De Rijksoverheid hevelt steeds meer taken over naar de gemeente, denk aan de Wmo en de Participatiewet. Deze wetten zijn erop gericht dat mensen zelfstandig meedoen in de samenleving. Veel gemeentes maken gebruik van het digitale loket. Daarom is het belangrijk dat websites van gemeentes goed toegankelijk zijn. Doet u ook mee aan de Campagne voor Toegankelijke Gemeentewebsites?

Hoe doet u mee aan de Campagne voor Toegankelijke Gemeentewebsites? Lees hieronder verder.
Stap 1
Zoek uw gemeente op in het Onderzoek Digitale Toegankelijkheid van Gemeentewebsites. Is de website van uw gemeente nog niet goed toegankelijk? Ga door naar stap 2.
Stap 2
Kopieer onderstaande voorbeeldmail naar uw mailprogramma. Pas de inhoud tussen vierkante haken [ ] aan naar uw eigen situatie. U kunt de voorbeeldmail ook downloaden: Voorbeeldmail-Campagne-Toegankelijke-Gemeentewebsites (27 kb, .docx).
Stap 3
Verstuur de mail naar uw gemeente. Stuur een kopie naar ooglijn@oogvereniging.nl.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het invullen van de voorbeeldmail, dan kunt u contact opnemen met de regiogroep van de Oogvereniging bij u in de buurt of met de Ooglijn via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.
Voorbeeldmail toegankelijke gemeentewebsites
Aan de gemeenteraad van [Naam gemeente]
cc: College van burgemeester en wethouders gemeente [Naam gemeente]
cc: ooglijn@oogvereniging.nl
Plaatsnaam, datum
Betreft: De website van de gemeente [naam gemeente] is voor mij als [slechtziende/blinde/doofblinde] inwoner niet goed toegankelijk
Geachte raad,
De website van de gemeente [naam gemeente] is voor mij als [slechtziende/blinde/doofblinde] inwoner niet goed toegankelijk. Hierdoor kan ik niet volledig gebruik maken van de digitale dienstverlening van de gemeente.
Het College voor de Rechten van de Mens heeft begin dit jaar een onderzoek laten uitvoeren naar de toegankelijkheid van gemeentelijke websites. Hieruit kwam naar voren dat het merendeel van websites van lokale overheden niet goed te gebruiken is door mensen met een beperking.
Naar aanleiding van dit onderzoek hebben de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties, waaronder de Oogvereniging, hun slechtziende, blinde en doofblinde leden gevraagd om te kijken hoe het staat met de toegankelijkheid van de website in hun eigen gemeente. De website van gemeente [Naam gemeente] komt uit het onderzoek van het College van de Rechten van de Mens naar voren als (nog) niet goed toegankelijk.
Dit is zorgwekkend omdat het Rijk recent veel belangrijke taken heeft overgeheveld naar de gemeenten, onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. Het doel van deze wetten is zelfstandig meedoen en daarom moeten informatie en diensten van gemeenten goed toegankelijk zijn voor iedereen. Zeker nu gemeenten steeds meer gebruik maken van het digitale loket.
Blinden en slechtzienden gebruiken spraak, vergroting en/of braille om websites en apps te bedienen. Om dit goed te kunnen doen, moet een website of app gebouwd zijn volgens de webrichtlijnen van de overheid. Veel gemeenten zijn al goed op weg met deze toegankelijkheidseisen, maar het zou mooi zijn als ook de laatste stappen gezet worden om volledig te voldoen. Meer informatie hierover is te vinden op de website digitoegankelijk.nl.
Er zijn diverse organisaties die u kunnen adviseren over het toepassen van deze toegankelijkheidsstandaard, zoals Stichting Accessibility en Centric. Stichting Drempelvrij kan een toegankelijke website het waarmerk Drempelvrij toekennen. Om uw website toegankelijk te houden, is er sinds kort de gratis toegankelijkheids-assistent van de overheid, te vinden op digitoegankelijk.nl.
[Mocht u nog vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een demonstratie hoe iemand met een visuele beperking websites en apps gebruikt, dan kunt u contact met mij opnemen.]
Hoogachtend,
[Naam, adres en contactgegevens]