Voor een tijdige opsporing en behandeling van glaucoom is het belangrijk antwoord te hebben op de vraag: wat zijn de risicofactoren glaucoom? Een overzicht van welke factoren een rol spelen bij de kans op het ontstaan van glaucoom.

Risicofactoren glaucoom
Een aantal factoren kan de kans op glaucoom vergroten. Wie kunnen glaucoom krijgen? Glaucoom en verhoogde oogdruk zijn zeker geen synoniemen. Verhoogde oogdruk kan bestaan zonder glaucoom (oculaire hypertensie) en glaucoom kan bestaan zonder verhoogde oogdruk (normaledrukglaucoom). Het lijkt erop dat meerdere factoren een rol spelen bij de kans op het ontstaan van glaucoom. Deze risicofactoren kunnen in 3 groepen verdeeld worden.
1. Oogheelkundige factoren
De oogdruk is de belangrijkste risicofactor. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op glaucoom. Forse bijziendheid (een sterke min-bril) blijkt de kans op primair openkamerhoekglaucoom te verhogen terwijl forse verziendheid (sterke plus-bril) de kans op geslotenkamerhoekglaucoom verhoogt. Sommige oogheelkundige aandoeningen of kenmerken verhogen de kans op glaucoom. Deze zijn in het algemeen alleen op te sporen door een oogarts.
2. Demografische factoren
Het is bekend dat wanneer glaucoom in de familie voorkomt de kans voor een direct familielid om ook glaucoom te krijgen (veel) groter is. Het is dan ook van het grootste belang patiënten hiervan op de hoogte te brengen zodat familieleden geïnformeerd kunnen worden. Bij mensen van het donkere ras komt glaucoom vaker voor. Ook leert de ervaring dat dit vaak moeilijk behandelbare glaucoom is. Leeftijd is ook een risicofactor. Met het stijgen van de leeftijd stijgt ook de kans op glaucoom.
3. Algemeen lichamelijke factoren
Er zijn aanwijzingen dat patiënten met bloedvatproblemen elders in het lichaam een grotere kans hebben op glaucoom. Dit lijkt vooral te gelden voor het normaledrukglaucoom. Hierbij moet gedacht worden aan een te hoge bloeddruk of juist aan een te lage bloeddruk, suikerziekte en aan een hartinfarct of hersenbloeding in het verleden. Indien een van deze (of vergelijkbare) factoren aanwezig is dan lijkt de kans op glaucoom (ook bij een normale oogdruk) groter. Als deze factoren heel uitgesproken aanwezig zijn, dan kan de oogarts hiermee rekening houden bij de behandeling van glaucoom.
Wanneer loopt u het risico glaucoom te krijgen?
- Als u een verhoogde oogdruk heeft.
- Als er in uw familie glaucoom voorkomt.
- Als u 40 jaar of ouder bent.
- Als u sterk verziend of bijziend bent.
- Als u van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent.
- Als u aan cardiovasculaire aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes) lijdt.
- Als u corticosteroïden gebruikt.
Meer informatie
U kunt uw vragen over glaucoom ook stellen aan de Ooglijn. Daarnaast organiseert de ledengroep Glaucoombelangen regelmatig lezingen onderzoek naar en de behandeling van glaucoom. Ook kunt u vaak een instructie bijwonen hoe uw ogen te druppelen. Voor haar ledennieuws geeft de groep een eigen bulletin uit.
Informatieoverzicht Glaucoom
Wilt u weten welke andere webpagina’s er bij de Oogvereniging beschikbaar zijn over de diagnose en behandeling van glaucoom? Of bent u op zoek naar hulpmiddelen voor bijvoorbeeld het lezen, autorijden of het gebruik van de computer? Bezoek dan het Informatieoverzicht Glaucoom.