U werkt en gaat slechter zien. Hoe komt u aan de juiste werkplekaanpassingen?
Realisatie van werkplekaanpassingen verloopt grofweg via de volgende fasen:
- Bedrijfsarts. Als u (gedeeltelijk) uitvalt op uw werk komt u na 8 weken in contact met de bedrijfsarts. Deze analyseert wat de problemen qua functioneren zijn en komt in samenspraak met u tot een plan van aanpak (Wet poortwachter). Veel bedrijfsartsen zijn niet (volledig) op de hoogte van de (on)mogelijkheden van het werken met een visuele beperking. Voor meer kennis advies kunnen bedrijfsartsen terecht bij de Oogvereniging en bij het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde Nederland (IKA Ned) U kunt de bedrijfsarts hierop wijzen als uw het idee hebt dat uw bedrijfsarts uw situatie niet helemaal goed inschat. De bedrijfsarts zal in alle gevallen een arbeidsdeskundig werkplekonderzoek adviseren.
- Arbeidsdeskundig werkplekonderzoek. Na de gesprekken met de bedrijfsarts vindt er een arbeidsdeskundig onderzoek plaats waarbij o.a. de belastbaarheid onderzocht wordt. Er wordt een rapportage en advies opgesteld voor de benodigde hulpmiddelen en instructie. Dit arbeidsdeskundig werkplekonderzoek wordt betaald door de werkgever. Deze is hiertoe verplicht middels de wet poortwachter. De werkgever huurt hiervoor vaak een van de expertisecentra in. Ook dan ben u vrij in de keuze van de leverancier van uw hulpmiddelen.
- Aanvragen van de vergoeding van de werkplekaanpassingen. Op basis van de rapportage van het arbeidsdeskundig werkplekonderzoek moet de werknemer bij het UWV vergoeding van de werkplekaanpassingen aanvragen. Dit moet digitaal met uw DigiD. Kom je er niet uit bel dan naar het UWV werknemerstelefoon (0900-9294) voor hulp.
- Goedkeuring van het UWV voor het vergoeden van de werkplekaanpassingen
- Installatie en instructie aan de werknemer van de aanpassingen op de werkplek. Dit wordt gedaan door de leverancier
Voor meer informatie bel of mail met de Ooglijn: ooglijn@oogvereniging.nl, 030-2945444