Komt u een website of app tegen die voor u niet goed toegankelijk is? Het is belangrijk om dit te melden bij de organisatie waar het om gaat. Hiervoor kunt u onderstaande voorbeeldmail gebruiken.
Ontoegankelijke website of app?
Als u organisaties informeert over hun ontoegankelijke app of website, helpt u het probleem op de agenda te zetten. Op deze manier is de kans groter dat er iets aan gedaan wordt. Er zijn een aantal vuistregels waar de bouwer van de website of app rekening mee kan houden zodat deze wel toegankelijk wordt. Met uw melding maakt u ze daar gelijk attent op.
Voorbeeldmail
Hieronder staat een voorbeeldmail die u kunt sturen naar de beheerder van de voor u ontoegankelijke website of app. Wilt u uw mail ook sturen naar ooglijn@oogvereniging.nl (in CC)? De Oogvereniging kan deze meldingen dan ook meenemen in de belangenbehartiging voor digitale toegankelijkheid.
In het geval dat reacties, tips of klachten alleen online gemeld kunnen worden en het online formulier hiervoor is ontoegankelijk, stuur dan de mail naar het secretariaat van het hoofdkantoor toe met het verzoek om deze door te sturen aan de betreffende afdeling. Meestal is via Google of een andere zoekmachine het e-mailadres van het secretariaat wel te achterhalen. Een ontoegankelijk reactieformulier is ook een punt dat gemeld kan worden.
Onderwerp: [Naam website/mobiele app] is voor mij als[slechtziende/blinde/doofblinde] niet goed toegankelijk
Cc: ooglijn@oogvereniging.nl
Geachte heer/mevrouw,
Via deze [mail/brief] wil ik u laten weten dat de [Naam website/mobiele app] voor mij als [slechtziende/blinde/doofblinde] niet goed toegankelijk is. Hierdoor kan ik niet goed gebruik maken van uw online dienst.
Het voornaamste probleem is [Beschrijf in één à twee zinnen welke belemmering u ervaart. Bijvoorbeeld: Als ik de mobiele app open hoor ik met de voice-over van mijn iPhone alleen het woord ‘knop’ en daardoor kan ik de mobiele app niet gebruiken. De knop zelf heeft dus geen tekstlabel.].
Blinden en slechtzienden gebruiken spraak, vergroting en/of braille om websites en mobiele apps te bedienen. Om dit goed te kunnen doen, moeten deze toepassingen worden gebouwd volgens de internationale toegankelijkheidsstandaard WCAG 2.1 niveau AA (dit is inclusief niveau A). Hierdoor zijn ze goed bruikbaar voor een brede groep mensen met een beperking. Overheden zijn al sinds 2008 verplicht om toegankelijk te bouwen. Het bedrijfsleven is vanwege de invoering van de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte ook verplicht om hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.
Op de overheidswebsite www.digitoegankelijk.nl is veel informatie te vinden over het toegankelijk maken en houden van een website. Ook de Oogvereniging heeft een overzicht van tips opgesteld over hoe een website of mobiele app toegankelijk te maken.
Een toegankelijke [website/mobiele app] is niet alleen beter bruikbaar voor mensen met een (visuele) beperking en ouderen, maar wordt ook door zoekmachines gemakkelijker gevonden. Tot slot kan het een kostenbesparing opleveren omdat mensen met een beperking hun zaken digitaal kunnen afhandelen, in plaats van contact op te nemen met de helpdesk.
Met vriendelijke groet,
[Naam, adres en contactgegevens]