Tekst grootte

Reizen met openbaar vervoer in tijden van corona

Nieuws
Openbaar vervoer
Geplaatst op: 9 juli 2020

Het OV-protocol geldt voor alle reizigers. Toegevoegd zijn specifieke afspraken over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een visuele of andere beperking.

Alle zitplaatsen beschikbaar, dus mondkapje op

Vanaf 1 juli 2020 zijn in principe alle zitplaatsen en aangewezen staanplaatsen in bus, trein, tram, metro en waddenveren weer beschikbaar. Zo wordt er voor gezorgd dat er meer mensen met het openbaar vervoer kunnen reizen, waarbij het dragen van (niet-medische) mondkapjes verplicht blijft bij het in- en uitstappen en tijdens de reis met de trein, bus, tram en metro. Het is belangrijk drukte in het openbaar vervoer te voorkomen. De oproep van de overheid aan de reiziger is daarom: mijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Toegankelijkheid

Over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een visuele of andere beperking zijn afspraken gemaakt. Het uitgangspunt is dat het voorzieningenniveau per direct teruggaat naar het niveau van voor de crisis. Wel is soms de uitvoering van de voorzieningen anders dan anders. We zetten hieronder de belangrijkste afspraken op een rijtje:

Op stations en bij haltes

  • Bij het in- en uitstappen en tijdens de reis zijn mondkapjes voor alle reizigers verplicht. Reizigers worden verzocht dat zij een mondkapje dragen zodra de assistentie wordt verleend.
  • Meerdere vervoerders bieden reisassistentie. Anders dan anders is dat voor uw veiligheid en die van de assistentieverlener er geen fysiek contact zal plaatsvinden. U zal mondeling worden geholpen bij het navigeren door het station. De assistentie kan per vervoerder iets verschillen.
  • De geleidelijnen op stations blijven de basis voor mensen met een visuele beperking. Waar mogelijk geldt dit ook voor bus/tram/metrostations en -haltes.
  • Op treinstations betekent dit dat de geleidelijnen nog steeds in twee richtingen beschikbaar zijn. Maar let er wel op dat de algemene looprichting op het treinstation rechts is. Er zijn stickers aangebracht om reizigers er op te wijzen dat ze zo veel mogelijk rechts moeten lopen en afstand moeten houden

Met de bus

  • Voorlopig mogen busreizigers nog niet voorin instappen. Lees meer over deze maatregel >>. Chauffeurs krijgen een instructie over hoe ze mensen met een visuele beperking mondeling moeten helpen bij het instappen in het juiste (onderdeel van het) voertuig..
  • Zodra er zogenaamde spatschermen bij de chauffeursplek zijn gemonteerd, wordt voorin instappen weer mogelijk. Wanneer deze spatschermen aangebracht worden, verschilt per busmaatschappij.

Communicatie over de afspraken

  • Vervoerders en andere partijen communiceren welke maatregelen er zijn genomen om het openbaar vervoer voor mensen met een beperking op peil te houden. Deze communicatie maakt duidelijk wat er precies anders is dan anders. In het filmpje ziet u wat de maatregelen precies zijn.
  • Vervoerders maken personeel en medereizigers er van bewust dat mensen met een visuele beperking niet altijd in staat zijn de 1,5 meter-maatregelen in acht te nemen.
  • Uit de aard van blindengeleidehonden volgt dat zij geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren.

Wat kunt u zelf doen?

Wilt u dat anderen rekening houden met u als u de 1,5 meter zelf niet kunt inschatten? Bestel dan het groene hesje met de tekst “Ik zie je niet. Houd jij afstand?” en het logo van de Oogvereniging.

  1. U bent verplicht in het openbaar vervoer om een mondkapje te dragen. Koninklijke Visio maakte een toegankelijke instructie voor het opzetten, gebruiken en afzetten van een mondkapje.
  2. Als u reisassistentie krijgt, draag dan bij voorkeur ook een mondkapje.
  1. Raak niet uw gezicht en/of ogen aan nadat u iets, bijvoorbeeld een trapleuning, hebt aangeraakt. Was uw handen grondig of ontsmet uw handen zodra u bent aangekomen op bestemming. Ook kunt u handgel of hygiënische doekjes meenemen om uw handen tussendoor te reinigen.
  2. Daarnaast kunt u overwegen om wegwerphandschoenen of (dunne) handschoenen te dragen. Vervang wegwerphandschoenen regelmatig of, bij gewone handschoenen, maak ze regelmatig schoon door ze te wassen (stof) of door ze af te nemen met een hygiënisch doekje (glad leer of gladde stof).

De punten 2 en 3 zijn gebaseerd op het OV-protocol (versie 1 juli 2020). De punten 4 en 5 zijn gebaseerd op de richtlijnen en inzichten van dit moment (datum: 1 april 2020). Aan deze richtlijnen kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg daarnaast altijd de meest recente richtlijnen van het RIVM.

Wat doet de Oogvereniging?

Vanaf 1 juli is er een OV-protocol waarbij rekening wordt gehouden met mensen met een visuele of andere beperking. In de bijlage bij het protocol staan de protocol worden specifieke afspraken vermeldt ten aanzien van toegankelijkheid voor reizigers met een beperking op een rij. Een groot deel van deze regels gaan over reizigers met een visuele beperking. De Oogvereniging houdt samen met Ieder(In) de vinger aan de pols of het protocol ook het gewenste effect heeft. Het protocol kan aangepast worden als ervaringen in de praktijk er op wijzen dat iets niet werkt of anders moet.

De specifieke afspraken zijn er gekomen dankzij een felle lobby en aandacht vanuit de politiek. Daarna is er een overleg opgestart tussen ministerie van I&W, vervoerders en Ieder-In, Oogvereniging en Rover en zijn .

Meer informatie

Neem contact op met de Ooglijn via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.