Blinden en slechtzienden hebben vaak moeite met de diversiteit aan ICT-mogelijkheden die op de markt komen en die van invloed zijn op hun leven. Visio, Bartiméus en de Oogvereniging zetten zich daarom in voor het verbeteren van de digitale kennis en vaardigheden van mensen met een visuele beperking. Hiervoor is het project Digiwijs op maat opgezet.
Digiwijs op maat
Met het project Digiwijs op maat van Visio, Bartiméus en de Oogvereniging wordt onderzocht hoe de ICT-ondersteuning aan blinden en slechtzienden te verbeteren. Op een tweetal proeflocaties (regio’s Haren en Hengelo) wordt met focusgroepen nagegaan welke vragen er leven bij de doelgroep en hoe deze beter opgepakt kunnen worden. Het project sluit daarmee goed aan bij het bestaande project Digiwijs voor blinden en slechtzienden van de Oogvereniging en de Maculavereniging.
Waarom het project Digiwijs op maat?
Helaas is het niet altijd eenvoudig ondersteuning te krijgen bij het gebruik van digitale hulpmiddelen. De deelnemende organisaties ontvangen signalen dat er problemen zijn op drie vlakken. Ten eerste, de toegankelijkheid van de zorg: “Het is momenteel lastig om op ICT- vragen een snel en adequaat antwoord te krijgen. Bij de zorgaanbieders moet vaak een uitgebreid intaketraject doorlopen voordat revalidatiehulp beschikbaar is”. Ten tweede betaalbaarheid: “Er moet sinds kort een eigen bijdrage betaald worden voor de revalidatiezorg aan blinden en slechtzienden, die is overgeheveld van de AWBZ naar de ziektekostenverzekeraars. Vaak moet voor de intake bij de zorgaanbieders al het hele eigen risico worden aangesproken.” Tot slot sluit het ICT-ondersteuningsaanbod niet altijd aan bij de wensen van de blinden en slechtzienden met een vraag om ondersteuning.
Resultaten project
De eerste fase van het project Digiwijs op maat is eind 2017 afgerond. Uit de focusgroepen blijkt dat er vele ICT-vragen leven binnen de doelgroep waarvoor met een andere aanpak oplossingen geboden kan worden. Dat zijn deels oplossingen die heel praktisch direct op te pakken zijn, maar deels ook onderwerpen waarvoor een gerichte lobby voor nodig is. Er zijn een reeks van aanbevelingen opgesteld door de stuurgroep van het project om de ICT-ondersteuning aan blinden en slechtzienden te verbeteren. Deze aanbevelingen worden begin 2018 besproken met de deelnemende organisaties. Naar verwachting zal dit resulteren in een aantal vervolgactiviteiten.
Meer informatie
Heeft u in de tussentijd al een vraag over welk digitaal hulpmiddel in uw situatie bruikbaar is? Neem dan contact op met de medewerkers van de Ooglijn of met de Digiwijs-groep in uw regio. Voor wie liever online zoekt naar informatie, is er het overzicht van de digitale hulpmiddelen van de Oogvereniging en het kennisportaal van Visio.