Bij bus- en tramhaltes hangen meestal digitale borden met daarop de vertrektijden van de eerstvolgende bussen en trams. Op steeds meer plekken kunt u deze informatie laten voorlezen. Dit kunt u meestal doen door een knop in te drukken die op de paal van het digitale bord is bevestigd. Ook zijn er haltes en stations waar u displays met vertrekinformatie kunt laten uitspreken door het scherm aan te raken. De spraakfunctie is erg makkelijk voor wie moeite heeft de digitale borden te lezen. Bij welke bus- en tramhaltes vindt u deze spraakfunctie? De Oogvereniging zet deze plekken voor u op een rij.
Waar kan ik de vertrektijden laten voorlezen?
In de volgende gebieden en plaatsen is gesproken halte-informatie beschikbaar. Het overzicht is gebaseerd op de kennis en ervaring van reizigers.
Noord-Holland
In Noord-Holland heeft de provincie het initiatief genomen om op alle haltes met meer dan twintig instappers per dag digitale borden te plaatsen. Bij deze borden vindt u een knop voor de gesproken halte-informatie én een stoplamp. Daarmee kan de reiziger ook in het donker de aandacht van de chauffeur trekken.
Verder zijn in Noord-Holland ook alle haltes van R-Net voorzien van knoppen om de vertrektijden te laten voorlezen.
Bij een aantal haltes van Connexxion in de gemeente Haarlemmermeer bevinden zich displays die u moet aanraken om de tekst te laten uitspreken. Het geluid is hier vrij zacht.
Amsterdam
Deze zomer is het GVB gestart om alle haltes in de stad te voorzien van digitale informatieborden met spraak. Op de palen vindt u hier een knop van roestvrij staal. Helaas werkt de spraakfunctie (nog) niet altijd. De borden staan telkens achter de voorste abri
Ook in de stadsregio Amsterdam (onder andere gemeente Haarlemmermeer) zijn bij diverse haltes digitale borden te vinden met een knop om de informatie te laten voorlezen.
Rotterdam
In de stadsregio Rotterdam, waar de RET de grootste vervoerder is, zijn veel bus- en tramhaltes voorzien van digitale borden met spraak. Bij de metro is het nog niet mogelijk om de halte-informatie te laten voorlezen.
Den Haag
Bij vernieuwing van tram- en bushaltes in Den Haag, Delft, het Westland en Midden-Delfland, wordt op veel plaatsen een digitaal bord geplaatst met een rode knop voor het uitspreken van de informatie die op het scherm zichtbaar is.
Provincie en stad Utrecht
Op veel bushaltes in de provincie Utrecht en op vrijwel alle bus- en tramhaltes in de stad Utrecht zijn de digitale borden voorzien van een knop die de vertrekinformatie voorleest. De palen en knoppen zijn hier niet altijd goed vindbaar omdat de borden lang niet altijd op de halte staan en de knoppen dezelfde donkere kleur hebben als de palen zelf. In Zeist ligt soms het fietspad tussen de halte en de informatiepaal.
Kent u nog meer plekken?
Dit overzicht is nog niet compleet. Kent u nog meer plekken waar u bij bus- en tramhaltes de vertrektijden kunt laten voorlezen? Deel deze dan met de Ooglijn via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl. Zo helpt u ons overzicht actueel te houden.
Vertrektijden op de smartphone
Hebt u een smartphone, dan kunt u actuele vertrektijden via een app bekijken of beluisteren. Er zijn verschillende apps die deze informatie bieden. Voorbeelden zijn 9292 (iOs en Android) en OV-info (Android).
Wat vindt de Oogvereniging?
De Oogvereniging is blij dat bij steeds meer bus- en tramhaltes de vertrekinformatie kan worden voorgelezen. Op deze manier kan iedereen dezelfde informatie raadplegen.
Het is daarbij wel belangrijk dat reizigers die de informatie willen laten voorlezen, ook weten bij welke haltes dit kan. Daarnaast is het van belang dat de knoppen goed te zien zijn, bijvoorbeeld doordat de kleur goed contrasteert met de kleur van de paal. Jammer genoeg ontbreekt dat contrast nog op veel plekken.
Voor mensen die blind zijn moet er een geleidelijn met objectmarkering lopen naar de paal met de knop. Ook dat is helaas nog niet overal het geval. Ten slotte is het van belang dat de paal met de knop op een logische plek te vinden is. Als de paal zich te ver van de instapplaats bevindt, is het lastig de actuele informatie en wijzigingen te volgen.