Voor kinderen, maar ook voor hun ouders, kan een bezoek aan een oogarts best spannend zijn.
Soms is een bezoek aan een orthoptist, optometrist, of physician assistant nodig… Er zijn veel mensen met wie ouders en kinderen te maken kunnen krijgen in de oogzorg. Wat doen deze mensen? In het overzicht wie werken er in de oogzorg leest u wie wat doet. Een (kinder)oogarts streeft ernaar een diagnose te stellen. Jammer genoeg is dit bij een kind met een zeldzame oogaandoening niet altijd mogelijk. Hoe verloopt een diagnostisch onderzoek naar een oogaandoening bij een kind? Het kan rust geven om een onderzoek bij een oogarts goed voor te bereiden en vragen van tevoren op te schrijven. Kan de oogarts bijvoorbeeld vertellen wat je kind wel of niet ziet, of het zicht dat er nog is achteruitgaat, of er behandelmethoden zijn en of je kind baat heeft bij veel of juist weinig licht. Patiëntenfederatie Nederland ontwikkelde 3 goede vragen die u kunt stellen aan de (oog)arts van uw kind: wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden en wat betekent dat in mijn situatie?
Bezoek aan de oogarts voorbereiden
Voor een kind is een bezoek aan een (oog)arts vaak spannend. Binnen Koninklijke Visio is een oogartspaspoort ontwikkeld dat ouders of begeleiders samen met een kind kunnen invullen als voorbereiding op een bezoek aan de oogarts. Door informatie te geven en je kind meer controle te geven, wordt de angst of spanning verminderd. Het invulblad ‘oogartspaspoort’ is te verkrijgen via Koninklijke Visio.
Oogoperaties
Per jaar worden honderden kinderen geholpen aan een scheelzienoperatie. De meeste ziekenhuizen hebben een folder voor ouders over deze operatie. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis maakte ook een speciale kinderfolder over de scheeelzienoperatie. Voor kinderen die langer in het ziekenhuis moeten verblijven is er een YouTubefilmpje om kinderen voor te bereiden op een ziekenhuisopname.
Kind en ziekenhuis en het medisch kindzorgsysteem
Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn vaak onvoldoende aangepast voor kinderen die een visuele beperking hebben. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke toegankelijkheid maar ook om de toegankelijkheid van informatie, bijvoorbeeld digitaal en schriftelijk. De Oogvereniging werkte samen met Stichting Kind en Ziekenhuis aan de mogelijkheden om zorg toegankelijker te maken voor kinderen met een visuele beperking.
Het Medisch Kindzorgsysteem moet ervoor zorgen dat kinderen ook buiten het ziekenhuis optimale medische zorg krijgen. Ouders van kinderen die veel zorg nodig hebben weten hoe fijn het is als ze niet overal zelf achteraan hoeven gaan. Er wordt nu gewerkt aan een oplossing: het Medische Kindzorg Systeem (MKS). Dit systeem moet ervoor gaan zorgen dat zorg beter is afgestemd op de behoefte van het kind, de ouders en het hele gezin. Om het MKS goed te kunnen vormgeven is de inbreng nodig van iedereen die te maken heeft met de zorg voor een langdurig ziek kind. Wil je meepraten, mail dan naar info@mksprogramma.nl. Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelf laten weten wat ze belangrijk vinden in het MKS. Ook hun inbreng wordt zeer gewaardeerd! Meer informatie over het Medisch Kindzorg Systeem vindt u op hun site.
Hebt u vragen over de visuele beperking van uw kind of wilt u contact met een ouder van een kind met een oogaandoening of in dezelfde leeftijdsfase? Neem dan contact op met de Ooglijn. In het belteam van de Ooglijn zijn een aantal ouders van kinderen met een visuele beperking actief.