Ben je blind of slechtziend en wil je aan het werk? Dan is de kans groot dat je met programma’s aan de slag moet die deels of helemaal ontoegankelijk zijn. Veel applicaties die binnen bedrijven of organisaties gebruikt worden (denk aan ERP- en CRM-software) zijn grafisch mooi opgebouwd maar niet of slecht te gebruiken met spraak- en braillesoftware.
Internationale standaard vaak niet toegepast
Dit komt omdat deze applicaties vaak niet worden gebouwd volgens de internationale standaard voor webtoegankelijkheid, WCAG 2.1.
Deze norm geeft richtlijnen hoe applicaties zo gebouwd kunnen worden dat ze voor iedere computergebruiker toegankelijk zijn. Helaas wordt in de opleidingen ICT aan de hogescholen en universiteiten weinig tot geen aandacht besteed aan toegankelijkheid. Onderzoek wijst uit dat er weinig budget is om in het lesplan aandacht aan dit onderwerp te besteden. Ook is er bij de onderwijsinstellingen weinig besef van de noodzaak en de verplichting die er als gevolg van de raticificatie van het VN-verdrag door Nederland is om ervoor te zorgen dat websites en programma’s toegankelijk zijn voor iedereen.
Toegankelijk programmeren: de kennis is er
Het ontbreekt echter niet aan de kennis om toegankelijk te programmeren. Onder meer de Oogvereniging en Stichting Accessibility houden zich bezig met Digitale Toegankelijkheid en hebben veel kennis in huis. Als Oogvereniging maken wij ons er sterk voor dat hogescholen en universiteiten verplicht worden om in het onderwijsprogramma aandacht te geven aan digitale toegankelijkheid. Dit doen we door het onder de aandacht te brengen bij de onderwijsinstellingen en de overheid.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Oogvereniging.