Een regionale Digiwijs-groep is dé plek waar u vragen kunt stellen en tips kunt uitwisselen over het gebruik van digitale hulpmiddelen zoals de telefoon, computer of tablet. Hoe start je zo'n regionale groep en hoe zorg je ervoor dat deze groep ook succesvol wordt en blijft? Hieronder een overzicht van de valkuilen en gouden tips uit de praktijk.
Regionale Digiwijs-groepen
Bij de Oogvereniging hebben we het over de regionale Digiwijs-groepen. In werkelijkheid worden er verschillende groepen mee bedoeld. Zo noemt de ene regio het een TCT-groep waarbij de afkorting is afgeleid van de eerste letters van telefoon, computer en tablet, in een ander regio hebben ze Apple- of iPhone-groepen en in een volgende regio juist een computerclub. Per regio verschilt ook de opzet en de grootte. Zo zijn er een aantal gelieerd aan de plaatselijke vestiging van Bartiméus of Visio. Het gaat erom dat de groep zich richt op de vragen van blinden en slechtzienden met betrekking tot het gebruik van digitale hulpmiddelen. Op onze site staat een overzicht van de regionale Digiwijs-groepen.
Startproblemen
In de praktijk blijkt dat sommige regio’s moeite hebben een groep te starten. Vaak komt dat omdat eerst gezocht wordt naar het schaap met vijf poten: een vrijwilliger die zowel de coördinatie van de groep op zich wil nemen, alle activiteiten en trainingen kan organiseren, als ook een vraagbaak voor de leden kan zijn op dit vlak. Dergelijke kandidaten vind je niet snel. U kunt beter klein beginnen en iemand vragen om u te helpen bij de organisatie van een eerste activiteit. Zulke tips hoor je vaak bij cursussen over het vinden van en werken met vrijwilligers.
Kernteams kiezen er soms ook voor om eerst een activiteit te organiseren en dan maar te kijken of de gekozen opzet aansluit bij de behoefte van de achterban. Dat is aanbodgericht werken in plaats van vraaggericht werken. Het is beter om uit te gaan van de vragen die leden hebben en deze tijdens bijvoorbeeld een Oogcafé te bespreken en proberen op te lossen. Het oplossend vermogen van de groep wordt nogal eens onderschat. Mensen vinden het vaak leuk om elkaar te helpen en samen weten ze vaak een heleboel. Vragen die niet beantwoord kunnen worden, lenen zich goed voor een volgende activiteit waar een expert voor gevraagd kan worden.
Gouden tips
Er zijn vele gouden tips voor zowel de startende als de meer gevorderde groepen. Een overzicht van veel genoemde gouden tips:
- Start lokaal via plaatselijke Oogcafés
- Ga uit van de vragen van de deelnemers en inventariseer die vragen regelmatig
- Ga uit van het zelfoplossend vermogen van de deelnemers
- Laat begeleiders, partners of gezinsleden toe bij de activiteit (dat helpt en werkt drempelverlagend)
- Vraag zo nu en dan een expert erbij zoals een leverancier, een ervaren trainer uit een andere regio, van Visio of Bartiméus
- Maak een verslag met een overzicht van de vragen en antwoorden
- Deel dit verslag via bijvoorbeeld Dropbox zodat ze achteraf nog eens na- of voorgelezen kunnen worden
- Laat vrijwilligers bij PGOsupport een training volgen over PR en over vrijwilligersbeleid
- Maak reclame via de eigen nieuwsbrief, de website van de Oogvereniging, de lokale vestigingen Visio/Bartiméus en de lokale media
- Maak het niet te groot en kies de frequentie die bij uw regiogroep past
- Zet een lokale WhatsApp- of Messenger-groep op voor vragen die snel beantwoord kunnen worden
- Geef regelmatig aan waar mensen zelf informatie kunnen vinden (weblinks van fora e.d.)
- Neem contact met een andere regio voor hulp en kennisoverdracht
- Zorg goed voor vrijwilligers: als vraagbaak en organisatiekracht zijn ze goud waard! Een compliment wordt altijd zeer gewaardeerd
Handige adressen en links
- Voor het plaatsen van agendaberichten en nieuwsartikelen uit de regio: mail aan de webredactie@oogvereniging.nl
- Kennis voor blinden en slechtzienden over uiteenlopende ICT-onderwerpen: Visio Kennisportaal
- Chat, mail of bel Visio: contactpagina Visio
- Diverse fora voor blinden en slechtzienden: fora voor VIP’s
- En bel de Ooglijn als je hulp nodig hebt die je elders niet kunt krijgen
- Melden van een ontoegankelijke website of app? Gebruik de voorbeeldbrief van de Oogvereniging
Uw tip of vraag?
Hebt u een gouden tip die nog niet genoemd is? Of hebt u een (persoonlijke) vraag? Neem contact met ons op via de Ooglijn. De medewerkers van de Ooglijn staan u graag te woord.
- Telefoon: 030-2945444 (ma-vrij 9.00 – 15.30 uur)
- E-mail: ooglijn@oogvereniging.nl