Ook als je blind of slechtziend bent, kun je baat hebben bij digitale diensten en producten. Die moeten dan wel toegankelijk worden aangeboden. Met het project Digiwijs zet de Oogvereniging zich in om dit optimaal te verbeteren.
Project Digiwijs voor blinden en slechtzienden
Het project Digiwijs is een project van de Oogvereniging om de digitale toegankelijkheid van alle denkbare digitale communicatie – en informatiekanalen optimaal te verbeteren. Dat is hard nodig om te voorkomen dat blinde en slechtziende mensen niet (verder) achterop raken in de digitale samenleving. Het speerpunt van het project ligt bij de digitale toegankelijkheid van publieke diensten, zoals websites van gemeenten, zorgaanbieders en onderwijs.
Aanleiding voor project Digiwijs
Een wereld zonder smartphones, computers en tablets is tegenwoordig ondenkbaar, ook voor wie slechtziend of blind is. Nieuwe digitale toepassingen helpen hen beter te functioneren. Elektronische apparaten kunnen bijvoorbeeld teksten vergroten of voorlezen en mensen de weg wijzen in een onbekende omgeving. Aan de andere kant werpt nieuwe technologie voor hen vaak drempels op.
Steeds meer (overheids)instanties zijn zich inmiddels bewust van het belang van toegankelijke websites en apps. In de praktijk zijn die echter nog niet volledig toegankelijk. Terwijl overheidsinstanties al sinds 2008 verplicht zijn om te voldoen aan de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Met de inwerkingtreding van de wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte is ook het bedrijfsleven verplicht om hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Met het project Digiwijs willen de Oogvereniging en de MaculaVereniging dan ook bereiken dat slechtzienden en blinden optimaal gebruik kunnen maken van digitale diensten en goederen die aangeboden worden.
Digitale gids voor gebruikers
Om optimaal digitaal mee te kunnen doen is het essentieel dat mensen met een visuele beperking ook de juiste vaardigheden hebben. Daarom zijn er in verschillende regio’s in Nederland Digiwijs-bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten worden er tips en adviezen gedeeld voor problemen met smartphone, tablet of laptop.
Om online antwoord te geven op vragen is er een digitale gids voor gebruikers. Daarnaast heeft Visio een kennisportaal ontwikkeld waar veel informatie beschikbaar is.
Samenwerking
Digiwijs was oorspronkelijk een gemeenschappelijk project van de Oogvereniging en de MaculaVereniging, twee belangenorganisaties die zich inzetten voor mensen met een visuele beperking. Het project werd gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het liep van 2016 tot 2019. Digiwijs is een vervolg op een eerder project van dezelfde organisaties dat liep van 2013 tot 2015.
Meer informatie
Wilt u meer weten over Digiwijs? Neem dan contact op met de Ooglijn via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.