Hoe krijgt u ondersteuning of een voorziening via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)? Het Wmo-stappenplan helpt u verder.
Stap 1: Wat is de Wmo?
De door uw gemeente uitgevoerde Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zorgt ervoor dat iedereen (ook mensen met een beperking) met doelgerichte oplossingen mee kunnen blijven doen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.
Stap 2: Goede voorbereiding is het halve werk!
Bedenkt u zich voordat u een melding doet bij de gemeente doet goed wat uw hulpvraag precies inhoudt. Na uw melding stelt u een persoonlijk plan op. Stel u hierbij de volgende vragen:
- Wat is de gewenste situatie?
- Welke oplossingen kunt u zelf bedenken?
- Is er iemand of een organisatie – zoals Visio of Bartiméus – die u kunnen helpen? Of is er echt een voorziening nodig?
Stap 3: Welke Wmo-ondersteuning kan ik krijgen?
Hieronder treft u de onderwerpen waarbij de gemeente u kan helpen.
- Woningaanpassing: bijv. een speciale zonwering of een inductiekookplaat
- Huishoudelijke hulp
- Vervoer: bij. regiotaxi of toegankelijk openbaar vervoer
- Ondersteunende begeleiding: bijv. administratieve hulp of voorleeshulp
- Dagbesteding buitenhuis
- Vrijwilligerswerk
Stap 4: Waar kan ik Wmo-ondersteuning aanvragen?
Voor een Wmo-voorziening kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. U kunt op de website van uw gemeente vinden waar u moet zijn of hoe u de gemeente kunt bereiken. Vraag wat de aanvraagprocedure is. Met een melding maakt u aan uw gemeente duidelijk dat u maatschappelijke ondersteuning nodig hebt. Als het gaat om een maatwerkvoorziening, dan heeft de gemeente na uw melding zes weken de tijd om onderzoek te doen naar uw persoonlijke situatie. Het keukentafelgesprek maakt deel uit van dit onderzoek.
Stap 5: Het keukentafelgesprek
Afhankelijk van uw gemeente hoeft u voor het aanvragen van sommige voorzieningen slechts een aanvraagformulier in te vullen. Bij andere voorzieningen of maatwerkvoorzieningen vindt er een keukentafelgesprek (bij de gemeente of bij u thuis) plaats waarbij u uw situatie en mogelijke oplossingen bespreekt. Vindt u het lastig om een dergelijk gesprek te voeren? Neem uw mantelzorger of iemand anders uit uw omgeving mee. De gemeente kijkt in de huidige Wmo meer naar wat u zelf nog kunt doen en wat uw mantelzorger/omgeving voor u kunnen doen. Door uw mantelzorger/iemand anders mee te nemen naar het gesprek, voorkomt u dat deze persoon overvraagd wordt.
Lees de handreiking voor het keukentafelgesprek op de kennisbank van Patiëntenfederatie Nederland en lees onze webpagina Adviezen bij het keukentafelgesprek.
Stap 6: Wat gebeurt er na het gesprek?
6.1 Verslag keukentafelgesprek
Vraag om een verslag van het keukentafelgesprek en let goed op of alles klopt voordat u tekent! Vraag zo nodig hulp van een deskundige.
6.2 Schriftelijke aanvraag
U ontvangt binnen twee weken na de aanvraag een brief (beschikking) van de gemeente waarin zij hun beslissing bekend maken. Iedere gemeente volgt zijn eigen werkwijze, vraag na het gesprek naar de werkwijze van uw gemeente.
Stap 7: Hoe biedt de gemeente zorg en ondersteuning?
De gemeente beslist hoe en door wie de zorg en ondersteuning wordt geboden. De gemeente is wel verplicht goed te luisteren naar wat u nodig hebt en samen met u te zoeken naar oplossingen, rekening houdend met uw situatie en mogelijkheden. Dit heet de compensatieplicht.
Ondersteuning kan een individuele of een collectieve voorziening zijn. Deze kan op twee manieren aangeboden worden:
- Zorg in natura: de gemeente koopt zorg voor u in, of
- Persoonsgebonden budget (PGB): u koopt zelf de zorg in met geld van de gemeente.
Stap 8: Eigen bijdrage
De gemeente mag u de voorziening niet weigeren gezien de hoogte van uw inkomen, wel mogen ze een eigen bijdrage van u vragen. De hoogte van deze eigen bijdrage hangt af van:
- de samenstelling van uw huishouden
- uw leeftijd
- uw inkomen
- uw vermogen (hiervoor geldt een ontheffing: het heffingsvrije vermogen. Bekijk de hoogte van het heffingsvrije vermogen op de website van de Belastingdienst.)
Bedenkt u zich goed of het wellicht voordeliger is om zelf een andere oplossing te zoeken, zoals bijv. een tweedehands voorziening.
Stap 9: Wat als u er met uw gemeente niet uit komt?
Bent u het niet eens met de inhoud van het verslag van het keukentafelgesprek? Dan zijn er de volgende mogelijkheden:
- Ga opnieuw in gesprek met de gemeente (en neem indien gewenst iemand mee)
- Na het tweede gesprek nog geen oplossing? Vraag advies over het vervolg (bijv. binnen zes weken na het tweede gesprek een klacht indienen bij de gemeente)
- Krijgt u een afwijzing van uw aanvraag? Dien binnen zes weken een bezwaarschrift in (zie Stap 10)
- Komt u er dan nog niet uit? Vraag de rechter om een oordeel (zie Stap 10)
Stap 10: Hulp en advies
Onderstaande organisaties kunnen u informatie en advies geven en hulp bieden bij het schrijven van een bezwaarschrift.
- MEE (Organisatie voor mensen met een beperking)
- Juridisch Steunpunt Regelrecht (Organisatie voor mensen met een beperking)
- Per Saldo (Organisatie van budgethouders)
- Bureau Sociaal Raadslieden (Algemene organisatie voor juridische/ administratieve hulp)
- Juridisch Loket (Algemene organisatie die juridische informatie en advies geeft. Let op: zij helpen u niet bij het schrijven van een bezwaarschrift.
- Zorgwijzer.nl
- De Ooglijn van de Oogvereniging. Wij denken met u mee en geven informatie en advies.
- Uw patiëntenorganisatie
Stap 11: Deel uw ervaringen met de Ooglijn
Om goed met u mee te kunnen denken en voor u op te komen hoort de Oogvereniging graag over uw ervaringen met het aanvragen van een voorziening. Geef dit daarom door aan de Ooglijn via telefoonnummer 030-29 45 444 of per e-mail aan ooglijn@oogvereniging.nl. Wij denken graag met u mee!