Blogger Bert Vos, zelf slechtziend, legt in een paar stappen zowel het nut als het gebruik van Twitter uit. Hij vertelt alles over over @mentions, lijsten, volgers en hoe te tweeten.
Vos blogt al jaren over zijn ervaringen met slechtziendheid en is zeer actief met sociale media. In mei 2012 schreef hij het document ‘Twitter via Web en Tweetdeck’.
@oogvereniging
Ook de Oogvereniging en veel medewerkers twitteren. Peter Hulsen: “Twitter is voor mij een snelle en open manier voor contact met heel veel blinde en slechtziende mensen. Ik bericht via twitter dagelijks over onze inspanningen, en over actualiteiten. Ik hoor zo op een snelle manier over de vragen van mensen, en kan soms mensen uit de doelgroep met elkaar in contact brengen. Volg je @Oogvereniging dan ben je snel op de hoogte van het laatste nieuws en belangrijke ontwikkelingen. Twitter is, naast snel vernemen van nieuws, het makkelijkste digitale alternatief voor dagelijks sociaal contact”.
Twitter voor slechtzienden
Bert’s conclusie is ook helder: “Twitter is helemaal niet ingewikkeld. Het is juist erg leuk. Twitter is een onderdeel van sociale media. Nou, sociaal is het zeker. Je komt veel mensen tegen met de zelfde interesses en het is extra leuk, om mensen die je al een tijd via Twitter kent, ook eens in het echt te ontmoeten. Twitter ontwikkelt zich vanzelf. Als je er passief gebruik van maakt, zul je ook niet veel volgers hebben, maar als je regelmatig wat typt op Twitter, groeit je ‘vriendenkring’ vanzelf”.
Bert Vos is ook op Facebook te vinden, en op de site van PC Groep Midden-Hondsrug. Zijn toegankelijke pdf-document “Netwerken via sociale media” is te downloaden en op te vragen.
Toegankelijk twitteren
Aanvullend op het verhaal over Twitter en Tweetdeck hieronder een overzicht van apps en programma’s die Twitter echt toegankelijk maken. Roel van Houten, met onder andere ICT als beleidsterrein, zocht het uit en maakte een lijst.
Roel van Houten: “De meeste twitterprogrammaatjes zijn in het Engels, maar dat is nauwelijks een probleem als je gewoon twitterberchtjes maakt, beantwoordt en doorstuurt. Die commando´s moet je dan wel in de Engelstalige handleiding vinden of van medegebruikers leren. Daar waar het programma of de website in het Nederlands beschikbaar is staat het er bij”.
Programma’s
- Windows: The Cube (doorontwikkeling van Qwitter, gratis), staat niet in een programmalijst zoals Word. Ermee werken gaat door de belangrijkste sneltoetsen uit het hoofd te kennen, altijd een combinatie Control + Windowstoets. Eenmaal deze hobbel overwonnen, blijkt dat het dan eenvoudig, snel en gebruiksvriendelijk is.
- Mac: YoruFukurou (te verkrijgen via Mac Appstore, gratis)
- Tweetlist – Twitter, het interne programmaatje dat met de iPhone en iPad wordt meegeleverd (Nederlandstalig). Eventueel aangevuld met Boxcar, het programmaatje waarmee je in een keer alle berichtjes van Twitter, Facebook en andere social media kunt binnenhalen.
- Via de eigen website van Twitter (Nederlandstalig). Gebruikt wel flash her en der!
- Easychirp, Toegankelijkere webinterface voor Twitter.
- Op Appwijzer is een link te vinden naar Social Radio for Twitter. Dat is luisteren naar uw Tweets. De app herkent zelfs “meestal” de taal van het bericht en spreekt dan ook het bericht uit in die taal.