afstudeersteun Bij sommige hoger onderwijsinstellingen is het mogelijk om financiële afstudeersteun te ontvangen wanner je als gevolg van je beperking studievertraging hebt opgelopen,
- Diplomatermijn Slaag jij er als direct gevolg van je beperking niet in om binnen tien jaar een einddiploma te behalen in het hoger onderwijs en dreig je hierdoor hoge kosten te maken? Via DUO* kun je een verlenging van de diplomatermijn of omzetting van de prestatiebeurs naar een gift aanvragen,
- Studie beëindigen Moet je als direct gevolg van je beperking je studie beëindigen? Dan kun je via DUO* een aanvraag doen voor studiefinanciering voor een nieuwe, beter passende studie.
*DUO = Dienst Uitvoering Onderwijs
Mogelijkheden per onderwijsinstelling
De meeste voorzieningen en mogelijkheden zijn universeel per onderwijsinstelling, maar op sommige punten verschillen de onderwijsinstellingen van elkaar. Kijk dus altijd even op de website van jouw onderwijsinstelling en bekijk de specifieke voor jouw onderwijsinstelling geldende mogelijkheden.