Fietsen is voor veel slechtzienden essentieel voor hun zelfredzaamheid. Sinds een jaar of vijf vraag ik via de stichting SILVUR aandacht van het publiek voor de opvatting dat de problemen van slechtzienden met fietsen meer veroorzaakt worden door de slechte zichtbaarheid van de fietsinfrastructuur dan de visuele beperking van de fietsers zelf.
Door Berry den Brinker
Dit voorjaar kregen wij, Paul Schepers van Rijkswaterstaat en ik, een prijs voor ons onderzoek naar de relatie tussen de slechte zichtbaarheid van de fietsinfrastructuur en de vele enkelvoudige fietsongevallen. Bij enkelvoudige ongevallen zijn geen andere weggebruikers betrokken. Dit soort ongevallen kan gemakkelijk voorkomen worden door fietsroutes net zo overzichtelijk te maken als rijwegen.
De prijs heeft zijn vruchten afgeworpen. Stichting SILVUR is gevraagd een aanvulling te schrijven op de brochure ‘Seniorproof Wegontwerp’. De brochure gaat gebruikt worden door mobiliteitsambassadeurs van het project Blijf Veilig Mobiel om bij gemeentelijke wegbeheerders aan te kloppen voor verbeteringen van de weginfrastructuur. De aanvulling is speciaal bedoeld om enkelvoudige fietsongevallen te voorkomen. 17 september waren elf, meest oudere, slechtziende fietsers uitgenodigd om een prioriteitenlijst op te stellen voor wegverbeteringen. Belijning van fietspaden stond torenhoog bovenaan de lijst. Nog eens elf slechtzienden hebben zich aangemeld om opgeleid te worden als mobiliteitsambassadeur met speciale interesse voor het fietsen. Daar hoor ik zelf ook bij.
Het gaat dus de goede kant op met de publiciteit rond het fietsen door slechtzienden. Binnenkort krijgt de publiciteit nog een extra steun in de rug door een nieuwe prijs die Paul Schepers en ik hebben gekregen voor het onderzoek naar het voorkomen van fietsongevallen. Op 25 oktober, tijdens het vijftigjarig lustrumcongres van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie, krijgen we de Liberty Mutual Medal uitgereikt voor wat de International Society of Ergonomics het meest innovatieve en invloedrijke wetenschappelijke artikel vindt dat in 2011 is verschenen over beroepsveiligheid en ergonomie.
De prijs is een steun voor iedereen die lobbywerk doet om de overheid uit te dagen net zoveel zorg te besteden aan fietsroutes als aan rijwegen. Ik had een droom: overal belijnde fietspaden zonder paaltjes. Wie weet maak ik het nog eens mee.
Dit verhaal verscheen eerder in MaculaVisie nummer 5 – oktober 2012