Gebruikt u oogdruppels of krijgt u regelmatig een ooginjectie en loopt u tegen problemen aan met deze medicijnen? Uw oogdruppels zijn bijvoorbeeld plotseling niet meer te krijgen of u moet verplicht overstappen op een andere druppel (preferentiebeleid). Laat het weten via het Meldpunt Oogmedicatie. Wij hebben uw meldingen nodig om de oogzorg te verbeteren.
Geef uw ervaringen door
Ervaart u een probleem met beschikbaarheid van oogdruppels of andere oogmedicatie? Geef dit dan door via het Meldpunt Oogmedicatie of bij de Ooglijn: 030-2945444 / ooglijn@oogvereniging.nl. Bijwerkingen van oogdruppels of oogmedicatie kunt u het beste melden bij het Lareb.
Actie ondernemen
Meldpunt Oogmedicatie wil in kaart brengen welke problemen u ondervindt met het verkrijgen van uw medicijnen. Het Meldpunt is opgericht door de Oogvereniging en andere (oog)patiëntenorganisaties. Bij meerdere meldingen over een bepaald geneesmiddel kan de Oogvereniging actie ondernemen. Denk aan het aanspreken van zorgverzekeraars, oogartsen, apothekers of de landelijke politiek.
Waarom melden?
Wat wij willen bereiken is een betere dienstverlening door (oog)artsen, apothekers en zorgverzekeraars. Hoe meer meldingen wij krijgen hoe beter wij in kaart kunnen brengen waar de knelpunten of problemen zitten.
Wat doen wij met uw melding?
We zetten ons in om de zorg te verbeteren. In gesprekken met zorgverleners, zorgverzekeraars en andere partijen pleiten we ervoor dat:
- mensen worden behandeld volgens de richtlijn en wat is afgesproken met de oogarts.
- oogdruppels zo min mogelijk gewisseld worden als daar geen medische reden voor is. Medicijnwisselingen als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en apothekers zorgen voor onnodige gezondheidsklachten en onrust bij mensen die afhankelijk zijn van hun medicatie. Samen met 13 andere patiëntenorganisaties hebben we hierover een rapport gepubliceerd: Stop wisselen om niet-medische redenen. Uit dit rapport blijkt dat bijna een miljoen mensen met een chronische aandoening jaarlijks zonder medische reden een ander medicijn krijgt met als gevolg onnodige gezondheidsklachten (extra bezoek aan de arts) en onrust. Wij zijn in gesprek met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te zoeken naar een oplossing.
- mensen kunnen switchen naar een andere ooginjectie als dat nodig is. Ons rapport hierover is in oktober 2017 aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarna volgden gesprekken met vier grote zorgverzekeraars. Sindsdien lijken de knelpunten bij het switchen van ooginjecties opgelost. Sinds 2018 zijn er nauwelijks knelpunten met ooginjecties gemeld bij ons Meldpunt Oogmedicatie. (Bekijk de resultaten van het Meldpunt Oogmedicatie in 2018).