Tekst grootte

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie (MD) is een verzamelnaam voor netvliesaandoeningen waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt.

Kijk voor meer informatie ook eens bij onze samenwerkingspartner, de MaculaVereniging.

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie (MD) is een verzamelnaam voor netvliesaandoeningen waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt. Gezichtsscherpte is het vermogen om details te zien. Details neem je waar met het centrale deel van het netvlies, de macula of gele vlek. Door achteruitgang van de macula ontstaan problemen met bijvoorbeeld lezen, autorijden en het herkennen van gezichten. Verandering van brillenglazen biedt geen oplossing.

Klachten

De meest voorkomende vorm is de Leeftijdgebonden MaculaDegeneratie (LMD) bij mensen vanaf het 55ste levensjaar. Deze vorm uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier. Sommige mensen zien een wazige of donkere vlek, die meegaat in het centrum van het kijken. Bij anderen openbaart LMD zich door vervormingen van het beeld.

Ook het verloop van LMD kan verschillend zijn. In de meeste gevallen (de droge vorm) verloopt het proces langzaam. Bij de natte vorm van LMD (in 10% van de gevallen) treden er plotseling veranderingen in het zicht op. Het is belangrijk dan snel naar een oogarts te gaan. Voor deze natte vorm is snelle actie erg belangrijk.

LMD leidt zelden tot volledige blindheid.

Alarmsignalen

Veranderingen aan het gezichtsvermogen kunnen geleidelijk zijn of juist plotseling. Geleidelijke veranderingen blijven vaak onopgemerkt en kunnen eigenlijk alleen tijdig ondervangen worden door regelmatige controles. Tussendoor kunnen echter ook plotselinge veranderingen optreden aan je gezichtsvermogen zoals:

  • regelmatige flitsen
  • wazige, grijze of donkere vlek of vlekjes zien (zie figuur)
  • het idee hebben een deel of hoek van het gezichtsveld te missen (bijvoorbeeld als iemand ineens naast je staat die je niet had gezien)
  • een vertekend, vervormd of golvend beeld zien (zie figuur)
  • bewegende slierten of stippen in beeld
  • pijn aan één of beide ogen

Om veranderingen of plotselinge afwijkingen in het gezichtsveld thuis gemakkelijk op te kunnen sporen, kun je zelf thuis de Amslertest doen.

Het is in die gevallen van belang om direct contact te zoeken met je zorgverlener, huisarts of oogarts. Bij ernstige complicaties van de hoge myopie is het raadzaam een verwijzing te krijgen voor een gespecialiseerd oogarts bij een academisch ziekenhuis. Dit kan via je eigen oogarts, maar in een enkel geval kan de huisarts na overleg een uitzondering maken.

Amslertest

Voorbeeld van een afwijking in het gezichtsveld.

Raster met voorbeeld van afwijking in het gezichtsveld

Wat is eraan te doen?

Aan de achteruitgang van de macula is medisch weinig tot niets te doen. Een gezonde levensstijl kan het proces uitstellen of vertragen. Dat wil zeggen dat je let op gezonde voeding, matig alcohol gebruikt en dat je niet rookt.

Bij natte maculadegeneratie kan een behandeling met injecties nodig zijn om schade zo veel mogelijk te beperken.

Beluister onze podcast

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via