Tekst grootte

“Wanneer organiseren jullie weer een Migrantendag?”

Migranten
Nieuws
Geplaatst op: 11 november 2021

Vele migranten vinden momenteel in ons land een nieuwe levensweg, maar hoe doe je dat als je die weg niet kunt zien? De 38.000 migranten in ons land met een visuele beperking lopen tegen vele hobbels aan: het niet kunnen leren van de taal omdat zij vanwege hun beperking vrijstelling krijgen van de inburgeringscursus, eenzaamheid en vraagstukken rondom werken en studeren. En hoe reserveer je een rit met Valys als je de taal niet spreekt?

Hart luchten

Voor de deelnemers aan de Migrantendag was deze dag een manier om hun hart te luchten en met elkaar te spreken over de dingen waar ze tegenaan lopen. Oude vrienden ontmoeten elkaar. Mensen die samen gerevalideerd hadden op het Loo Erf en elkaar jaren niet hadden gezien, ontmoeten hun mede-revalidant en konden elkaar op de hoogte brengen van hoe het hen de afgelopen jaren vergaan is.

Een beetje mens

De Migrantendag speelde een grote rol in het creëren van een band tussen migranten met een visuele beperking en de Oogvereniging. Doordat migranten naast hun visuele beperking nieuw zijn in een land wat ze niet kennen, is hun problematiek extra complex.

“Dankjewel, ik voel me weer een beetje mens nu.”  Dit was een van de mooie reacties van een deelnemer die alleen had kunnen komen door hulp van de Oogvereniging in het reserveren van de Valys doordat zij nog geen Nederlands spreekt. Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat de Oogvereniging zich inzet voor migranten met een visuele beperking en ontmoetingsdagen organiseert.

“Wanneer organiseren jullie weer een Migrantendag?”, was dan ook een veel gehoorde vraag. Coördinator Steunpunt Migranten Amany Shalha geeft over de Migrantendag aan: “Soms was de organisatie lastig, vanwege de taalbarrières en het feit dat het voor migranten momenteel ook lastig is om te gaan met de coronamaatregelen, maar door deze dag is mijn ambitie nog verder gegroeid om me in te zetten voor deze bijzondere groep.”

Steunpunt Migranten

Bent u nieuw in Nederland en hebt u een visuele beperking? Of werkt u met migranten met een visuele beperking? Het Steunpunt Migranten van de Oogvereniging beantwoordt uw vragen en geeft advies. Neem contact met ons op via de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.