Tekst grootte

Tips voor museumbezoek

Nieuws
Geplaatst op: 22 december 2022 Zaal in het Verzetsmuseum

Op zoek naar een leuk uitje? Denk dan eens aan een museumbezoek! Steeds meer musea hebben rondleidingen of tentoonstellingen die toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. We zetten er een aantal op een rijtje.

Verzetsmuseum

Door het gebruik van geleidelijnen en vloermarkeringen en informatie die wordt aangeboden in geschreven tekst, in audiovorm en in Nederlandse Gebarentaal is een zelfstandig bezoek aan het Verzetsmuseum in Amsterdam voor blinden en slechtzienden goed mogelijk. Een hulphond is welkom en een eventuele begeleider heeft gratis entree. Reserveren is niet nodig; de medewerkers staan klaar voor al je vragen en voor ondersteuning. Lees meer over de tentoonstellingen Nederland in de Tweede Wereldoorlog en Junior Verzetsmuseum.

Van Abbemuseum

Elke tweede zondag van de maand (dus weer op 8 januari 2023) is er een rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Deze duurt twee uur en is ook beschikbaar voor doofblinde bezoekers. Neem voor meer informatie contact op via eserveringen@vanabbemuseum.nl of 040-238 10 42.

De tentoonstelling Dwarsverbanden, te zien van 2021 t/m 2025, is de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. Met ruim 25 tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en soundscapes maakt Dwarsverbanden kunstwerken toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde en dove bezoekers. Lees meer op de website van het Van Abbemuseum.

Museum Het Schip

Op de locaties van Museum Het Schip in Amsterdam kun je alles te weten komen over de bouwstijl de Amsterdamse School: de architectuur, het ambacht en de volkshuisvesting. In 2021 won Museum Het Schip de Raak Stimuleringsprijs! Er wordt hard gewerkt om de programmering steeds toegankelijker te maken voor bezoekers met een visuele beperking. Er zijn speciale rondleidingen en het is mogelijk om een workshop Amsterdamse School tegels maken te volgen.

Rijksmuseum Muiderslot

Museum Muiderslot won de tweede prijs bij de RAAK Stimuleringsprijs 2021. Bij de gratis audiotour hoor je in de Ridderroute en de Torenroute alles over het leven op het kasteel. In de kasteeltuin kun je een audiotour downloaden op je mobiele telefoon of tablet. Een zelfstandig bezoek aan het kasteel kan lastig zijn vanwege de smalle wenteltrappen, doodlopende gangen, ruim 300 traptredes en veel ongelijkvloerse ruimtes. Mocht dat een belemmering voor je zijn dan raden we je aan om samen te komen met iemand die je kan begeleiden. Natuurlijk zijn blindengeleidehonden of andere officiële hulphonden toegestaan. Er is ook een bronzen maquette van het Muiderslot en de tuinen. Met een groep blinden of slechtzienden is de rondleiding ‘Aanraken verplicht’ een aanrader. Voel, ruik, hoor en proef het kasteel en de tuinen! Lees meer op de toegankelijkheidspagina van Het Muiderslot.

Sterrenwacht Sonnenborgh Utrecht

Met het plan Het heelal binnen handbereik won Sonnenborgh in 2019 de RAAK Stimuleringsprijs. Hoe klinkt het licht van de zon? Hoe voelen de kraters van de maan, de landingsplek van Apollo 11 en de oppervlakte van Mars? Ervaar het elke laatste zondag van de maand op Sonnenborgh in Sterren kijken met handen en oren: rondleidingen over het heelal voor mensen met een visuele beperking. In Sterren kijken met handen en oren krijg je een inleiding op de sterrenkunde, en blijven we vooral dicht bij huis, in ons eigen zonnestelsel. Ook is het een rondleiding door Sonnenborgh, de oudste sterrenwacht van Nederland, waar wereldberoemd onderzoek is gedaan naar de zon en de historische instrumenten nog te zien en aan te raken zijn.  Lees meer over sterren kijken met handen en oren op de website van Sonnenborgh.

En verder….

Natuurlijk zijn er nog veel meer interessante activiteiten komende tijd, zoals rondleidingen in andere musea toegankelijke stadswanddelingen en voorstellingen zoals de online theatrale rechtszaak Schuld of Onschuld: De Strafmoord. Nog meer tips vind je in de agenda van Stichting Ogen en Oren tekort.