Als patiënt hebt u het recht om te klagen over uw zorgverlener of zorginstelling. Dit is geregeld in de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WkCz). Een zorgverlener is iemand die een geneeskundig beroep uitoefent en handelingen op het gebied van de geneeskunst verricht of een instelling op het gebied van zorg, bijvoorbeeld een oogarts, een ziekenhuis of een instelling voor gehandicaptenzorg.
Eerst naar de zorgverlener
Wanneer u een klacht hebt over een zorgverlener moet u altijd eerst naar de zorgverlener zelf toestappen om deze de kans te geven de klacht te verhelpen. Soms hebben instellingen zoals ziekenhuizen een klachtenfunctionaris die bij dit gesprek kan bemiddelen. Als u er met uw zorgverlener niet uitkomt zijn er verschillende mogelijkheden om iets met uw klacht te doen.
Klachtencommissie
Elke zorginstelling is verplicht een klachtencommissie te hebben of daarbij aangesloten te zijn. Sommige zorginstellingen hebben een klachtenformulier. U kunt ook een brief schrijven waarin u vertelt wat uw klacht is. De klachtencommissie geeft beide partijen de gelegenheid hun standpunt schriftelijk en eventueel mondeling toe te lichten. U kunt dan iemand meenemen die u ondersteunt. De klachtencommissie beoordeelt of u gelijk hebt en kan de zorgverlener een advies geven. Bijvoorbeeld hoe het probleem kan worden opgelost.
Let op: De Klachtencommissie kan geen veroordeling uitspreken of een schadevergoeding toekennen.
Geschillencommissie
Als uw zorgverlener bij een geschillencommissie is aangesloten kunt u daar naartoe gaan. Naar een geschillencommissie gaan is een goedkope en snelle manier om een uitspraak te krijgen over uw klacht. U betaalt dan entreegeld. De uitspraak van de commissie is bindend. Dit betekent dat zowel de zorgverlener als u zich moet houden aan de uitspraak. Beroep is niet mogelijk.
Om te beginnen is er algemene informatie over geschillencommissies
Relevante geschillencommissies
- Commissie zorginstellingen
- Commissie Verpleging, verzorging en thuiszorg
- Geschillencommissie zelfstandige klinieken
- Geschillencommissie Optiek
Naar de rechter
U kunt er ook voor kiezen om de zorginstelling of de zorgverlener via een civiele procedure aansprakelijk te stellen voor bijvoorbeeld letselschade als gevolg van een ‘medische misser’. U kunt dan terecht komen bij een tuchtcollege en/of de inspectie Gezondheidszorg.
U kunt uw klacht neerleggen bij een regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg. Ook kunt u uw klacht melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg:
Meer informatie
Meer weten? Zie voor meer informatie de site van de Patiëntenfederatie Nederland.
Wetgeving
De wetgeving rondom klachten over de gezondheidszorg is geregeld in de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ).