Digitale toegankelijkheid verzekert mensen met een tijdelijke of blijvende functiebeperking de toegang tot informatie en diensten die op elektronische wijze worden aangeboden. Zowel overheden als bedrijfsleven zijn hiertoe verplicht. De Oogvereniging zet zich in voor een goede digitale toegankelijkheid door middel van het project Digiwijs.
Digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid betreft de toegankelijkheid van elektronische informatie, software en diensten voor personen met een functiebeperking. Kortom alle digitale communicatiekanalen (zoals websites, digitale leeromgevingen, intra- en extranetten, persoonlijke gezondheidsomgevingen, portalen en mobiele applicaties) moeten op een toegankelijke wijze aangeboden worden zodat mensen met een functiebeperking ze even effectief kunnen gebruiken als personen zonder functiebeperking.
Mensen met een functiebeperking
Mensen met een functiebeperking vormen geen homogene groep. Het gaat onder andere om personen met een tijdelijke of blijvende:
- visuele functiebeperking (zoals blindheid, problemen met kleurenzicht, problemen met het gezichtsveld);
- motorische beperkingen (vooral beperkingen die het gebruiken van muis en/of toetsenbord bemoeilijken);
- auditieve beperkingen (doven en slechthorenden);
- beperkingen op cognitief of neurologisch vlak (zoals dyslexie en leerstoornissen);
- of een combinatie van meerdere beperkingen.
Overheidsbeleid
Digitale toegankelijkheid is verplicht voor (semi)overheidsorganisaties sinds 2008. Met een toegankelijkheidsverklaring op hun websites moeten zij laten zien in hoeverre zij voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. De Europese Unie heeft in 2016 bepaald op grond van het VN-verdrag Handicap dat alle lidstaten de digitale toegankelijkheid moeten vastleggen in nationale wetgeving. Per 1 juli 2018 is de bestaande regelgeving verder aangescherpt via het Tijdelijk Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Ook interne websites (intra- en extranetten) en mobiele applicaties moeten aan de richtlijnen voldoen. Vanaf 23 december 2018 gelden de internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid (WCAG 2.1 niveau AA) ook in Nederland.
Richtlijnen
De huidige richtlijnen voor de digitale toegankelijkheid zijn beschreven is de wet- en regelgeving. Meer informatie over welke regelgeving er bestaat voor de toegankelijkheid van websites en mobiele apps vindt u ook in de Handreiking Digitale Toegankelijkheid van het College voor de Rechten van de Mens.
Verplichtingen voor bedrijfsleven
De bovenstaande richtlijnen zijn geschreven voor (semi-)overheidsdiensten. Maar ook bedrijven hebben te maken met wettelijke verplichtingen op het gebied van (digitale) toegankelijkheid. De wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (2017) verplicht namelijk ook bedrijven om hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.
Stappenplan
Om organisaties en bedrijven van advies te dienen over hoe zij hun website of mobiele applicatie digitaal toegankelijk kunnen maken is er door de verantwoordelijke dienst Logius een handig stappenplan beschikbaar gesteld. Ook is er een eenvoudige uitleg van de eisen beschikbaar.
Project Digiwijs
De Oogvereniging zet zich via het project Digiwijs in voor het verbeteren van de digitale toegankelijkheid. Bij de overheid dringen we aan op een actievere houding om de digitale toegankelijkheid ook daadwerkelijk gestalte te geven. Hierbij hanteren we de volgende standpunten over hoe we de digitale toegankelijkheid willen bereiken.