Mensen die net de diagnose glaucoom hebben gekregen vragen zich vaak af hoe de behandeling van glaucoom is en wat wel en niet (meer) mogelijk is. Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten en mogelijke behandelmethoden voor u in de behandeling bij glaucoom.

Behandeling bij glaucoom
Na vaststelling van de diagnose glaucoom start de glaucoom behandeling. Waar moet u als patiënt opletten? En welke behandelmethoden zijn er beschikbaar? Lees hier meer over een glaucoom behandeling:
- Ga regelmatig voor controle naar de oogarts, zeker als er risicofactoren voor glaucoom aanwezig zijn.
- Draag een identiteit- of geneesmiddelenkaartje bij u, waarop staat dat u voor glaucoom wordt behandeld.
- Als u bij een arts komt (onder andere bij een ziekenhuisopname), vertel dan altijd dat u medicijnen voor glaucoom gebruikt.
- Zorg dat u altijd voldoende medicijnen bij u heeft. Als de medicijnen op zijn, haal dan meteen nieuwe (dit kan vaak ook via de huisarts) en wacht niet de volgende afspraak met uw oogarts af.
- Gebruik uw medicijnen met regelmaat. Het tijdstip van toediening komt niet op een kwartier aan, maar u moet niet uren lang wachten.
- Zorg ervoor dat uw lichaam in goede conditie is. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
- Glaucoom komt vaak bij meerdere personen een familie voor. Als u zelf glaucoom heeft, adviseer dan uw volwassen familieleden regelmatig hun ogen te laten controleren.
Eigen rol
Als glaucoom bij u is vastgesteld dan hebben zowel u als uw behandelend oogarts een belangrijke taak in de behandeling. De oogarts zorgt ervoor dat u de juiste behandeling krijgt en controleert of het ziektebeeld zich stabiliseert. Uw taak is dat u de instructies van de oogarts nauwkeurig opvolgt, maar ook dat u eventuele problemen met uw oogarts bespreekt.
Heeft u moeite met een behandeling of denkt u bijwerkingen van medicijnen te ondervinden, dan kunt u dit gerust met uw oogarts bespreken.
Extra informatie
De ledengroep Glaucoombelangen raadt u aan om ook de volgende pagina’s te bezoeken. Deze pagina’s gaan verder in op de behandeling bij glaucoom.
• Oogdruppels en oogdruppelinstructie
• Operatieve behandelingen bij glaucoom
• Keuze van medicijnen bij glaucoom
• Laserbehandeling bij glaucoom
Wilt u weten welke andere webpagina’s er bij de Oogvereniging beschikbaar zijn over de diagnose en behandeling van glaucoom? Of welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn voor u? Bezoek dan het Informatieoverzicht Glaucoom.
Contact met de ledengroep
In het geval u contact wenst met de ledengroep of met iemand met glaucoom in uw eigen regio: neem contact op met de Oogvereniging. U kunt uw vraag over wat is belangrijk bij leven met glaucoom zoals bijvoorbeeld werken met glaucoom ook stellen aan de Ooglijn.
Als u lid bent en ingelogd, heeft u ook toegang tot alle ledenactiviteiten van deze groep en de gegevens van de contactpersonen binnen uw eigen regio. Ook heeft u op de ledenpagina toegang tot het meerjarenplan, de verslagen van de bijeenkomsten en andere wetenswaardigheden.