Tekst grootte

Veel gestelde vragen coronavirus en visuele beperking

Nieuws
Geplaatst op: 1 juni 2020

Inhoud

  1. Voor de corona-vaccinatie dient men een Gezondheidsverklaring in te vullen. Is er een toegankelijke versie van deze verklaring?
  2. Ik vind het moeilijk om afstand in te schatten. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik 1,5 meter afstand houd?
  3. Hoe kan een voorbijganger op straat mij begeleiden als ik hulp nodig heb, bijvoorbeeld bij het oversteken?
  4. Mag ik nog gearmd over straat met mijn partner/begeleider?
  5. Mag ik nog fietsen op de tandem?
  6. Vanwege mijn visuele beperking raak ik veel dingen aan in de openbare ruimte. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?
  7. Hoe kan ik mijn boodschappen doen?
  8. Ik heb hulp nodig, bijvoorbeeld bij het werken met de computer. Normaal gesproken kijkt mijn hulp of iemand anders mee, maar nu kan dat niet. Wat kan ik doen?
  9. Door de coronamaatregelen gaan mijn controle bij de oogarts en gezichtsveldonderzoek niet door. Ik heb het idee dat mijn ogen de laatste weken achteruitgaan, maar misschien beeld ik me dat in. Wat kan ik doen?
  10. Ik heb een geleidehond en ik heb een vraag over mijn hond in relatie tot het coronavirus.
  11. Ik/mijn kind moet thuis leren/studeren, omdat de school gesloten is. Hoe kan ik dat doen met compenserende school-/ studiematerialen?
  12. Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?
  13. Ik heb klachten en wil me laten testen op corona. Wat zijn de mogelijkheden voor alleenstaanden zonder groot netwerk met een visuele beperking?
  14. Meer informatie

Vragen en antwoorden

Voor de corona-vaccinatie dient men een Gezondheidsverklaring in te vullen. Is er een toegankelijke versie van deze verklaring?

De Oogvereniging heeft ervoor gezorgd dat deze Gezondheidsverklaring Corona-prik (vaccinatie) wel toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking.

Ik vind het moeilijk om afstand in te schatten. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik 1,5 meter afstand houd?

Houd een taststok of herkenningsstok in uw hand. Zo zien anderen dat u slechtziend of blind bent. Zij kunnen dan rekening met u houden. Herkenningsstokken zijn eenvoudig en snel online te bestellen bij hulpmiddelenleveranciers. Daarnaast kunt u als u wilt een groen hesje dragen met de tekst “Ik zie je niet, houd jij afstand?”. Dit hesje is te bestellen bij de Oogvereniging.

Hoe kan een voorbijganger op straat mij begeleiden als ik hulp nodig heb, bijvoorbeeld bij het oversteken?

 

Mag ik nog gearmd over straat met mijn partner/begeleider?

U mag nog gearmd over straat met uw partner/begeleider. Wandelen met mensen uit uw eigen gezin/huishouden is sowieso toegestaan. Loop met iemand anders alleen gearmd als dit echt niet anders kan.

Neem hierbij wel de geldende maatregelen in acht. Ga bijvoorbeeld niet gearmd lopen als één van u verkouden is of ziekteverschijnselen heeft. Zorg ook dat u tot andere mensen 1,5 meter afstand bewaart. Houd uw taststok of herkenningsstok in de hand zodat anderen rekening met u kunnen houden.

Mag ik nog fietsen op de tandem?

U mag nog fietsen op de tandem.

Neem altijd de geldende maatregelen in acht. Ga bijvoorbeeld niet tandemfietsen als één van u verkouden is of ziekteverschijnselen heeft. Zorg ook dat u tot andere fietsers en voetgangers 1,5 meter afstand bewaart.

Vanwege mijn visuele beperking raak ik veel dingen aan in de openbare ruimte. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen?

Raak niet uw gezicht en/of ogen aan nadat u iets in de openbare ruimte hebt aangeraakt. Was uw handen grondig of ontsmet uw handen zodra u weer thuis bent. Ook kunt u handgel of hygiënische doekjes meenemen om uw handen tussendoor regelmatig te reinigen.

Daarnaast kunt u overwegen om wegwerphandschoenen of (dunne) handschoenen te dragen. Vervang wegwerphandschoenen regelmatig of, bij gewone handschoenen, maak ze regelmatig schoon door ze te wassen (stof) of door ze af te nemen met een hygiënisch doekje (glad leer of gladde stof).

Hoe kan ik mijn boodschappen doen?

Informeer in de supermarkt wat de rustige uren zijn om boodschappen te doen, zodat u niet of zo min mogelijk hoeft te wachten in de rij voordat u naar binnen mag. Als het rustig is, is het ook eenvoudiger om in de winkel 1,5 meter afstand te houden. Vraag bij de informatiebalie om extra hulp.

