U krijgt de vraag een cliënt met een visuele beperking te begeleiden naar (ander) werk. Lijkt u dit een moeilijke of zelfs onmogelijke opgave?
De Oogvereniging zorgt voor ondersteuning van re-integratiebureaus voor een succesvolle afronding van het traject.
Wat is een visuele beperking?
Bij een visuele beperking is er sprake van functieverlies van het gezichtsvermogen. Dat kan gedeeltelijk functieverlies zijn (slechtziendheid) of totaal functieverlies (blindheid). Een visuele beperking kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn veel vormen van slechtziendheid. Een aantal oogaandoeningen zijn goed behandelbaar, andere zijn dat niet of nauwelijks. Meer informatie over oogaandoeningen vindt u op onze site.
Enige onderscheid: hulpmiddelen
Ieder mens heeft unieke, waardevolle kwaliteiten die iets toevoegen aan een organisatie of bedrijf. Dat geldt ook voor slechtzienden en blinden. Meestal zijn er wel aanpassingen nodig, maar mede dankzij technologische ontwikkelingen kunnen mensen met een visuele beperking uitstekend functioneren. Waar een visueel beperkte zich in onderscheidt, zijn de hulpmiddelen die hij of zij nodig heeft om het werk uit te voeren.
Lager ziekteverzuim
Een visuele beperking hoeft dus geen functionele beperking te zijn. Toch zijn werkgevers vaak terughoudend om mensen met een visuele beperking in dienst te nemen. Deze terughoudendheid wordt veroorzaakt door onbekendheid, en de neiging eerder de onmogelijkheden dan de mogelijkheden te zien. Werkgevers hebben vragen als: ‘Is het de tijd, energie en kosten waard om in een werknemer met een visuele beperking te investeren?’ En: ‘Levert de werknemer met een visuele beperking wel geld op, of gaat die mij alleen geld kosten?’ De Oogvereniging kan u helpen deze bedenkingen te nuanceren en ze vanuit een andere invalshoek te benaderen die meer realistisch is. Want uit onderzoek is gebleken dat mensen met een visuele beperking heel gemotiveerd zijn. Ze hebben vaak een lange weg afgelegd om hun doelen te bereiken. Hun ziekteverzuim is lager dan het landelijk gemiddelde en hun motivatie is groter.
Breng eerst aanpassingen in kaart
Met de juiste aanpassingen kunnen mensen met een visuele beperking prima hun werk doen. Meestal zijn computerhulpmiddelen voldoende. Meer info over dit soort hulpmiddelen vindt u onder andere op de pagina digitale hulpmiddelen van de Oogvereniging en op de website van Koninklijke Visio.

brailleleesregel
Een tip voor de werkgever is om, voordat de werknemer aan de slag gaat, eerst samen met de werknemer de noodzakelijke aanpassingen in kaart te brengen. Daardoor kunnen die zo snel mogelijk worden gerealiseerd. Hulpmiddelen kunnen meestal via de afdeling Voorzieningen van het UWV aangevraagd worden. Meer info over werkplekaanpassingen leest u op onze site.
Ondersteuning van re-integratiebureaus
Als het lastig blijkt met een visuele beperking aan het werk te komen. kunnen stages en proefplaatsingen helpen. De werknemer kan ook begeleiding vragen. Bijvoorbeeld van een jobcoach. Deze extra arbeidsondersteuning kan de werkgever via het UWV aanvragen. Voorbeelden van arbeidsondersteuning zijn:
- werkplekaanpassing
- begeleiding
- vervoersvoorzieningen
- een re-integratietraject
- scholing of studie
Deze voorzieningen kunnen door het UWV vergoed worden. Meeneembare hulpmiddelen vraagt de werknemer zelf aan. In een aantal gevallen wordt de werkgever om een bijdrage gevraagd.
Meer weten?
De afgelopen jaren zijn er maatregelen genomen die het voor werkgevers aantrekkelijk maken om mensen met een visuele beperking in dienst te nemen of te houden. Heeft u een cliënt die visueel beperkt is of wordt? Of wilt u een werkgever overtuigen iemand met een visuele beperking in dienst te nemen? Vraagt u zich af:
- Kan de werknemer zijn taken nog uitvoeren?
- Hoe gaan collega’s met een werknemer met een visuele beperking om?
- Welke hulpmiddelen zijn er nodig?
- Hoe komt iemand met een visuele beperking aan hulpmiddelen?
- Wie financiert de hulpmiddelen?
Bel of mail met één of meer van deze vragen naar de Ooglijn: ooglijn@oogvereniging.nl, 030-2945444