Fietsen ondanks uw visuele beperking kan bijdragen aan behoud van uw zelfstandigheid of de broodnodige conditie. De Oogvereniging werkt mee aan toegankelijkheid van fietspaden en informatie, en organiseert bijvoorbeeld tandemtochten.
Fietsen en toegankelijkheid
Kijk bij de gerelateerde pagina’s hieronder voor meer informatie over de toegankelijkheid van fietsen, fietspaden en bijvoorbeeld de stations (fietsenstalling). Zoekt u andere informatie, dan kunt u ook contact opnemen met de Ooglijn.
Tandemtochten
In elke regio zijn ledengroepen actief van de Oogvereniging. Verschillende groepen organiseren regelmatig een tandemtocht. Word lid of schrijf u in voor de nieuwsbrief (zie rechterkolom) en blijf op de hoogte.
Blind of slechtziend kind op de fiets
Wanneer kun je als slechtziende fietser zelfstandig, veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer? De meningen hierover lopen uiteen en wetenschappelijke richtlijnen zijn er niet. Om te weten of een kind voldoende ziet om zelfstandig te kunnen fietsen hangt van veel factoren af, allereerst de gezichtsscherpte en het gezichtsveld. Verder spelen reactievermogen, fietsvaardigheid en zich zeker voelen in het verkeer een grote rol. Wat ook voor goedziende kinderen geldt, is ook zeker waar voor kinderen die slechtziend zijn: zelfstandig fietsen en aan het verkeer deelnemen zijn een kwestie van oefenen! Elk jaar biedt Koninklijke Visio fietscursussen aan voor slechtziende kinderen uit groep 7 en 8. Data en locaties zijn te vinden op de site van Koninklijke Visio. Ook een fietsplaatje met de letters SLZ dat achterop de fiets wordt bevestigd kan helpen: het laat andere verkeersdeelnemers zien dat ze te maken hebben met een slechtziende medeweggebruiker. De fietsbordjes/plaatjes zijn te verkrijgen via diverse online hulpmiddelenwinkels.
Fietsen op de (ouder-kind)tandem
Een tandem is in veel gevallen een goede oplossing om samen te fietsen. Ook als een slechtziend kind in staat is om zelfstandig te fietsen, kan fietsen op een tandem rust geven. Fietsen is voor veel slechtziende kinderen uiterst inspannend! Ook voor vervoer naar school is een tandem een geschikt vervoermiddel. Een tandem wordt in bepaalde gevallen vergoed door de gemeente (WMO). Een tandem voor kinderen wordt eerder vergoed dan die voor een volwassene. Een ouder-kindtandem, ook wel onderwatertandem genoemd, is een tandem voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar waarbij het kind voorop zit. Elisabeth schreef een ouderblog over haar ervaringen met de ouder-kindtandem op de site van de Oogvereniging.