Om de toegankelijkheid van coronamaatregelen te verbeteren voor mensen met een visuele beperking hebben de Oogvereniging, Visio en Bartiméus tips opgesteld voor winkeliers. U kunt de tips printen en aan uw winkelier overhandigen.

Kunt u niet in uw eentje boodschappen doen, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Neem contact op met de supermarkt:
  • Vraag hen of het mogelijk is uw bestelling klaar te zetten. Dit voorkomt ook dat u misgrijpt bij producten die niet in de schappen liggen
  • Vraag hen of u – bij wijze van uitzondering – met iemand uit uw netwerk mag komen winkelen
  1. U kunt ook iemand anders vragen boodschappen voor u te doen. Hebt u niemand in uw omgeving die voor u de boodschappen kan doen? U kunt ook terecht bij Nietalleen.nl, een platform voor het samenbrengen van hulpvragen en hulpaanbieders. Telefoon: 0800-1322.

Ik heb hulp nodig, bijvoorbeeld bij het werken met de computer. Normaal gesproken kijkt mijn hulp of iemand anders mee, maar nu kan dat niet. Wat kan ik doen?

Via videobellen kan iemand anders op afstand met u meekijken. Hiervoor hebt u wel een smartphone of tablet nodig. Videobellen kan bijvoorbeeld via Facetime, Whatsapp, Skype, Zoom of Teams. Is er niemand in uw netwerk die kan meekijken, dan kunt u gebruik maken van de app Be my eyes.

Hebt u hulp nodig bij het werken met uw computer, dan kunt u gebruik maken van Teamviewer of Anydesk. Met deze gratis programma’s kan iemand op afstand meekijken op uw computer.

Door de coronamaatregelen gaan mijn controle bij de oogarts en gezichtsveldonderzoek niet door. Ik heb het idee dat mijn ogen de laatste weken achteruitgaan, maar misschien beeld ik me dat in. Wat kan ik doen?

Blijf in elk geval de afspraken over medicijngebruik die u met uw oogarts gemaakt hebt opvolgen. Blijf bijvoorbeeld druppelen op de tijden die u gewend was. Maakt u zich zorgen? Het is soms mogelijk om ter geruststelling een telefonisch consult met de oogarts aan te vragen.

Als u last hebt van deze klachten (de zogenaamde alarmsignalen) zoals plotseling gezichtsvelduitval of wazig zien of lichtflitsen, is het wél belangrijk contact op te nemen met de huisartsenpost of de polikliniek oogheelkunde. Mag ik naar de oogarts? 

Ik heb een geleidehond en ik heb een vraag over mijn hond in relatie tot het coronavirus.

Neem hiervoor contact op met uw geleidehondenschool. Zij kunnen u voorzien van de meest actuele informatie.

Ik/mijn kind moet thuis leren/studeren, omdat de school gesloten is. Hoe kan ik dat doen met compenserende school-/ studiematerialen?

Op de website goedekennis.dedicon.nl is veel informatie te vinden over de mogelijkheden van thuis leren en studeren als u een visuele beperking hebt.

Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen?

Als u gezond bent en niet tot een risicogroep behoort, zoals ouderen of mensen met luchtwegaandoeningen, dan kunt u met het openbaar vervoer reizen. Doe dit zo min mogelijk en alleen als het niet anders kan.

Deze zaken zijn belangrijk om te weten als u gaat reizen met het openbaar vervoer.

Houd er verder rekening mee dat u vanwege uw visuele beperking waarschijnlijk vaker iets aanraakt, bijvoorbeeld een trapleuning. Raak niet uw gezicht en/of ogen aan nadat u iets, bijvoorbeeld een trapleuning, hebt aangeraakt. Was uw handen grondig of ontsmet uw handen zodra u bent aangekomen op bestemming. Ook kunt u handgel of hygiënische doekjes meenemen om uw handen tussendoor te reinigen.

Daarnaast kunt u overwegen om wegwerphandschoenen of (dunne) handschoenen te dragen. Vervang wegwerphandschoenen regelmatig of, bij gewone handschoenen, maak ze regelmatig schoon door ze te wassen (stof) of door ze af te nemen met een hygiënisch doekje (glad leer of gladde stof).

Ik heb klachten en ik wil me laten testen op corona. Wat zijn de mogelijkheden voor alleenstaanden zonder groot netwerk en een visuele beperking?

Bent u niet in staat zelfstandig naar de coronatestraat te gaan? Geef dit dan aan bij uw gesprek met de Coronatestlijn (dagelijks bereikbaar tussen 8.00-22.00 uur op telefoonnummer 0800-1202. Tijdens dit gesprek kunt u uw mogelijkheden bespreken.

Meer informatie

Deze antwoorden zijn gebaseerd op de richtlijnen en inzichten van dit moment (datum: 10 juni 2020). Aan deze antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg daarnaast altijd de meest recente richtlijnen van het RIVM.

Hebt u vragen over het coronavirus in combinatie met een oogaandoening of visuele beperking? Of wilt u een persoonlijk advies? Neem contact op met de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.